Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Η Υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό - δε χωράει στους νόμους της αγοράς

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, όμως οι πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια δωρεάν υγεία συνεχίζονται...

Στην αναβολή πλήθους τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων προχώρησε το Κωσταντοπούλειο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» λόγω των εντεινόμενων το τελευταίο διάστημα ελλείψεων σε προσωπικό, κυρίως στο αναισθησιολογικό και ακτινολογικό τμήμα.

Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο «Αγία Όλγα» δεν αποτελούν κάποια εξαίρεση ή τυχαίο περιστατικό. Είναι απόρροια της πολιτικής που οδηγεί στην απαξίωση και διάλυση του Δημόσιου χαρακτήρα του αγαθού της Υγείας, γιατί πρέπει να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και σε αυτόν τον τομέα. Τα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι ασθενείς, που θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για μια σειρά από βασικές υπηρεσίες υγείας. Να ακριβοπληρώνουν για υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν δωρεάν και σε υψηλότατο επίπεδο, από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας που θα έχει ως στόχο την κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας πρόνοιας και πρόληψης και όχι τη διασφάλιση εσόδων και τις περικοπές δαπανών.

Καταστάσεις όπως αυτές στο «Αγία Όλγα» είναι η μία πλευρά του νομίσματος που η δεύτερη πλευρά του εμφανίζεται με δημοσιεύματα και προτάσεις για :
  • Τη λειτουργία των νοσοκομείων ως «ΝΠΙΔ - μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις» ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες.
  • Τη σύνδεση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας και της σύνδεσης με ιδιώτες – επιχειρηματίες υγείας, ως στοιχεία για την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των «εσόδων-κερδών» των δημόσιων νοσοκομείων - «μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων».
  • Την κάλυψη κενών και αναγκών με επέκταση των διαφόρων λογιών ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Οι προτάσεις αυτές δεν είναι καινούργιες. Είναι θέσεις που εκφράζονται καθαρά στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιγράφονται και στο πρόγραμμα της ΝΔ. Είναι στην ίδια κατεύθυνση με πρωτοβουλίες που πήρε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.

Έχουν στόχο την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάλυψη ελαχίστων υπηρεσιών από το κράτος. Ξέρουμε καλά ότι νοσοκομεία ιδιωτικού δικαίου σημαίνει νοσοκομεία που δουλεύουν με κριτήριο το κέρδος και όχι την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, ανέργων, Ελλήνων και μεταναστών σε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Όλοι/ες μας, εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, να αγωνιστούμε για δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του Κωσταντοπούλειου νοσοκομείου «Αγία Όλγα».


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία