Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Tελικά ποιος ήξερε και ποιος δεν ήξερε για το χρέος στο ΙΚΑ;


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 13/11/2017 μπήκε θέμα εκτός ημερησίας διάταξης: «Αίτημα πρόσθετης επιχορήγησης στη Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νέας Ιωνίας».

Θέμα στο οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο καλούνταν να αποφασίσει να επιχορηγήσει με περίπου 130.000€ την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή ώστε να πληρώσει το συσσωρευμένο χρέος στο ΙΚΑ (για τα έτη ’14 – αρχές ’16) που αγγίζει τα 120.000€. Το χρέος αυτό προέκυψε από την μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων καθαριστριών στα σχολεία του Δήμου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια), το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100.000€ κύριας εισφοράς και 20.000€ πρoσαυξύσεις.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και το χρέος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής στο ΙΚΑ (το οποίο προέκυψε για τον ίδιο λόγο και την ίδια χρονική περίοδο), το συνολικό χρέος του Δήμου προς το ΙΚΑ κυμαίνεται μεταξύ 250.000€ με 300.000€, από το οποίο οι περίπου 50.000€ αφορούν προσαυξήσεις, επιπλέον χρέος δηλαδή.

Από τις τοποθετήσεις του δημάρχου Ηρ. Γκότση που αρχικά είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα, αλλά ανέφερε κατόπιν ότι τα σχολεία έχουν κρατηθεί σε ένα επίπεδο λόγω ακριβώς των πρωτοβουλιών των προέδρων των σχολικών επιτροπών που κάλυπταν με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων άλλα έξοδα.., της πρώην αντιδημάρχου κ. Ο. Κατημερτζή, που επίσης αρχικά είπε ότι δε γνώριζε ότι δεν πληρωνόταν το ΙΚΑ, αλλά παραδέχτηκε πως αν της έλεγε ο αντιδήμαρχος παιδείας κάτι τέτοιο, η ίδια δεν θα τον πίστευε… και τέλος, του νυν προέδρου της Ββάθμιας σχολικής επιτροπής, κ. Κουβαρά, που ανέφερε ότι υπάρχει επίσημη αλληλογραφία από το ΙΚΑ το οποίο στέλνει ετήσια ενημέρωση σχετική για τα χρέη του δήμου(…), έγινε σαφές πως τελικά όλοι/ες γνώριζαν πολύ καλά τι συνέβαινε.

Βέβαια, όταν η κατάληψη του δημαρχιακού θώκου γίνεται αυτοσκοπός και μετά την κατάληψη η διατήρηση στη δημαρχία γίνεται στόχος στον οποίο υποτάσσονται τα πάντα, τίποτα δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη.

Εμείς ως Εκτός Σχεδίου έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την άποψή μας για τη λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση που δεν είναι -παρά τα αντιθέτως λεγόμενα -λαϊκός θεσμός κοντά στους πολίτες. Αντίθετα είναι κομμάτι του συνολικού κρατικού μηχανισμού, μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, αποτελεί τοπικό κράτος.

Ειδικότερα μέσα στα ασφυκτικά πλαίσιο που διαμορφώνει ο Καλλικράτης και ακόμα πιο πολύ σήμερα στο συνολικό πλαίσιο της ΕΕ και των μνημονίων, οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας λειτουργούν εφαρμόζοντας όλες τις αντιδραστικές πολιτικές της κυρίαρχης ιδεολογίας. Τη στιγμή λοιπόν, που περικόβονται (μεταξύ άλλων) οι δαπάνες για την εκπαίδευση οι επιλογές είναι συγκεκριμένες:

Ή επιλέγεις να μιλήσεις στον κόσμο και τους κατοίκους ανοιχτά, να αναγνωρίσεις το πρόβλημα που υπάρχει, να κάνεις κοινωνό την κοινωνία σε μια προσπάθεια αλλαγής με σχέδιο και στόχο, να καλέσεις γονείς εκπαιδευτικούς, μαθητές και όλο τον ιωνιώτικο λαό να αγωνιστεί ενάντια στις περικοπές των επιχορηγήσεων αυτών, να παλέψει για ένα δημόσιο, ενιαίο, δωρεάν σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων και της κοινωνίας γενικότερα, ή αποδέχεσαι την κατάσταση και εφαρμόζεις την κεντρική πολιτική, με διάφορες μοχλεύσεις, προσπαθώντας να καλύψεις τρύπες, μεταφέροντας χρήματα από εδώ κι από εκεί, χρησιμοποιώντας διάφορα λογιστικά κόλπα, πράξεις που τελικά οδηγούν και σε φαινόμενα διαφθοράς.

Εξάλλου, οι ίδιες οι επιτροπές του δήμου, είναι πλήρως ελεγχόμενες από την εκάστοτε δημοτική αρχή, με αρμοδιότητες εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και διαχείρισης πολλών χρημάτων και μάλιστα, από ένα στενά ελεγχόμενο πυρήνα, ένα κλειστό κύκλωμα ανθρώπων χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο ούτε καν από τους άμεσα εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές).

Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος που πρέπει να γίνει στην σχολική επιτροπή, αλλά και στις άλλες επιτροπές και νομικά πρόσωπα του Δήμου, θα πρέπει να είναι δημόσιος και σε γνώση του Ιωνιώτικου λαού. Καμία συγκάλυψη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, πόσο μάλλον όταν αφορά δημόσιο χρήμα και κοινωνικές ανάγκες. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η λιτότητα και η φορολογική επιδρομή έχουν εξαντλήσει την εργαζόμενη πλειοψηφία της περιοχής μας και γενικότερα.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία