Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Κάτω τα κέρδη τους για να ζήσουμε εμείς! Οι ανάγκες μας και οι αγώνες μας στην πρώτη γραμμή!

 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 11πμ.


Από το Σικάγο του 1886, 138 χρόνια μετά, στη ματωμένη Θεσσαλονίκη του 36, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ και δολοφόνησε εν ψυχρώ διαδηλωτές απεργούς, στην Καισαριανή του 44 με την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών από τους φασίστες-ναζιστές Γερμανούς κατακτητές, η πρωτομαγιά μας σημαδεύει μέσα στο χρόνο.

Η εργατική πρωτομαγιά φέτος διεξάγεται στη σκιά της κλιμάκωσης της σφαγής των παλαιστινίων στη Γάζα και του  συνεχιζόμενου πολέμου στη Ουκρανία.  Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της ολοένα αυξάνουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους, προετοιμάζονται να κάνουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία “κρέας για τα κανόνια” για να στηρίξουν το μερίδιό τους στην αναδιανομή του κόσμου.

Η κυβέρνηση Ν∆ με την συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ακροδεξιάς, εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο πολύ στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, στέλνοντας όπλα, εκχωρώντας βάσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις, πρωταγωνιστώντας σε μία εξοπλιστική μανία.

Στην πλάτη των λαών πάντα μένουν τα δισεκατομμύρια των εξοπλισμών, τα Ραφάλ και οι φρεγάτες, ο εθνικιστικός πυρετός, η φτώχεια και -στο τέλος του δρόμου, η καταστροφή και ο πόλεμος.

Η εργατική πρωτομαγιά φέτος διεξάγεται σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια, οι τιμές των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ειδών καθημερινής χρήσης έχουν απογειωθεί, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης στα λαικά νοικοκυριά που συνεχίζουν να παλεύουν με την ανεργία, τη φτώχεια, την ελαστική εργασία, τα ξεχειλωμένα ωράρια και την απλήρωτη δουλειά. 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. που προωθεί την αντιδραστική αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, μοιράζει ψίχουλα επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή. Ανοίγει τον δρόμο για 6ήμερη εργασία μετά το 13ωρο Γεωργιάδη τον Ιούλιο, ενώ ετοιμάζει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής (!)

Την ίδια ώρα χαρίζει στο κεφάλαιο τα πάντα: φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, κρατικές επιδοτήσεις, αναπτυξιακά-επενδυτικά κίνητρα, ενώ ξεπουλάει ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο πλούτο.

Ο πόλεμος αλλά και η «ειρήνη» τους σημαίνουν θάνατο, ξεριζωμό, 

εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση.

Τα αστικά κόμματα, τα ΜΜΕ και το κεφάλαιο θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και το μόνο που έχουμε να διαλέξουμε είναι τον διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ  στήνουν ένα νέο διπολισμό με ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές. Όλοι τους, μαζί με τους νέο-ΝΑΖΙ και ακροδεξιούς, απολειφάδια της ΧΑ, αποτελούν τους πιο πιστούς υπηρέτες του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ιμπεριαλισμού.

138 χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Μάη του 1886, ο καπιταλισμός επιτίθεται παγκόσμια σε όλα τα δικαιώματα, φέρνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά. Όλα τα μέτρα ευνοούν αποκλειστικά τους εργοδότες και το κεφάλαιο. Από την άλλη, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ πιο σάπιος από ποτέ, απείχε από οποιαδήποτε κινηματική δράση, κάνοντας πλάτες στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της η ΑΔΕΔΥ  έφερε τα τραγελαφικά αποτελέσματα στην απεργία της 17 Απρίλη… 

Φτάνει πια! 

Η οργή, η αγανάκτηση και οι διάσπαρτοι αγώνες είναι κρίσιμο να ενοποιηθούν σε έναν αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το κεφάλαιο για σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για δικαιώματα και δημόσια, δωρεάν και προσβάσιμα σε όλες και όλους κοινωνικά αγαθά.

  • Να σταθούμε δίπλα στα χιλιάδες θύματα της πολιτικής τους, τους/ις άνεργους/ες, τους/ις αστέγους/ες, τους/ις πρόσφυγ(ισσ)ες, τους/ις μετανάστ(ρι)ες, όσους/ες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
  • Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και εργαζόμενων  στα αμερικανικά ιδρύματα, που αγωνίζονται για τη λευτεριά του παλαιστινιακού λαού,  ενάντια στις πολιτικές που μας θέλουν κρέας για τα κανόνια τους και σκλάβους για τους χώρους εργασίας τους!
  • Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας παντού σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Να παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο και την «ειρήνη» τους, για έναν νέο κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.
  • Για μια ζωή με αξιοπρέπεια, χωρίς εκμετάλλευση.
  • Στους δρόμους του αγώνα για ειρήνη των λαών και πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
  • Για ένα ανεξάρτητο εργατικό κίνημα που θα βάζει τα εργατικά συμφέροντα μπροστά με αγώνα διαρκείας, ανυπακοής σύγκρουσης και ρήξης με το κεφάλαιο την ΕΕ και τις πολιτικές τους!