Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Για την προσωρινή (;) αλλαγή του ωραρίου των παιδικών σταθμών

Μετά από κυβερνητική εντολή και με στόχο την περιβόητη «επανεκκίνηση της οικονομίας», ξεκίνησε την 1η Ιούνη πανελλαδικά η επαναλειτουργία των Παιδικών Σταθμών. Έτσι και στον Δήμο μας από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν να λειτουργούν οι Παιδικοί Σταθμοί και δυστυχώς από την πρώτη μέρα φάνηκαν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι ελλείψεις προσωπικού ή στις καλύτερες περιπτώσεις το οριακό σε αριθμό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας κάθε Σταθμού, προκάλεσαν μία σειρά από δυσλειτουργίες και προβλήματα τις πρώτες μέρες λειτουργίας τους, ειδικά μετά από τις οδηγίες (κάποιες κατά τη γνώμη μας εντελώς ανεφάρμοστες) τις οποίες θα πρέπει να τηρεί το σύνολο του προσωπικού. Αιτία φυσικά όλων αυτών των ελλείψεων προσωπικού είναι οι πολιτικές επιλογές όλων των προηγούμενων, αλλά και της νυν κυβέρνησης, σε αγαστή πάντα συνεργασία με τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, που πάντα έβρισκαν την «λύση» του έκτακτου προσωπικού, για να μπαλώνουν τα προβλήματα που υπάρχουν, αφήνοντας για μετά τις μόνιμες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Ένα μετά που φυσικά δεν έρχεται ποτέ…

Κερασάκι στην τούρτα της όλης κατάστασης είναι η αιφνίδια «με εντολή Δημάρχου» (σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις που έχουν θυροκολληθεί έξω από τους Σταθμούς) αλλαγή του ωραρίου αποχώρησης των παιδιών από τους Παιδικούς Σταθμούς από τις 4μμ στις 2μμ. Μία αλλαγή που όλοι καταλαβαίνουμε το πόσο επηρεάζει και τα προβλήματα που δημιουργεί στον προγραμματισμό κάθε οικογένειας (…αλήθεια πόσους εργαζόμενους γνωρίζουμε που έχουν σχολάσει ώστε να είναι στις 2μμ έξω από το σταθμό;;). Επιπρόσθετα οδηγεί πολλούς γονείς και κηδεμόνες παιδιών σε «λύσεις» ανάγκης, αντίθετες με τις μέχρι τώρα υγειονομικές οδηγίες, για την παραλαβή και φύλαξη των παιδιών τους από τον παππού ή και την γιαγιά τις ώρες που αυτοί εργάζονται. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι αν κάτι πάει στραβά οι αρμόδιοι θα το ρίξουν στην προσωπική μας ευθύνη.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, οι γονείς θα ενημερωθούν για το από 8/6 ωράριο των Παιδικών Σταθμών με νέα ανακοίνωση την Παρασκευή 5/6.

Επειδή εικάζουμε ότι ο μόνος λόγος μιας τέτοιας αλλαγής θα ήταν υγειονομικός, κάτι που δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε (εκτός και αν πριν τις 2μμ δεν κολλάς, ενώ μετά τις 2μμ κολλάς), θεωρούμε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι προβληματική. Οι Παιδικοί Σταθμοί θα πρέπει (το αργότερο από Δευτέρα 8/6) να λειτουργήσουν στο πλήρες ωράριο τους, μέχρι τις 4μμ.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία