Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Ακόμη κι αν ο ΕΧΘΡΟΣ είναι ΑΟΡΑΤΟΣ, τα ΘΥΜΑΤΑ του πολέμου είναι ΟΡΑΤΑ ή τελικά… ούτε ο ΕΧΘΡΟΣ είναι ΑΟΡΑΤΟΣ ούτε και τα ΘΥΜΑΤΑ στον ΠΟΛΕΜΟ αυτό!

Φαίνεται πως στις προθέσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και των καπιταλιστικών κρατών, με αφορμή την πανδημία, είναι να χτυπηθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να μπουν στο γύψο οι λαϊκές ελευθερίες που κατακτήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου με πολλές θυσίες, ιδρώτα και αίμα.

Ήδη από τα πρώτα κιόλας μέτρα «στήριξης της κοινωνίας», φαίνεται πως για το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ως «κοινωνία» ουσιαστικά νοούνται οι επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.

Από την άλλη μεριά, αποκαλύφθηκε όλη η γύμνια των επιχειρημάτων τους σχετικά με την ανάγκη για εντατικοποίηση της εργασίας, και την εξαφάνιση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Μόλις ένας μήνας μείωσης της παραγωγής σε μεγάλα κράτη όπως η Κίνα, ήταν ικανή συνθήκη, ώστε να μπορέσει ο πλανήτης μας να ανασάνει αφού τα επίπεδα της ρύπανσης μειώθηκαν πάρα πολύ.

Αποδείχτηκε πως δεν έρχεται και η συντέλεια του κόσμου αν τα γρανάζια της καπιταλιστικής μηχανής σταματήσουν να λειτουργούν ακόμη και για εβδομάδες. Αλλά και ότι οι απαραίτητοι μια κοινωνίας που χωρίς αυτούς δεν γυρίζει «γρανάζι» είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα super market, στην καθαριότητα των δήμων, στις μεταφορές κ.α. και όχι πάντως οι τραπεζίτες, τα στελέχη των επιχειρήσεων και τα golden boys.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση σε σχέση με την ενίσχυση των εργαζόμενων είναι από ασήμαντα έως ανεπαρκή… σε αντίθεση με τα μέτρα και τις διευκολύνσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων (όπως οι δηλώσεις Βρούτση τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να μειώσουν κατά 50% και για έξι μήνες τους μισθούς των εργαζομένων τους).

Θα περίμενε κανείς πως αν η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την επιδημία, θα έπαιρνε μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις υγειονομικών, άνοιγμα ΜΕΘ, επαρκή για όλους/ες τεστ ανίχνευσης, επίταξη των υποδομών του ιδιωτικού τομέα και πολλά ακόμα, όπως ζητούν οι νοσοκομειακοί όλες αυτές τις μέρες. Αντί αυτών, η κυβέρνηση προχωρά μόνο σε “απαγόρευση” της κυκλοφορίας, με ό,τι σημαίνει αυτό (θα επανέλθουμε με άλλη ανακοίνωση σχετικά).

Θα περίμενε κανείς σε συνθήκες «πολέμου», όπως ισχυρίζονται όλοι, το κέντρο βάρους των ενεργειών να περάσει από την περίφημη ατομική ευθύνη επιτέλους στην ευθύνη του κράτους, των περιφερειών και των δήμων. Όμως-όπως ήταν αναμενόμενο-για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση, οι περιφέρειες αλλά και οι δήμοι επιλέγουν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους και τους κατοίκους.

Έτσι και στον δήμο μας, ανακοινώθηκε η πρόθεση της δημοτική αρχής για μέτρα απαλλαγής πληρωμής των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού καθώς και τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως μεγέθους) που λειτουργούν στα όρια του δήμου και διακόπτουν/αναστέλλουν τη λειτουργία τους, (όπως δηλ. αναφέρει και η ΠΝΠ της κυβέρνησης).

Επίσης, ανακοινώθηκε η πρόθεση να προχωρήσει στην μη είσπραξη των τροφείων στους έτσι κι αλλιώς κλειστούς παιδικούς σταθμούς, όπως έγραψε η αντιπρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ σε τοπικό ειδησεογραφικό site.

Ως παράταξη ζητάμε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας, την οριστική κατάργηση των τροφείων, και αυτό είναι θέμα καθαρά πολιτικής επιλογής των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Αφού μπορούν να καταργηθούν τα τροφεία σε «δύσκολες εποχές» θα μπορούσε αυτό το μέτρο να αποκτήσει μόνιμο και καθολικό χαρακτήρα.

Ως Εκτός Σχεδίου, προβάλλουμε την ανάγκη και απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα και σε μια σειρά μέτρων για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στο δήμο και συγκεκριμένα:
  • Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για όλες τις λαϊκές οικογένειες. Να πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τα νοικοκυριά. Απαλλαγή δημοτικών τελών και φόρων για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.
  • Μηδενισμό των δημοτικών φόρων και τελών για τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους τομείς της καθαριότητας, της βοήθειας στο σπίτι και όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου
  • Κλειστά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές. Η εμπειρία έδειξε ότι το άνοιγμά τους είναι και άσκοπο και επικίνδυνο.
  • Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών στο μισό για όλο το προσωπικό χωρίς μισθολογικές περικοπές.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς τους οποίους δεν θα δούλευε ΤΙΠΟΤΑ.
  • Προμήθεια ειδικών ΜΑΠ (ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, γυαλιά, μάσκες υψηλής προστασίας, γάντια, ειδικά παπούτσια, αντισηπτικό κλπ.) σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που χρειάζονται (εργασίες έξω, σε χώρους ΧΥΤΑ, Σταθμούς μεταφόρτωσης, υγειονομικές και Κοινωνικές Υπηρεσίες).
  • Μέτρα προστασίας για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άστεγοι, άνεργοι, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες κ.α.) Καταγραφή των ομάδων ανά περιοχή.
  • Ενίσχυση των κοινωνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό ιδίως κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας, ειδικά εκείνους που ζουν μόνοι.
  • Έκτακτο γενναίο επίδομα στους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.
Η πανδημία έδειξε για μία ακόμη φορά πως ο λαός θωρακίζεται πραγματικά μόνο μέσα από ένα ισχυρό, δημόσιο, κοινωνικό και φυσικά χωρίς αντίτιμο σύστημα υγείας για όλους.

Την πανδημία, όπως και την κρίση που βιώνουμε, δεν θα την πληρώσoυμε πάλι εμείς!

Αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας και οι ηθικοί αυτουργοί των κινδύνων που παραμονεύουν για το λαό.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία