Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Σχόλιο της ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ σε ανακοίνωση του Δημάρχου για την διανομή σχολικών γευμάτων στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του Δημάρχου διαβάσαμε ότι από την φετινή σχολική χρονιά θα δίνονται σχολικά γεύματα σε όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης μας, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό αν αναλογιστεί κανείς την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος της εργασίας.

Πριν όμως φτάσουμε στο σημείο να διατυμπανίζουμε την «σημαντική επιτυχία της Δημοτικής Αρχής» (κατανοητό το γιατί, αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο) και να ευχαριστούμε «το Υπουργείο Εργασίας και προσωπικά την κ. Θεανώ Φωτίου» (αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) θα πρέπει να αναλογιστούμε γιατί ο κόσμος της εργασίας σήμερα είναι σε αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση είναι οι πολιτικές της ΕΕ – ΔΝΤ - Κεφαλαίου, της οποίες ένθερμα εφαρμόζουν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (την οποία υποστηρίζει η σημερινή Δημοτική Αρχή) όσο και οι προηγούμενες που με την πολιτική τους έχουν πετσοκόψει μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα, έχουν καταργήσει συλλογικές συμβάσεις, έχουν νομοθετήσει τον υποκατώτατο μισθό και τόσα άλλα, ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για να ξεπεράσει την κρίση του, στην πλάτη πάντα του κόσμου της εργασίας.

Γι αυτό και το Υπουργείο Εργασίας και προσωπικά η κ. Θεανώ Φωτίου δεν μας πείθουν ότι νοιάζονται για τον κόσμο της εργασίας. Γι αυτό και δε λένε κουβέντα για την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, την αύξηση των μισθών και τη μείωση των ωρών και του χρόνου εργασίας αντιθέτως, είναι ο dealer ή ο ικέτης «επενδύσεων», ο εγγυητής των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και ο εκφραστής των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Σε τοπικό επίπεδο, η πολιτική αυτή ασκείται από τους δήμους. Ειδικότερα μέσα στα ασφυκτικά πλαίσιο που διαμορφώνει ο Καλλικράτης, και ακόμα πιο πολύ σήμερα ο Κλεισθένης στο συνολικό πλαίσιο της ΕΕ και των μνημονίων, οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας λειτουργούν ως τοπικό κράτος, εφαρμόζοντας όλες τις αντιδραστικές πολιτικές της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Γι αυτό και η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της σταθερά στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, που βέβαια παλαιότερα (ίδιας πολιτικής κατεύθυνσης αλλά άλλων κυβερνήσεων) κατέκρινε, Αποδεχόμενη την κατάσταση εφαρμόζει την κεντρική πολιτική, με διάφορες μοχλεύσεις, αναζητώντας χορηγούς και προγράμματα που θα καλύψουν-περιστασιακά πάντα- κάποιες τρύπες. Ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση και προσπάθεια να μειωθεί η δημοτική φορολόγηση με πρώτο βήμα την κατάργηση για ανέργους και χαμηλόμισθους, πολύ περισσότερο ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση να αγωνιστεί μαζί με τους κατοίκους για την αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος, για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που έχουν φέρει τον κόσμο της εργασίας στην οικονομική κατάσταση αυτή, για τη σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές και το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας, ώστε τελικά τελικά, να μην υπάρχει η ανάγκη για σχολικά γεύματα στα σχολεία.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία