Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

ΓΙΑ ΤΗΝ ...ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Mε βάση την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την υπογραφή σύμβασης με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης θα θέλαμε να θέσουμε ορισμένα ζητήματα:

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων και πιο συγκεκριμένα αυτό του περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της διαδικασίας ανακύκλωσης αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την ενημέρωση των πολιτών και την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Η κινητοποίηση παρολα αυτά, και ο σχεδιασμός ενός συνεκτικού και λειτουργικού συστήματος ανακύκλωσης, από την πολιτεία , κάθε άλλο παρα πειστικός είναι σχετικά με τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος έχει μετατραπεί σε πεδίο κερδοφορίας από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη συνενοχή-ανοχή του Δημοσίου. Σε αυτή τη λογική, της επιχειρηματικής αξιοποίησης ενός τόσο σοβαρού περιβαλλοντικού ζητήματος, κινείται και η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης με το 65% των μετόχων της να απαρτίζεται από βιομηχανίες και πολυεθνικές όπως η COCA COLA E.E.E.A.E , PROCTER AND GAMBLE ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε , ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. και άλλες αντίστοιχες. Οι μεγάλες βιομηχανίες, με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην παραγωγή ρύπων, έχουν καταφέρει υπό την προστασία του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων να μετατρέψουν την κοινωνική ευθύνη που κανονικά θα έπρεπε να έχουν σε άλλο ένα πεδίο κερδοφόρας επέκτασής τους, με βιτρίνα την κοινωνική ευαισθητοποίηση για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Δηλώνουμε αντίθετοι στη υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης από το Δήμο της Ν. Ιωνίας όχι μόνο γιατί είμαστε αντίθετοι σε μια λογική βλέπει παντού μόνο το κέρδος αλλά και στη βάση αμφιβολιών και καταγγελιών που έχουν γίνει από φορείς όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ σχετικά με το αν και κατά πόσο τηρούνται οι όροι των συμβάσεων που έχουν γίνει μεταξύ των ΟΤΑ και της συγκεκριμένης εταιρίας, με το κατά πόσο τελικά γίνεται όντως ανακύκλωση.

Θεωρούμε απαράδεκτο οι κάτοικοι της Ν. Ιωνίας έχοντας πληρώσει μια φορά ήδη, αγοράζοντας προιόντα συσκευασίας, το κόστος για μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος, να καλούνται να ξαναπληρώσουν μέσων ανταποδοτικών τελών του δήμου για την στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος με προσωπικό, υλικά ,και διαδικασίες συντήρησης, με αμφίβολα μάλιστα αποτελέσματα.

Η διεκδίκηση πόρων και χρημάτων που έτσι κι αλλιώς καταβάλλονται από όλους εμάς ως καταναλωτές, και ο αυτοτελής σχεδιασμός ενός αξιόπιστου συστήματος ανακύκλωσης με ιδία μέσα του Δήμου νομίζουμε ότι θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος. Γιατί αλλιώς το μόνο που θα ανακυκλώνεται θα ναι το επιχειρηματικό κέρδος.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία