3,5 ολόκληρα χρόνια μετά τους ολυμπιακούς αγώνες και η ζωή στην Αθήνα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη. Καθημερινά, βιώνουμε μια συντονισμένη επίθεση ακόμη και στα πιο αυτονόητα δικαιώματά μας μέσα και έξω από τη δουλειά, στα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τις γειτονιές. Βλέπουμε να εμπορευματοποιείται το περιβάλλον, να τσιμεντοποιείται η ίδια η πόλη μας, οι ελεύθεροι χώροι να λιγοστεύουν, ο πολιτισμός να εκμηδενίζεται.
Ειδικά το ζήτημα της πόλης και του περιβάλλοντος επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με την επιχειρούμενη Αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τις μεταολυμπιακές χρήσεις εκτάσεων και εγκαταστάσεων και τα υπόλοιπα «μεγάλα έργα». Το «όραμα» κράτους και κεφαλαίου για τη μετατροπή της Αθήνας σε μητρόπολη διεθνούς εμβέλειας δυστυχώς για εμάς, παραμένει, και ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν με την Ολυμπιάδα θέλουν να το κάνουν τώρα.
Εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει γνωστό στην περιοχή μας ότι επιχειρείται το ξεπούλημα μεγάλου τμήματος του άλσους Βεϊκου, ενός από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους που βρίσκονται στην περιοχή για τη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού μεγαθηρίου τύπου The Mall. Ήδη η πολυεθνική Sonnae-Siera-Χαραγκιώνης έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, με σεκιουριτάδες να φυλούν το μέρος, ενώ προχωρά και η έκδοση οικοδομικής αδείας. Τελευταίο νέο, τα τηλεφωνικά γκάλοπ που γίνονται στις περιοχές Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας προς τους κατοίκους ρωτώντας τους αν θα ήθελαν απευθείας συγκοινωνιακή σύνδεση με το εμπορικό κέντρο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ήδη έχει γίνει γνωστή η επέκταση του μετρό από Μαρούσι σε Γαλάτσι με τον τερματικό σταθμό του ΜΕΤΡΟ να κατασκευάζεται στο Άλσος.
Οι εξελίξεις στο κτήμα Βεΐκου για τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο με επίκεντρο το ΠΑΛΑΙ-Αθλητικές Εγκαταστάσεις πρέπει να ανατραπούν γιατί είναι μεγάλη αναγκαιότητα για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην γύρω περιοχή, αλλά και ευρύτερα. Γιατί όμως;
Ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο να δούμε τι έχει συμβεί στη Νέα Ιωνία τα τελευταία χρόνια:
Στις αρχές της δεκαετίας του 90 στην οδό Αλέκου Παναγούλη στο παλιό εργοστάσιο, βλέπουμε σήμερα το super market Carrefour. Τότε, πολλοί μπορεί να χαίρονταν που θα έμεναν οι παλιές καμινάδες των εργοστασίων και θα γινόταν ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κατάστημα. Λίγο πιο πέρα βρίσκονται τα μεγάλα καταστήματα Pracktiker και outlook.
Στη συνέχεια και άλλα, πολλά εργοστάσια έκλεισαν στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.
- Στην Ελευθερούπολη το παλιό εργοστάσιο Μουταλάσκη έδωσε τη θέση του στο διώροφο μεγαθήριο που στέγασε την εταιρία 2004 και σήμερα στεγάζει τις εταιρίες EURO BANK και Singular.
- Στο παλιό εργοστάσιο της Ελληνίδας επί της Αλέκου Παναγούλη, σήμερα βρίσκεται το super market LIDL.
- Στον Περισσό τα παλαιά «Κλωστήρια Αττικής» έγιναν ένα υπερκατάστημα των JUMBO-BEBE, και ένα μεγάλο super market LIDL, ενώ δίπλα στο παλιό εργοστάσιο βρίσκεται άλλο ένα μεγάλο super market, αυτό του Βασιλόπουλου.
- Στα παλιά εργοστάσια της Καλογρέζας, στην οδό Κασταμονής σήμερα βλέπουμε άλλο ένα μεγάλο super market, τον Σκλαβενίτη.
- Ακόμη, το παλιό εργοστάσιο της ΕΡΙΟΤΕΚ στον Περισσό, ήδη έχει κατεδαφιστεί και μυστήριο πραγματικά καλύπτει τη μετέπειτα χρήση του.
- Ερώτημα παραμένει και το τι θα γίνει με το ΟΤ 150, στο κέντρο της Νέας Ιωνίας με τις προτάσεις που υπάρχουν για δημιουργία εμπορικού κέντρου και γκαράζ επί πληρωμής.
- Το Παναιτώλιο, ένας θαυμάσιος χώρος, αν και δεν έχει παραχωρηθεί (ακόμη) σε κάποιον ιδιώτη για εκμετάλλευση – παραμένει κλειδωμένος για τους κατοίκους καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της μέρας.
- Στα σύνορα του δήμου Νέας Ιωνίας βρίσκονται τα κτίρια της δισκογραφικής εταιρίας Κολούμπια. Το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών κτιρίων έχει γκρεμιστεί και αναμένεται η δημιουργία άλλου ενός μεγαθηρίου-πολυχώρου.
Σε όλη την Νέα Ιωνία, τα παλιά εργοστάσια δίνουν τη θέση τους σε υπερκαταστήματα- εμπορικά κέντρα, ναούς της κατανάλωσης.
Ο συντελεστή δόμησης της περιοχής με τις 6όροφες πολυκατοικίες, με πιλότο την περιοχή της Καλογρέζας ακολουθεί τα πρότυπα της Κυψέλης.
Το κέντρο της οδού Ηρακλείου κατακλύζεται από τράπεζες και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Όλα αυτά τα χρόνια οι δημοτικές αρχές της Νέας Ιωνίας ήταν θεατές αν όχι συμμέτοχοι, άφηναν έναν ένα τους χώρους αυτούς να χάνονται, σιγοντάροντας είτε στην αλλαγή χρήσης στις συγκεκριμένες εκτάσεις είτε κάνοντας πλάτες στο ιδιωτικό κεφάλαιο, χωρίς να πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την απαλλοτρίωσή τους και την απόδοσή τους στους κατοίκους της περιοχής.
Έτσι, η Νέα Ιωνία, ακολούθησε το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του κέρδους, αφήνοντας τους ανθρώπους και τη ζωή τους στο περιθώριο.
Η ζωή στην πόλη μας κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο αβίωτη.
Τελευταίο κερασάκι στην τούρτα, η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του κλειστού γυμναστηρίου στο άλσος Βεΐκου στον Όμιλο Χαραγκιώνη και την πολυεθνική Sonae Sierra.
Η πρώτη παραχώρηση τμήματος του κτήματος Βεΐκου έγινε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Το εθνικό όραμα οδήγησε στο να χτιστεί το έκτρωμα της αθλητικής εγκατάστασης και μάλιστα, με επείγον διάταγμα του τότε υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη συνέχεια η Νέα δημοκρατία πήγε ένα ακόμη βήμα παραπέρα, εκχωρώντας τα Ολυμπιακά ακίνητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, επιτρέποντας την αλλαγή της χρήσης και συγκεκριμένα επιτρέποντας εμπορική χρήση στις εν λόγω εγκαταστάσεις. Το κτήμα Βεΐκου είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στην περιοχή μας. Κι εδώ να θυμίσουμε ότι το τμήμα του άλσους που βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου μας είναι το πλέον υποβαθμισμένο, με τον δήμο να μην τηρεί ούτε τις συμβατικές του υποχρεώσεις για αναδάσωση του τμήματος που του αναλογεί.
Η δημιουργία, λοιπόν, ενός τεράστιου πολυχώρου –εμπορικού κέντρου, θα υποβαθμίσει ακόμη περεταίρω την ποιότητα της ζωής μας. Το πράσινο, το παιχνίδι, η άθληση των νέων, το οξυγόνο, τελικά το δικαίωμα μας να ζούμε σε μια περιοχή όπου να μπορούμε να αναπνέουμε οξυγόνο, αμφισβητείται.
Εμείς λέμε: Δεν πάει άλλο – να πάμε αλλιώς
Γιατί εμείς, δεν θέλουμε να παραδώσουμε τη ζωή μας στο μπετό και στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί το πράσινο, το δάσος, οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν!
Το κτήμα Βεΐκου μπορεί να γίνει ελεύθερος χώρος πρασίνου και χώρος άθλησης για τη νεολαία και τους κατοίκους. Είναι ζήτημα που μας αφορά όλους, είναι ζήτημα ζωής.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.
Ένα ανεξάρτητο μαζικό κίνημα των κατοίκων των περιοχών μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους. Δεν αναθέτουμε των αγώνα μας σε κανέναν παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, με πρωτοβουλίες των κατοίκων να οργανώσουμε τον αγώνα μας μέσα από μια ανοιχτή επιτροπή αγώνα, με συνελεύσεις των κατοίκων στις γειτονιές, που θα συζητούν, θα διεκδικούν και θα αποφασίζουν, με συγκεντρώσεις μέσα στο χώρο του Βεΐκου, να μπούμε μπροστά στα σχέδιά τους και στα ιδιωτικά συμφέροντα του κάθε Χαραγκιώνη που νομίζει ότι του χρωστάμε και 40 χρόνια από τη ζωή μας.
Απαιτούμε:
- Να πάρουν πίσω τη συμφωνία παραχώρησης του Άλσους στα επιχειρηματικά συμφέροντα
- Καμία ιδιωτική ή δημοτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Άλσος. Το Άλσος ανήκει στους κατοίκους.
- Να τροποποιηθούν οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να καλύψουν τις ανάγκες άθλησης και πολιτισμού της νεολαίας της περιοχής.
- Να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις στους δήμους με ευθύνη της συντήρησής τους στο κράτος και να δοθούν με δωρεάν πρόσβαση στο λαό της περιοχής
- Αύξηση των δημοτικών προϋπολογισμών των δήμων (χωρίς αύξηση της φορολογίας των πολιτών) για ουσιαστική αναβάθμιση του Άλσους.
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία