Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Ευλόγησον τους δούλους σου (όνομα και πράγμα) Δέσποτα

Στις 7/4, την ημέρα που οι υγειονομικοί είχαν κινητοποιήσεις έξω από τα νοσοκομεία και το Υπουργείο Υγείας,
ο πρώην δήμαρχος Γκότσης, μαζί με την πρώην περιφερειάρχη και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ.Δούρου, και τον νυν (και αεί) μητροπολίτη Γαβριήλ επισκέφτηκαν το χώρο του οικοπέδου ΟΤ 445 για να ενημερωθούν για τη εξέλιξη των εργασιών του Ιωνικού Κέντρου.

Το χαρμόσυνο αυτό γεγονός, πληροφορηθήκαμε από Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η μητρόπολη, στο οποίο αναφέρει ότι ο μητροπολίτης «… ενημέρωσε πλήρως την κ. Δούρου, και τον κ. Γκότση για την πρόοδο και την εξέλιξη των εργασιών του Ιωνικού Κέντρου, δύο ανθρώπους, οι οποίοι με τις ενέργειές τους στήριξαν έμπρακτα την έναρξη του μεγαλόπνοου αυτού έργου…» ενώ «…εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κ. Ρένα Δούρου και τον κ. Ηρακλή Γκότση τόσο για το ανύστακτο και διαρκές ενδιαφέρον τους, όσο και για καθοριστική συμβολή τους στην έναρξη και στην εξέλιξη του έργου…».

Το έργο χρηματοδοτείται πλέον με 15 εκ. ευρώ στο δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων (απόφαση ΝΔ), ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ, 5 εκ. προσέφερε η Δούρου μέσω περ. Αττικής, 5εκ. το ίδρυμα «Νιάρχος», 3 εκ. ο εφοπλιστής Θ. Μαρτίνος και 600 χιλιάδες η οικογένεια Λάτση. Προφανώς, τα χρήματα αυτά δεν ήταν αρκετά για τα μεγαλόπνοα σχέδια του μητροπολίτη. Και προφανώς ο μητροπολίτης και η εκκλησία, έχουν τον «τρόπο» τους να πείθουν για την χρηματοδότηση των έργων τους. Γι αυτό και όλοι φροντίζουν να έχουν άριστες σχέσεις μαζί του. Ο Μελισσανίδης, οι νυν δήμαρχοι Φιλαδέλφειας και Ιωνίας, και πιο πολύ απ όλους, ο πρ. δήμαρχος της Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης και η πρ. περιφερειάρχης Ρ. Δούρου. Βλέπετε, το έργο πρέπει να «κατοχυρωθεί» στον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν.

Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε. Φρόντισε, άλλωστε, πρόσφατα να μας το καταστήσει σαφές (ξανά) με την υπερψήφιση από την κοινοβουλευτική του ομάδα της σκανδαλώδους σύμβασης παραχώρησης της έκτασης στο δήμο Ελληνικού στα επιχειρηματικά συμφέροντα του Λάτση. Σε πλήρη σύμπνοια με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που «ως υπεύθυνη αντιπολίτευση» έχει ψηφίσει το 50% των νομοθετημάτων της κυβέρνησης της ΝΔ, η δημοτική παράταξη της Ενότητας δείχνει έμπρακτα τη διαχρονική στήριξή της στο συγκεκριμένο έργο. Έχει, ωστόσο, πάντα ενδιαφέρον να βλέπει κανείς το πόσο μπορεί ένας σχηματισμός να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Φωτογραφιζόμαστε έξω από το Αγία Όλγα για να δώσουμε αγωνιστικά διαπιστευτήρια, φωτογραφιζόμαστε. επίσης, με τις ιερές αρχές του τόπου. Έτσι έχουμε «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», ή αλλιώς «και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Ως "Εκτός Σχεδίου" έχουμε πολλές φορές καταστήσει σαφή την θέση μας ενάντια στην παραχώρηση/χάρισμα του οικοπέδου στην εκκλησία, προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων εκκλησίας και Μελισσανίδη στην περιοχή. Όπως επίσης, έχουμε τονίσει ότι η Νέα Ιωνία και οι δημότες της, έχουν ανάγκη από ελεύθερους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, από σχολεία και παιδικούς σταθμούς και όχι έργα-μεγαθήρια που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της περιοχής, αυξάνουν τις αντικειμενικές αξίες, οδηγούν σε έξωση τους κατοίκους της, μεγαλώνουν τα κέρδη για τους επιχειρηματίες.

Θεωρούμε πρόκληση τη στιγμή που κόσμος μένει εκτός ΜΕΘ με κίνδυνο να πεθάνει και οι δομές υγείας υπολειτουργούν η κυβέρνηση να φέρνει τροπολογία για εφάπαξ επιχορήγηση στην Εκκλησία (μάλλον λόγω μεγάλης πτώσης τζίρου) που θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη και να βρίσκονται 15 εκ. ευρώ στο δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων για να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο.
 
Ο αγώνας για ανοιχτούς ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Έγινε εξαιρετικά σαφές, ειδικά τώρα, την περίοδο της πανδημίας, όπου στην πυκνοκατοικημένη πόλη μας, πραγματικά αυτοί οι χώροι λείπουν. Όπως και ο αγώνας για την κάλυψη των αναγκών για υγεία και παιδεία. Όσοι λοιπόν έχουν σαν προτεραιότητα την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι την υπεράσπιση αυτού του καθολικού δικαιώματος για όλους τους κατοίκους, θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους. Σε μια εποχή που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του επιχειρούν να αξιοποιήσουν κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου για το κέρδος, ο αγώνας για την υπεράσπισή τους είναι για εμάς μονόδρομος.
 
 
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία