Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» ΚΑΙ Η «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΕΙΝΑΙ Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Σχετικά με την απάντηση του Δημάρχου κ. Γκότση στην ανακοίνωσή μας σε σχέση με την βράβευση του Δήμου στην εκδήλωση Best City Awards 2017, έχουμε να πούμε τα εξής:

Στο πρώτο μέρος της απάντησης ο κ. Γκότσης μας ενημερώνει ότι «ο δήμος όπως και όλοι οι ΟΤΑ δεν πληρώνουν και δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ, ούτε για τη συμμετοχή ούτε για την παρουσία, ούτε για τη βράβευση, ούτε για κανέναν άλλο λόγο». Ας δεχτούμε, λοιπόν ότι ο Δήμος Νέας Ιωνίας δεν πλήρωσε για την συμμετοχή του [1].

Όμως… με μία απλή αναζήτηση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ βρίσκουμε πολλούς Δήμους (από τους 70 που συμμετείχαν - βραβευθήκαν) που έχουν πληρώσει για την συμμετοχή τους. Και κάπου εδώ γεννιούνται διάφορα ερωτήματα για το ποια είναι αυτή η «ειδική» σχέση όπου ένας δήμος πληρώνει για την συμμετοχή του σε μία φιέστα εταιριών χορηγών και κάποιοι άλλοι όχι. Και λέμε φιέστα γιατί τέτοιου είδους διοργανώσεις λειτουργούν, κατά βάση, ως σημεία συνάντησης και γνωριμιών των διοργανωτών χορηγών εταιριών με τους «πελάτες» Δήμους τους, για το κλείσιμο νέων deals, το μοίρασμα κι άλλων χρημάτων. Στον κόσμο του κεφαλαίου, πίσω από την καινοτομία και την οικολογία, βρίσκεται πάντα αυτό που το κεφάλαιο έχει ως στόχο, το κέρδος. Αν η οικολογία είναι επικερδής γίνεται προϊόν, αν όχι πάλι…

Για αυτό το λόγο, άλλωστε, και στην ανακοίνωσή μας θέταμε ένα βασικό ερώτημα: «ποια είναι ακριβώς η «πράσινη ανάπτυξη» και ποια τα οφέλη της στους μαθητές, στους κατοίκους της περιοχής που δεν έχουν αντιληφθεί το παραμικρό από όλη αυτή την ιστορία;»

Η συζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνοδεύεται πάντοτε από επιχειρήματα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, όμως, με τον τρόπο που υλοποιούνται δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την ιδιαιτερότητα των περιοχών, μα ούτε και τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Ειδικά η λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» των ΑΠΕ ρημάζει δάση, αιγιαλούς, βουνά, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ζώνες Νατούρα, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο πεδίο κερδοσκοπικής αρπαχτής.

Αλλά ας πάμε στο δεύτερο κομμάτι της απάντησης από τον κ. Γκότση, όπου μας αναφέρει διάφορα νούμερα εξοικονόμησης, μέσα στο οποία είναι και ότι εξοικονομούνται 120.000€ ετησίως. Ένα νούμερο που αφορά το σύνολο του έργου και όχι μόνο τα κτίρια του Δήμου (για τα οποία η εκτίμησή μας είναι ότι δεν ξεπερνάει τις 60.000€). Δεν αναφέρει επίσης ότι ο Δήμος, από ιδίους πόρους, έχει πληρώσει επιπλέον μία εργολαβία της τάξης των 90.000€ για συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούσε το έργο και 30.000€ στον ΔΕΔΔΗΕ για την διασύνδεση των φωτοβολταϊκών.

Από τα παραπάνω, αλλά και από το ότι καμία μείωση Δημοτικών Τελών δεν πρόκειται να γίνει λόγω της «εξοικονόμησης» αυτής, τη συνεχιζόμενη πολιτική από Δημάρχους και Δημοτικές Αρχές που στηρίζουν τον Καλλικράτη, τους ισολογισμένους προϋπολογισμούς (απέναντι στο κεντρικό κράτος και όχι απέναντι στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας) και τις μνημονιακές «δεσμεύσεις» σε ΕΕ-ΔΝΤ, αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιου είδους έργα είναι έργα που θα λειτουργούν ως ιμάντες μεταφοράς χρήματος. Κάποιοι έδωσαν λεφτά, κάποιοι πήραν λεφτά και ο Δήμος, που όλο και περισσότερο διαπλέκεται με επιχειρηματικά συμφέροντα, ήταν ο μεσάζων. Και, δυστυχώς, αυτά τα λεφτά δεν είναι ποτέ λεφτά του κεφαλαίου, αλλά λεφτά που προέρχονται από την φορολογική αφαίμαξη του κόσμου της εργασίας, είτε στην χώρα μας, είτε και ευρωπαϊκά. Εμείς ως Δημότες δεν πρόκειται να δούμε καμία βελτίωση, σε κανένα επίπεδο της ζωής μας στην πόλη.

Τέλος να θυμίσουμε η παράταξή μας σε κανένα σχετικό θέμα που έχει έρθει στο Δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ψηφίσει υπέρ.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

[1] Είναι πιθανό τη συμμετοχή του δήμου να την έχει πληρώσει η εταιρία που έχει αναλάβει την προβολή/διαφήμιση του συγκεκριμένου έργου γεωθερμίας, αλλά δεν θα θέλαμε να σταθούμε παραπάνω σε αυτό μιας και για εμάς δεν είναι αυτό το κρίσιμο σημείο της συζήτησης.