Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Ο αγώνας των μαθητών είναι αγώνας όλων μας

Άλλη μια σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε, άλλη μια σκληρή μάχη βρίσκεται μπροστά μας στο χώρο της παιδείας συνολικά. Πέρσι οι δάσκαλοι ήταν αυτοί που άνοιξαν το χορό των κινητοποιήσεων, φέτος οι μαθητές, με τις καταλήψεις να έχουν εμφανιστεί και στην περιοχή μας στη Ν. Ιωνία.

Πόσα δεν έχουν γραφτεί και ειπωθεί ήδη για το μαθητικό κίνημα, από όψιμους «αναλυτές» του τοπικού τύπου, φροντιστηριάδες επί της ουσίας που θησαυρίζουν από τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ως τη γνωστή συμμορία των καναλιών που για άλλη μια φορά έθεσαν σε κίνηση την λασπολογία του «χαβαλέ», των καταστροφών και των «υποκινητών» στα σχολεία.

Η κατάσταση στην εκπαίδευση, το τι σημαίνει πια για την τσέπη της εργατικής οικογένειας, και οι περιορισμένες δυνατότητες που παρέχει στα παιδιά, καταδεικνύουν ένα καταρχήν ζήτημα: ο βασικός υποκινητής των καταλήψεων είναι η ίδια η κυβέρνηση που με την πολιτική της έχει διαμορφώσει ένα σχολείο αβίωτο για τους μαθητές, αβάσταχτο οικονομικά για τους γονείς. Ένα σχολείο απορριπτικό, με τη βάση του 10 να ετοιμάζει την «πελατεία» για τα ιδιωτικά ΚΕΣ, ΙΕΚ και κάθε λογής ινστιτούτα τα οποία μάλιστα ετοιμάζεται να αναγνωρίσει κιόλας. Ένα σχολείο, εξεταστικό κάτεργο για τα παιδιά, που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ελεύθερος χρόνος και παιχνίδι αφού μπαίνουν από πολύ νωρίς στη λογική της εντατικοποίησης και του ανελέητου κυνηγιού «προσόντων».

Στον αγώνα αυτόν, στην αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση και την γκρίζα πραγματικότητα του σημερινού σχολείου, πρέπει να σταθούμε δίπλα στο μαθητικό κίνημα. Η υπόθεση της ανατροπής των κάθε λογής «μεταρρυθμίσεων», που ξεπηδάνε συνεχώς από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , είναι υπόθεση όχι μόνο των μαθητών, των φοιτητών της νεολαίας, αλλά της κοινωνίας ολόκληρης, είναι αγώνας όλων μας.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία