Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Κάλεσμα σε σύσκεψη για το συντονισμό των δράσεων μπροστά στην έναρξη των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους.

Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η υποβολή των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (μέσω ΕΣΠΑ) για την απασχόληση ανέργων μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περίπου 25.000 θέσεις 8μηνης εργασίας σε όλους του Δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ως μια σημαντική πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας, την κατάρτιση των ανέργων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πραγματικότητα, όπως πάντα, είναι διαφορετική από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Οι θέσεις που θα καλυφθούν εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων σε όλες τις υπηρεσίες του, στην καθαριότητα, τα τεχνικά έργα, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες κ.α. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας, έχουμε ζήσει στο πετσί μας τη διάλυση των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των μνημονιακών μέτρων. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να καλύψει ορισμένα από αυτά τα κενά και να ξεγελάσει τους δείκτες της ανεργίας, με προγράμματα ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας λίγων μηνών. Μόλις αυτά ολοκληρωθούν, οι Δήμοι θα βρίσκονται και πάλι στην ίδια κατάσταση αδυναμίας κάλυψης των βασικών υπηρεσιακών αναγκών τους.

Οι εργαζόμενοι/ες σε τόσο κρίσιμους για τη ζωή των δημοτών τομείς, μετατρέπονται σε ωφελούμενους/ες με μισθούς 430 ευρώ (για μέχρι 25 ετών) και 490 ευρώ (για άνω των 25). Με πολύ χαμηλότερα μεροκάματα από τους συναδέλφους τους στην ίδια εργασία, χωρίς τα ίδια αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς πολλές φορές τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα τα τραγικά εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν τα περασμένα χρόνια.

Και το πρόγραμμα αυτό δεν είναι το μόνο. Ήδη σε πολλούς άλλους δημόσιους οργανισμούς υλοποιούνται παρεμφερή προγράμματα, ενώ και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, όλες οι ευρωπαϊκές και εγχώριες πολιτικές ευνοούν την εκ περιτροπής εργασία, τα voucher, τη μαθητεία κ.α. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η πολιτική της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η πολιτική του κεφαλαίου. Η σταθερή εργασία με μισθό αξιοπρέπειας να θεωρείται πολυτέλεια ενός πολύ μικρού κομματιού της κοινωνίας, ενώ η πλειοψηφία καταδικάζεται σε ένα ατελείωτο κυνήγι για την επιβίωση, μέσα σε έναν μόνιμο κύκλο μισο- εργασίας, μισο- ανεργίας. Ειδικά για τη νέα γενιά, το μέλλον που ετοιμάζουν τα νέα μέτρα τους φέρνει τον υπο-κατώτατο μισθό και υπόσχεται μια υπο- κατώτατη ζωή.

Ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική προοπτική είναι ο διαρκής αγώνας εργαζομένων- ανέργων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Ένας αγώνας που πρέπει να λάβει χώρα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη και γειτονιά. Η ιστορία έχει δείξει ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ομηρίας, ο συλλογικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, όπως στο παράδειγμα της ηρωικής μάχης που έδωσαν οι εργαζόμενοι στα προηγούμενα προγράμματα 5μηνης εργασίας στους Δήμους. Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα μας αφορά όλους και όλες. Η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία με εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, είναι και δική μας πάλη. Ως εργαζόμενους, ως άνεργες, ως κατοίκους των πόλεων.

Ως Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή, θεωρούμε ότι πρέπει να κατακτηθεί ο καλύτερος δυνατός αγωνιστικός συντονισμός μεταξύ των αγωνιζόμενων δυνάμεων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και των αγώνων στις πόλεις και τις γειτονιές. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σταθερή σχέση μεταξύ των αριστερών, αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης- σχημάτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σε αυτή την κατεύθυνση, εκτιμούμε ότι το νέο πρόγραμμα των Δήμων είναι μια ευκαιρία για να οργανωθεί μια κοινή παρέμβαση, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στην Αθήνα- Αττική.

Για το λόγο αυτό καλούμε τις αριστερές, αντικαπιταλιστικές κινήσεις που δρουν στην Αττική, την Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, τις Παρεμβάσεις- Κινήσεις- Συσπειρώσεις στους Ο.Τ.Α., καθώς και αγωνιστές και συλλογικότητες που επιθυμούν να παλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση σε κοινή σύσκεψη την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΠΟΕ- ΟΤΑ, στην οδό Καρόλου 24 στην Αθήνα.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
fysaeikontra@live.com
Τηλ. Επικοινωνίας: 6934535084