Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ανοιχτα σχολεία με κάυσωνα... σε σκιερές και δροσερές αίθουσες; Μάλλον κάποιοι, δεν μας τα λένε πολύ καλά...

 Έκπληξη (;) προκάλεσε η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής της Ν. Ιωνίας σύμφωνα με την οποία τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης – νηπιαγωγεία και δημοτικά – θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη εν μέσω καύσωνα. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του δήμου αναγράφεται το παρακάτω : 

Λειτουργία σχολικών μονάδων:

 Συνεχίζεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Αρ.Πρωτ.: Φ1/64708/ΓΔ4).

Θα χρησιμοποιηθούν σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες οροφής ή δαπέδου.

Ο Δήμος θα παρέχει στα παιδιά και στους ηλικιωμένους εμφιαλωμένα νερά.”

Θα μπορούσε να προκαλεί όλο αυτό τρανταχτό γέλιο αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά . 

Σε κάθε περίπτωση  οι παλιές και κακοσυντηρημένες σχολικές αίθουσες χωρίς κλιματισμό στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υπό τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες  από μόνες τους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών. Δεν μπορούμε να φανταστούμε στο παραμικρό τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καύσωνα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μαθητές/τριες  που δίνουν πανελλήνιες αυτές τις μέρες! Αλλά είναι πάγια και συνηθισμένη η τακτική τα σχολεία να μένουν στην τύχη τους ελλείψει δημόσιας χρηματοδότησης θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών. Οι ανάγκες του λαού είναι πάντοτε απούσες εξάλλου. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής και του κεντρικού κράτους είναι γνωστές και διαχρονικές.