Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Δελτίο Τύπου για την πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την κατάσταση στην παιδεία και τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον κορονοϊό

Στις 11 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, ζητήσαμε ως Εκτός Σχεδίου, έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την επικείμενη-τότε-έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αίτημα με το οποίο επανήλθαμε 11 μέρες μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν ήδη είχαν αρχίσει να φαίνονται τόσο οι ανεπάρκειες του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, όσο και της δημοτικής αρχής, και ενώ όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είχε αρχίσει να αντιδρά και να κινητοποιείται. 

Αντίστοιχα αιτήματα είχαν καταθέσει και άλλες παρατάξεις, χωρίς να υπάρχει απάντηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής, μέχρι χτες, που δεχτήκαμε πρόσκληση των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου «για ενημέρωση για την κατάσταση στην παιδεία και για τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον κορονοϊό».

Δεν μας προκαλεί εντύπωση το κάλεσμα της κ. Θωμαϊδου.. Ήδη, από την αρχή της δημαρχίας της έδειξε την πρόθεση αδρανοποίησης ακόμα και του αστικού θεσμού του Δ.Σ. μεταφέροντας όλες τις αποφάσεις στις επιτροπές. Φυσικά η οργανωτική πλευρά του θέματος δεν αποτελεί το μείζον θέμα.

Τα κοινωνικά ζητήματα παιδείας και υγειονομικής κρίση για εμάς είναι καθαρά ταξικά και δεν αντιμετωπίζονται με Τραμπισμούς αλα Grec.

Οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως την κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας, αλλά και την Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση της πολιτικής η οποία ορίζει πολυμελή μαθητικά τμήματα, ελλείψεις καθηγητών και λοιπού προσωπικού στα σχολεία, μεταξύ αυτών και καθαριστών/τριών. Ιδιαίτερα, όταν πάσης φύσεως υπηρεσίες που βρίσκονται στην ευθύνη του δήμου (όπως τα σχολικά κτίρια), καλύπτονται επιδερμικά μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων και συμβάσεων ΙΔΟΧ. Πόσο μάλλον που, στηρίζει την εκχώρηση τους σε ιδιώτες ενώ ανησυχεί πολύ περισσότερο σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ως Εκτός Σχεδίου καταθέσαμε την άποψη μας, μεταξύ άλλων, και στο τελευταίο Δ. Συμβούλιο, με το ψήφισμά που έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των μελών, θέση την οποία παλεύουμε καθημερινά και οργανώνουμε με «διαδικασίες από τα κάτω» με τους συναδέλφους και συμπολίτες μας. Βάσει όλων των παραπάνω επιλέγουμε να μην συμμετάσχουμε στην ενημέρωση της Παρασκευής 2/10, καλώντας για μια ακόμα φορά σε σύγκληση του δημοτικούς συμβουλίου, δια ζώσης με παρουσία εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και των φορέων/συλλόγων τους, σε κατάλληλο χώρο και με την τήρηση των μέτρων προστασίας

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία