Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Ακούει κανείς;

Πριν ακόμη κλείσουν τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί και όχι μόνο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Ανοιχτά σχολεία, ζήτησαν, με υγειονομική ασφάλεια.

Το επανέλαβαν με το άνοιγμα των σχολείων και έγινε αίτημα όλης της κοινωνίας.

Σας το θύμισαν οι μαθητές αλλά και πολλοί γονείς με αγώνες, κινητοποιήσεις, καταλήψεις που βιαστήκατε να τις βαφτίσετε «ψεκασμένες», αλλά … δεν σας βγήκε. 

Σπάστε τα τμήματα, σας είπαν. Απαντήσατε δεν έχουμε αίθουσες. Περιμένουμε να φυτρώσουν. 

Ανοίξτε τις κλειστές αίθουσες όπου μπορείτε, σας είπαν. 27άρια τμήματα και κάτι ακατάληπτα για «μέσους όρους με 17 μαθητές», μπορέσατε και ψελλίσατε.

Κάντε το σε δύο ζώνες ή έστω πρωί-απόγευμα, σαν είπαν. Μηδενικοί διορισμοί, απαντήσατε με αποφασιστικότητα. Ούτε το εκ περιτροπής συζητάτε αν η περιοχή δεν κοκκινίσει. 

Προχωρήσατε κι άλλο: Διατάξατε τηλεμαθήματα, το νέο κοσκινάκι σας , το νέο καμάρι σας ως συνέχεια του καραντινομαθήματος, αλλά όχι για όλους. Εξαιρέσατε με την ποινή της απουσίας όσους συμμετέχουν στις καταλήψεις. Βάλατε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να γίνουν καταδότες των μαθητών τους.

Χτυπήσατε με ΜΑΤ, χημικά και δακρυγόνα κάθε λογική διεκδίκηση γιατί είχατε το φόβο πως τα γεγονότα θα σας ξεπεράσουν, όπως και έγινε.

Δυστυχώς η επιμονή κυβέρνησης, υπουργείου παιδείας και δήμων να κλείνουν τα αυτιά τους, φέρνει άσχημα αποτελέσματα.

Στο δήμο μας ήδη μετράμε, ακόμη και με τα δικά σας πρωτόκολλα-λάστιχο κλείσιμο τμημάτων σε δημοτικά σχολεία λόγω κρουσμάτων σε δασκάλους και μαθητές και ακολουθούν και άλλα σε γυμνάσια και λύκεια για τον ίδιο λόγο. Κρίμα. Κι εκεί που πιστέψαμε τον Χαρδαλιά πως τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μεταδοτικότητας, διαψεύστηκε πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις.

Ενώ, μέχρι και την ώρα που γραφόταν το κείμενο, δεν υπήρχε καν συζήτηση για το αυτονόητο, όπως έχει διατυπωθεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη διεξαγωγή δωρεάν, μαζικών, επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με ευθύνη του δήμου, ξεκινώντας ΑΜΕΣΑ από τα σχολεία που εμφανίζεται επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αντιθέτως, οι γονείς εξαναγκάζονται να πληρώνουν μόνοι τους αυτά που οφείλει να παρέχει δωρεάν το κράτος, με την κυβέρνηση να κουνά το δάχτυλο στον κόσμο λέγοντάς του ότι αυτός φταίει, και την ίδια στιγμή, o δήμος δηλώνει αναρμόδιος για όλα, εξαντλώντας την ετοιμότητά του σε απολυμάνσεις, που κι αυτές γίνονται έπειτα από πίεση γονιών και εκπαιδευτικών και κατόπιν εορτής.

Καμία διεκδίκηση για να μην δυσαρεστήσουμε την κεντρική εξουσία.

Ως πότε όμως θα περιμένουμε να γίνουν τα αυτονόητα;

Όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα για τα σχολεία είναι μπροστά μας αν η κατάσταση μείνει ως έχει. Αποδεικνύεται ότι ο συνωστισμός στα σχολεία ούτε αντιμετωπίζεται ούτε λύνεται μόνο με τη μάσκα και τη δωρεάν παροχή της.

Υπάρχει ανάγκη μείωσης του αριθμού των μαθητ(ρι)ών ανά τμήμα στους 12 ως 15 το ανώτερο. Να ανοίξουν τώρα όλες οι διαθέσιμες κλειστές αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία με ευθύνη του δήμου. Να γίνουν μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και συνεχής καθαριότητα, με προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα.

Συχνά τεστ σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς και τους μαθήτ(ρ)ιες των σχολείων, με πρώτη προτεραιότητα εκεί όπου εμφανίστηκαν κρούσματα. 

Για μια ακόμη φορά η φωνή μας πρέπει να δυναμώσει, να απαιτήσει δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους/ες


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία