Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

6 Δεκέμβρη στο δρόμο! 6 μμ Προπύλαια!

Κανείς και καμία δεν μπορεί να ξεχάσει το Σάββατο της 6ης Δεκέμβρη του 2008, τότε που ο έφηβος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονείται εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου από το όπλο του αστυνομικού Κορκονέα. Η δολοφονία του αποτέλεσε την αφορμή, εν μέρει και την αιτία, για να ξεσπάσει η εντονότερη εξέγερση των τελευταίων χρόνων, με χιλιάδες ανθρώπους να συγκρούονται και να διαδηλώνουν επί μέρες ενάντια στην κρατική βία, αλλά και ενάντια σε μια διαφαινόμενη κρίση που θα διέλυε οικονομικά και κοινωνικά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.

14 χρόνια μετά, μία οικογένεια στέλνει το παιδί της στο δημοτικό σχολείο και της το επιστρέφουν νεκρό από έκρηξη στο λεβητοστάσιο, στη χώρα που η «παιδεία αλλάζει στην πράξη».

14 χρόνια μετά, ένας 16χρονος Ρομά πυροβολείται από αστυνομικούς στο κεφάλι για 20 ευρώ κλεμμένη βενζίνη, στη χώρα των καρτέλ καυσίμων.

14 χρόνια μετά, η αστυνομία εξακολουθεί να πυροβολεί και το κράτος να εγκαταλείπει οτιδήποτε είναι δημόσιο.

14 χρόνια μετά, η δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ μπορεί να υποσχεθεί μόνο χρήματα στην ΕΛΛΑΣ και το λιμενικό, κέρδη για το κεφάλαιο και φτώχεια, ακρίβεια, καταστολή για το λαό.

14 χρόνια μετά η νεολαία πετιέται έξω από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, και πρέπει ή να προσαρμοστεί ή… να πεθάνει. Σήμερα, πολύ περισσότερο από ότι το 2008 αυτός ο κόσμος δεν μας χωρά, όταν ζούμε για να δουλεύουμε, με μισθούς-χαρτζιλίκι που δε φτάνουν ούτε για τα βασικά. Η 6 Δεκέμβρη είναι μέρα αγώνα για όσους και όσες παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτή εκείνη την ρωγμή στην κανονικότητα που προκάλεσαν οι «μέρες του Αλέξη».

14 χρόνια σπάμε και πάλι την τρομοκρατία! Oι σημερινές εξεγέρσεις μπορούν ανοίξουν έναν άλλο δρόμο για το παρόν και το μέλλον μας. Δεν περιμένουμε να μας σώσει καμία κυβέρνηση! Θα είμαστε παρόντες/ούσες στους αγώνες που θα βάζουν τα δικαιώματα μας μπροστά σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σε κάθε χώρο σπουδών, και θα διεκδικήσουμε όσα μας κλέβουν, για μια πραγματικά όμορφη ζωή, για υγεία, παιδεία και ελευθερία.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία