Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Σχόλιο...εκτός σχεδίου Νο 29: Η Γάζα, μια πατρίδα και οι ίσες αποστάσεις

 

                                       Η Γάζα , μια πατρίδα και οι ίσες αποστάσεις .


Η Λωρίδα της Γάζας είναι όπως και το όνομα της δηλώνει μια λωρίδα γης ίση σε έκταση με το νησί της Άνδρου . Κατά άλλους υπολογισμούς εδαφικά ισοδυναμεί με την περιοχή της Αμαλιάδας . Σε κάθε περίπτωση δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι γης στα βόρεια της ιστορικής Παλαιστίνης , γενέθλιου τόπου Εβραίων και Αράβων . Σε αυτόν τον τόπο κατοικούν εδώ και δεκαετίες σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι . Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν , απαιτούν αγωνίζονται ώστε να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να έχουν πατρίδα . Οι στιγμές , τα επεισόδια (όχι οι φασαρίες )είναι τόσα πολλά και αιματηρά που θα χρειαζόταν πολύς χώρος και χρόνος για να αναλυθούν . Αυτό που αξίζει να γραφτεί είναι τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο ένα μήνα με αφορμή τα όσα συμβαίνουν εκεί .Έναν πανίσχυρο στρατό ΄΄άρτια΄΄ εξοπλισμένο , να σπέρνει το θάνατο απέναντι σε αμάχους . Η αφορμή δόθηκε από τις επιχειρήσεις της Χαμάς εναντίον εβραϊκών οικισμών .

Η διαβόητη διεθνής κοινότητα που πάντα παρακολουθεί με την ασφάλεια της απόστασης τα γεγονότα , καταδίκασε τις επιθέσεις κι έσπευσε να δηλώσει στήριξη στο ισραηλινό κράτος . Προσοχή μιλάμε για την αναμέτρηση μιας ένοπλης πολιτοφυλακής απέναντι σε ένα πανίσχυρο πολεμικό μηχανισμό που διαθέτει μέχρι και πυρηνικό οπλοστάσιο . Ένα κράτος που αρνείται πεισματικά να επιτρέψει ακόμη και την στοιχειώδη ύπαρξη σε έναν λαό που συστηματικά υποβάλλεται σε ένα μαρτύριο εξόντωσης και απλά αμύνεται για να υπάρξει και να ζήσει . Σε έναν λαό που του κλέβουν τη γη , του γκρεμίζουν τα σπίτια , τον αφήνουν επί ώρες να ζει δίχως τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα . Άνιση η σύγκριση και παράλογη η συσχέτιση . Είναι σαν να σε βυθίζουν σε νερό με κίνδυνο ασφυξίας και να σου ζητούν να κάνεις υπομονή αν κι εφόσον καταφέρεις να επιβιώσεις .


Πολλοί εκ της διεθνούς κοινότητας κάνουν λόγο για ΄΄δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα ΄΄ . Aλήθεια η νόμιμη άμυνα περιλαμβάνει βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία , σε ναούς ή σε χώρους με άμαχους συγκεντρωμένους ; Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 4μιση χιλιάδες παιδιά είναι ήδη νεκρά από τις επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων . Δικαίωμα στην αυτοάμυνα με την υποστήριξη των πολιτισμένων Ηνωμένων Πολιτειών , της Βρετανίας , της Δύσης σύμπασας αλλά και της … Ελλάδας .Η τελευταία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό  ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω συμμαχιών με Αίγυπτο , Κύπρο και Ισραήλ προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ντόπιας ελιτ αλλά και των υπερατλαντικών συμμάχων . Τι ακούσαμε και τι διαβάσαμε , είναι βία αλλά έχουν το δικαίωμα να αυτοπροστατευθούν από τους τρομοκράτες . Ναι εντάξει είναι άνισο αλλά πώς τολμάνε κι αυτοί να κρατούν ομήρους . Στις μέρες μας το πιο σύνηθες σπορ, των ίσων αποστάσεων και της υποκρισίας ολοένα και περισσότερο ασκείται κι εφαρμόζεται από πολλούς . Αποκορύφωμα η αποχή της ελληνικής αντιπροσωπείας από τη ψηφοφορία στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους . Επίσης η δήλωση του υπουργού μετανάστευσης . Υποστηρίζουμε , είπε το Ισραήλ επειδή η χώρα μας έχει κατακλυστεί από ισραηλινούς τουρίστες . Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής . Πιστεύουμε πως το επόμενο βήμα θα είναι να σταλεί όχι μια φρεγάτα αλλά ένα σύνταγμα να πολεμήσει στις επιχειρήσεις στη Γάζα . Όπως έγινε τη δεκαετία του 50 στην Κορέα . Εθελοδουλία ή στρατηγική συμπόρευση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Μέχρι τότε το σφαγείο καλά θα κρατεί . Και οι ρόλοι του καλού και του κακού θα είναι πλήρως αντεστραμμένοι .