Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ψήφισμα προς το δημοτικό συμβούλιο Ν. Ιωνίας για τους εργαζόμενους στα "κοινωφελή" προγράμματα

Στο δημοτικό συμβούλιο της 21 Οκτώβρη 2019 καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση σχετικά με τους κοινωφελείς εργαζόμενους στο δήμο μας.

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νέας

Κύριε Πρόεδρε

Πάνω από 25.000 εργαζόμενοι στα «κοινωφελή» προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων βρίσκονται για μια άλλη φορά, μετά από μια προεκλογική ολιγόμηνη παράταση, μπροστά στην απόλυση.

Η κυβέρνηση ΝΔ με περίσσιο ζήλο συνεχίζει την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων (όπως όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων) για συρρίκνωση των μόνιμων θέσεων εργασίας σε όλο το δημόσιο, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν, ακόμα και πριν από την κρίση, είναι η πολυδιάσπαση των συμβάσεων εργασίας: ΙΔΟΧ, ΙΔΟΧ ΕΣΠΑ, ΙΔΟΧ ΕΣΠΑ ΟΑΕΔ (8μηνη κοινωφελής εργασία), 2μηνες συμβάσεις, μπλοκάκι, ωρομίσθια εργασία κτλ. Και βέβαια τα ΕΣΠΑ, που προβάλλονται ως ελεήμων σωτήρας, είναι ο βασικός μοχλός αυτής της πολυδιάσπασης.

Η πλασματική μείωση της ανεργίας

Για άλλη μια φορά λοιπόν 25.000 κατ’ ευφημισμό ωφελούμενοι τελείωσαν τη «θητεία» τους και πετιούνται ξανά στην ανεργία. Μάλιστα αυτό προβάλλεται και ως «δίκαιο», προκειμένου να πάρουν και οι επόμενοι «την δόση τους». Όχι μόνο τους στερείται λοιπόν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά θα αποκλείονται πλέον και από επόμενα προγράμματα.

Και η πλασματική κάλυψη των αναγκών

Ο μεσαίωνας δεν περιορίζεται στους Δήμους, στα σχολεία, στα νοσοκομεία. Παντού σε κάθε υπηρεσία, οι συμβασιούχοι εργάζονται σε πόστα που είναι απαραίτητοι αλλά χωρίς δικαιώματα. Οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες αποκτούν για 8μήνες εργαζόμενους που μπαλώνουν πολλαπλά κενά, τους εκπαιδεύουν, αυτοί αποκτούν εξειδικευμένη εμπειρία και μετά ξανά από την αρχή (αφού μείνουν οι θέσεις τους κενές για κάποιο διάστημα). Έτσι, όχι μόνο δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό, αλλά σπαταλούνται και εργατοώρες αντί να καλύπτονται οι ανάγκες της κοινωνίας.

Μια κοροϊδία που βολεύει

Με άλλα λόγια, η μαζική ανακύκλωση ανέργων με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα δεν αποσκοπεί ούτε στην ανακούφιση των ανέργων, όπως διαφημίζουν, ούτε σε κάποια προσωρινή λύση στα οξυμένα προβλήματα των υπηρεσιών, απλά δημιουργεί συνθήκες γαλέρας. Αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για αντικατάσταση της σταθερής δουλειάς με την ελαστική περιπλανώμενη, και πολύ φθηνότερη από τους σημερινούς κομμένους μισθούς.

Η Περιφέρεια Αττικής, η ΚΕΔΕ, οι Δήμαρχοι σχεδόν όλου του κοινοβουλευτικού φάσματος, βολεύονται από την κατάσταση αυτή, αφού το κόστος είναι ανύπαρκτο (αφού πληρώνει το ΕΣΠΑ), ενώ οι μόνες υποχρεώσεις τους (γάλα, εμβολιασμοί, προληπτικές εξετάσεις κ.λπ.) δεν παρέχονται στην πλειοψηφία των δήμων.

Η λύση του προβλήματος της εργασίας χωρίς δικαιώματα, η λύση του προβλήματος της μόνιμης σταθερής δουλειάς για όλους, το συνεχές μαζικό πρόβλημα των απολύσεων των συμβασιούχων, δεν έχει να κάνει με νόμους και διατάξεις. Είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ πρόβλημα, που δημιουργεί η πολιτική τους. Άρα και η λύση του είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ, δεν έχει να κάνει με διάφορα κωλύματα-απαγορεύσεις και δυσκολίες.

Ζητάμε το θέμα να συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο και καταθέτουμε προς απόφαση το παρακάτω ψήφισμα:


ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την παραμονή στην εργασία των εργαζόμενων που απέκτησαν εμπειρία και προσέφεραν απαραίτητη για τον Δήμο εργασία, μέσω του προγράμματος 8/2018, με όρους και συνθήκες που ορίζονται από την ΣΣΕ.

Για τον λόγο αυτό κοινοποιούμε την παρούσα απόφαση στα συλλογικά μας όργανα (ΚΕΔΕ) και στα Αρμόδια Υπουργεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα στηρίξει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.


Το παραπάνω ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία