Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Καλοδεχούμενοι οι προσφυγες. Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις απο ΝΑΤΟ & ΕΕ

Το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής τραγωδία: Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από περιοχές που μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα δουλεμπόρων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασωθούν. Οι άνθρωποι αυτοί όπως και οι μετανάστες δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε της φτώχειας, είτε πολεμικών συγκρούσεων.

Προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, το Αφγανιστάν. Κοινός παρονομαστής: Στον τόπο τους είναι σε εξέλιξη φρικτοί πόλεμοι που ακολούθησαν τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επεμβάσεις που είχαν ως πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αφού εξασφάλισαν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, άφησαν πίσω τους τον εφιάλτη.

Εξαιτίας της εφαρμογής των Κανονισμών της ΕΕ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 1 και 2 και της συνθήκης Σένγκεν οι άνθρωποι αυτοί αφού φτάνουν, εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Εκεί δίνουν ραντεβού με τους “διακινητές” τους που θα τους προωθήσουν στην Βόρεια Ελλάδα από όπου ελπίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη. Η πολιτισμένη δύση όμως ορθώνει φρούρια σε αυτά τα ποτάμια των απελπισμένων που η ίδια έχει δημιουργήσει.

ΧΡΕΟΣ μας να απλώσουμε το χέρι

Ως ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ θεωρούμε τουλάχιστον απάνθρωπο ενώ οι πρόσφυγες-μετανάστες υφίστανται όλα τα παραπάνω, να θεωρούνται παράνομοι (ή κοινωνική απειλή), να μην τους παρέχονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα γίνονται θύματα φασιστικών ή ρατσιστικών επιθέσεων (πολλές φορές ακόμα και από τις αρμόδιες αρχές).

Στη Ν. Ιωνία, έπειτα από πρόταση μας στις 29 Δεκεμβρίου 2014, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου, διέθεσε κάποιες αίθουσες του πρώην 1ου παιδικού σταθμού Ν. Ιωνίας, στην Αγ. Κωνσταντίνου για να φιλοξενηθούν 8 Σύροι πρόσφυγες (3 γυναίκες με τα 5 παιδιά τους), θύματα ενός άγριου πολέμου.

Από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον αγώνα τους και να συμβάλλουμε -στο βαθμό που μπορούσαμε- στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους για να ζουν αξιοπρεπώς, ενώ ταυτόχρονα καλέσαμε το λαό της Νέας Ιωνίας να κάνει το ίδιο. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και συλλογικότητες αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια. Όμως πάντα υπάρχουν περισσότερα να γίνουν. Η κρίση στη χώρα μας οδήγησε τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούσαμε, να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Έτσι λοιπόν, ο χώρος ο οποίος τους φιλοξένησε για 9 μήνες, σήμερα είναι κενός. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χώρος αυτός μετά την διαμόρφωση που ήδη έχει γίνει παρέχει στοιχειώδεις υποδομές (νερό, θέρμανση, κρεβάτια, κουζίνα, WC) ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν εκ νέου άνθρωποι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον δρόμο.

Διεκδικούμε:
  • Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στη χώρα μας. Να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα πολέμου και να ενταχθούν ομαλά, εφ’ όσον το επιθυμούν, στην κοινωνία. Άσυλο, χαρτιά, στέγη, τροφή, περίθαλψη, εργασία, δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Να διαλυθεί η FRONTEX και ο φράκτης του Έβρου, να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου και η συμφωνία Σένγκεν, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να εξασφαλιστεί μια ασφαλής διέλευση για τους πρόσφυγες που επιθυμούν να μεταβούν σε επιλεγμένο τόπο προορισμού εκτός Ελλάδος. Όχι βία, καταστολή στα σύνορα, όχι σε αποτροπή απέναντι στους πρόσφυγες που θέλουν να μπουν στη χώρα Ελευθερία μετακίνησης προς την Ε.Ε. Να μην γίνει η Ελλάδα "φυλακή" για τους πρόσφυγες.
  • Να σταματήσουν τώρα όλες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτές. Καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις σε άλλες χώρες.
  • Έξοδος από το ΝΑΤΟ, καμιά νέα βάση, κλείσιμο όλων των βάσεων, όχι επεκτάσεις. Να σταματήσει η συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό.
  • Όχι στον ιμπεριαλισμό, επεμβάσεις και στους πόλεμους. Φιλία και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς.
Ειδικά στο δήμο μας διεκδικούμε :
  • Ο χώρος του πρώην 1ου παιδικού σταθμού Ν. Ιωνίας να αποτελέσει μόνιμο χώρο φιλοξενίας για νέους πρόσφυγες, θύματα πολέμου.
  • Ζητάμε να παρθεί σχετική απόφαση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο & καλούμε εκείνη τη μέρα στο Δημαρχείο της Ν. Ιωνίας κατοίκους & συλλογικότητες της περιοχής μας να ενισχύσουν με την παρουσία τους την προσπάθεια. 
 ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία