Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Μόνιμη Δουλειά – Δουλειά για όλους για την κάλυψη των αναγκών των Δημοτών

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας και όλοι εμείς οι κάτοικοι, βιώνουμε ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της εφαρμογής των μνημονίων. Μάλιστα η εφαρμογή του 3ου μνημονίου που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις εντολές ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο, την ήδη τραγική κατάσταση,που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειες τους.

Ο Δήμος μας –όπως και ολόκληρο το δημόσιο- εξαιτίας της συνεχώς μειωμένης, από κρατικούς πόρους, χρηματοδότησης, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού, είτε με τη διαδικασία παλαιότερα της διαθεσιμότητας-απόλυσης, είτε με τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, είτε με τη μη ανανέωση συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Τα κενά είναι τεράστια, με άμεση συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των δημόσιων αγαθών.

Η πολιτική επιλογή είναι η αναπλήρωσή αυτών των κενών με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, voucher και συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το ΕΣΠΑ. Έτσι, λοιπόν, από το καλοκαίρι του 2015 εργάζονται στο δήμο μας 191 άτομα στα πλαίσια του προγράμματος προσωρινής κοινωφελούς εργασίας διάρκειας 5 μηνών, ενώ συνολικά, περίπου 32000 άτομα εργάζονται στους δήμους της χώρας. Οι εργαζόμενοι αυτοί, αν και εργάζονται σε θέσεις που αφορούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι β κατηγορίας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα “απασχόλησης” που προκύπτει, όπως λέει, από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και επιχειρεί στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, να καλύψει για 5 μήνες τα κενά στους δήμους που έχουν προκύψει από τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κοινής ωφελείας στους δημότες.

Με επιχειρήματα όπως «η τρόικα και τα μνημόνια δεν μας αφήνουν να προσλάβουμε», «δεν μας δίνουν λεφτά», «θέλουμε να ανακουφίσουμε τους χιλιάδες ανέργους», κ.α.. οι δημοτικές αρχές από καιρό προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη συμφωνία και συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, εδραιώνονται οι ελαστικά και με περιορισμένα δικαιώματα εργαζόμενοι στον δήμο μας αλλά και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού όλοι καταλαβαίνουμε ότι oι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, στην καθαριότητα, στις συγκοινωνίες, σε ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, τεχνική υπηρεσία, στις υπηρεσίες πρασίνου, υλοποιούν ένα σημαντικό κομμάτι λειτουργίας των δήμων.

Σίγουρα η εργασία για πέντε μήνες με 420-490 ευρώ αμοιβή -που ακόμη κι αυτή είναι καθυστερημένη- με εργασία σε πόστο εκτός σύμβασης και ακόμα, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν είναι η βάση για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

Φθάνουμε λοιπόν στο κρίσιμο ερώτημα «τι θα γίνει όταν τα προγράμματα αυτά θα λήξουν;» και βρεθούμε με υπηρεσίες με τραγικά κενά, περιμένοντας το επόμενο πρόγραμμα;
  • Πως μπορεί ένας παιδικός σταθμός να λειτουργεί με παιδαγωγούς που θα εργάζονται 5 μήνες και μετά… θα φεύγουν.
  • Τι θα γίνουν τα 25 παραπάνω παιδάκια που φέτος πήρε ο δήμος μας στους παιδικούς σταθμούς, όταν θα τελειώσει το 5μηνο των νηπιαγωγών. Γιατί οι παιδικοί σταθμοί δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι γονείς να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη τους; .
  • Γιατί το ΙΚΑ της περιοχής μας υπολειτουργεί με ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό και σχεδόν ανύπαρκτες ιατρικές υποδομές. Ποιος θα κοιτά τους εκατοντάδες ηλικιωμένους που περνούν τις ώρες τους στα ΚΑΠΗ του δήμου μας μόλις τελειώσει το 5μηνό των φυσικοθεραπευτών.
  • Ποιος θα συντηρεί τα κτίρια του δήμου, τα σχολεία, ποιος θα καθαρίζει, ποιος θα φροντίζει το πράσινο;
Αυτά τα προγράμματα δημιουργούν νέους εργαζόμενους κατά παρέκκλιση της εναπομείνασας και κουτσουρεμένης εργατικής νομοθεσία. και οι δήμοι, αντί να αντιδρούν, με διάφορες δικαιολογίες είναι πρωτοπόροι σε αυτή τη διαδικασία.

Ως ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ αρνούμαστε να συμβιβαστούμε και να αποδεχθούμε μια κοινωνία όπου οι κοινωνικές υπηρεσίες θα βρίσκονται στον αέρα ανάλογα με τα κονδύλια και τα προγράμματα εργασίας που θα εγκρίνει η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή βάσει των μνημονιακών «υποχρεώσεων».

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, τους δημότες, τις λαϊκές-εργατικές συλλογικότητες της Νέας Ιωνίας να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα.

Η νίκη τους θα είναι νίκη για τον καθένα μας. Βήμα για την κατάκτηση των κοινωνικών υπηρεσιών που δικαιούμαστε.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία