Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (κατά τους κυρίαρχους, βλέπε Κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΣΕΒ και λοιπά ευαγή ιδρύματα) 

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας καταρρέει! Δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις, αφού η αναλογία εργαζόμενου συνταξιούχου έχει φτάσει στο 2: 1 και οι τελευταίοι επιμένουν να ζουν, έστω για λίγα χρόνια, αφού συνταξιοδοτηθούν δημιουργώντας με αυτή την εγωιστική τους συμπεριφορά, τεράστιο πρόβλημα στα αποθεματικά των ταμείων.

… Η ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ (επίσης κατά τους ανωτέρω) 

 Αφού δεν μπορεί να κατέβει ο μέσος όρος ζωής και να ταυτιστεί η ηλικία συνταξιοδότησης με την ηλικία αποχώρησης από τον μάταιο τούτο κόσμο, (Τι είναι άλλωστε ο άνθρωπος χωρίς εργασία; Ένα παράσιτο ), λύση που ασφαλώς θα έσωζε τα ταμεία, μια σειρά από μέτρα είναι απαραίτητο να παρθούν. 

Σεμνά και ταπεινά πάντα έτσι ώστε αυτά να σωθούν. (Επίσης από τους ανωτέρω αλλά αυτό δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή).

Πρέπει λοιπόν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο συνολικός χρόνος εργασίας, να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις, να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρέπει επίσης να αποχαρακτηριστούν βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να εξωθηθούν οι εργαζόμενοι στους «δεύτερους και τρίτους πυλώνες» της ιδιωτικής και ανταποδοτικής ασφάλισης. Πάνω από όλα, πρέπει να αλλάξει η ίδια η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης.

Θέλουν να μεταβούμε από το λεγόμενο «κράτος πρόνοιας», στην «αγορά πρόνοιας», να μεταβούμε από ένα καθεστώς που θεωρούσε την ασφάλιση υποχρέωση της πολιτείας προς τον πολίτη, σ’ ένα νέο καθεστώς που θεωρεί την ασφάλιση υποχρέωση του πολίτη προς τον εαυτό του και μορφή επένδυσης. Επιχειρείται να οικοδομηθεί ένα νέο μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης – «ανταποδοτικό» και «κεφαλαιοποιητικό». Θέλουν η ασφάλιση να πάψει να είναι δικαίωμα και να γίνει εμπόρευμα.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ (των ανωτέρω)

Οι δύο αναλογιστικές μελέτες που παρήγγειλαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν ότι έως το 2035 τα ταμεία λειτουργώντας με τη σημερινή κατάσταση δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα ενώ ακόμα και το «προβληματικό» ΙΚΑ θα είναι πλεονασματικό έως το 2032! Στην πρόσφατη κυβερνητική μελέτη υπολογίζεται πως το δημόσιο θα αποδίδει κανονικά όσα του αναλογούν σαν εργοδότης ενώ δεν υπολογίζονται οι σημερινές οφειλές στα ταμεία από ιδιώτες! Δηλαδή ακόμα και αν οι ιδιώτες εργοδότες δεν αποδώσουν τα χρωστούμενα σήμερα (κάποια δις ευρώ) δεν υπάρχει πρόβλημα! Δεν είναι τυχαίο πως η επιτροπή σοφών του κ.Αναλυτή διαλύθηκε αφού αλλιώς θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη μελέτη που ερχόταν σε αντίθεση με τις «προφητείες» των «ανεξάρτητων σοφών» (μόνο από το ΣΕΒ ήταν εξαρτημένοι) που προέβλεπαν κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα σε 5-10 χρόνια!

Η ΓΣΕΕ σε δική της αναλογιστική μελέτη επιβεβαιώνει τα παραπάνω ενώ παρατηρεί πως εάν σήμερα αποδίδονταν στα ταμεία και τα χρωστούμενα από τους εργοδότες ο Μ.Ο των συντάξεων θα μπορούσε ακόμα και να διπλασιαστεί!

…ΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ (επίσης οι ανωτέρω)

Κράτος και εργοδοσία επί σειρά ετών έχουν λεηλατήσει τα ταμεία καθώς:
· 58 δις € χρωστάνε στα ταμεία από το 1950-1975 γιατί από το 1950 με νόμο τα υποχρέωναν να καταθέτουν άτοκα τα αποθεματικά τους στην τράπεζα της Ελλάδας όταν ο τόκος έτρεχε μέχρι και με 32%!!! Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά τα δάνειζαν με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο στο εφοπλιστικό και βιομηχανικό κεφάλαιο.
· 5,8 δις € είναι η ετήσια εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, 3,2 δις € οι οφειλές των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ, 8,7 δις € οι οφειλές του κράτους. Και σα να μην έφταναν αυτά το κράτος χαρίζει κάθε τόσο τα χρέη στους εργοδότες.
· 4 δις € στοίχισε το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002 και το σκάνδαλο των ομολόγων.

Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προετοίμαζαν το έδαφος για την μεγαλύτερη επιδρομή στις κατακτήσεις των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση και τα Ταμεία. Με την προτροπή της ΕΕ αλλεπάλληλοι αντιασφαλιστικοί νόμοι από τον νόμο του Σιούφα το 1992 μέχρι τον νόμο του Ρέππα το 2002 που εφαρμόζεται από 1 Γενάρη του 2008 δήθεν ρύθμιζαν «οριστικά» το ασφαλιστικό ενώ απλά δοκίμαζαν τα κοινωνικά αντανακλαστικά για την συνολική επίθεση που εξαγγέλλεται τώρα από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Εδώ και χρόνια αυτό που θεωρείται κατάκτηση του πολιτισμού – η αύξηση του μέσου όρου ζωής – εμφανίζεται σαν κατάρα που θα πρέπει να την «θεραπεύσουν». Αποκρύπτουν, όμως, ότι ταυτόχρονα η παραγωγικότητα της εργασίας ανεβαίνει 3,4% το χρόνο κι ο εργαζόμενος αμείβεται όλο και λιγότερα απ’ αυτή ενώ οι εργοδότες θησαυρίζουν. Μόνο οι νονοί της μέρας, οι τράπεζες, δηλώνουν κέρδη που φτάνουν ως και 100%.

ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ! (οι ανωτέρω….)

Ενώ ετοιμάζουν την αντιασφαλιστική επιδρομή η μπόχα του πολιτικού συστήματος αναδύεται από παντού. Λιτότητα, ακρίβεια και περικοπές για τους εργαζόμενους, σακούλες με μαύρο πολιτικό χρήμα και τραπεζικοί λογαριασμοί εκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλιστεί το «απόρρητο της κρεβατοκάμαρας» της κυβέρνησης. Κυβέρνηση και μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα αποτελούν πρόκληση για την εργαζόμενη πλειοψηφία η οποία βλέπει τα δικαιώματά της να εξαφανίζονται, παρακολουθεί άναυδη το χορό εκατομμυρίων που αλλάζουν χέρια στις βρώμικες συναλλαγές κυβέρνησης – συμφερόντων.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ (για εμάς) 

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στον υποταγμένο- κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ που όλα αυτά τα χρόνια ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις λογικές της ανταποδοτικότητας, ζήτησαν την «αξιοποίηση» των αποθεματικών μέσω του τζογαρίσματος στο χρηματιστήριο, συμφώνησαν (!!!) με το νόμο Ρέπα και τώρα προκλητικά αρνούνται να ζητήσουν την κατάργηση του.

Με την μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό. Έδειξαν ότι δυναμώνουν οι αγωνιστικές τους διαθέσεις. Ότι δυναμώνει η απόρριψη του ‘μονόδρομου’ της λιτότητας, των αντιασφαλιστικών μέτρων, των ιδιωτικοποιήσεων και της υποταγής της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνίας ολόκληρης στη λογική του κέρδους και την αγορά. Λογική εξάλλου που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, στην βάση των αποφάσεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και των άλλων οργανισμών των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών.

Δεν ‘περιμένουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις’. Τις ξέρουμε. Το εργατικό κίνημα πρέπει να οργανώσει άμεσα την κλιμάκωση της δράσης του, με επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις, πρωτοβουλίες των ίδιων των εργαζομένων στην βάση των δικών του στόχων και αιτημάτων.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:· Άμεση κατάργηση των Νόμων Σιούφα και Ρέππα και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.· Μείωση των εργατικών εισφορών στην προοπτική κατάργησής τους, με αντίστοιχη αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών.
  • Αύξηση των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα.
  • Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους μετανάστες.
  • Πλήρη και ουσιαστική ασφαλιστική εξίσωση προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων. Άρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων χωρίς καμία επιβάρυνση τους.
  • Άμεση απόδοση των χρωστούμενων του κράτους και της εργοδοσίας στα ταμεία.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία