Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Εκτός Σχεδίου για την εναλλαγή στην θέση του Δημοτικού Συμβούλου

Η «Εκτός Σχεδίου», στα δέκα χρόνια ύπαρξής της, έχει μια συνεχή παρέμβαση τόσο σε ζητήματα της πόλης και του δήμου μας, όσο και σε συνολικά μέτωπα. Ανέδειξε ζητήματα για το ρόλο και η λειτουργία του δήμου, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υπηρεσίες και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη δημοτική φορομπηξία την ανταποδοτικότητα, την εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων (ΟΤ 150, Πλ.Πάρσης). Παράλληλα συνέβαλε στην ανάπτυξη της συλλογικής οργάνωσης και αγωνιστικής δράσης των κατοίκων. Συμμετείχε στη λαϊκή συνέλευση την περίοδο των πλατειών, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση και τη δημιουργία επιτροπών κατοίκων για τα χαράτσια/πλειστηριασμούς, ενώ πήρε την πρωτοβουλία με ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της εργατικής λέσχης Ν. Ιωνίας «Υδραγωγείο».

Συμμετείχε σε τρεις δημοτικές εκλογές, εκλέγοντας το 2014 δημοτικό σύμβουλο, έχοντας ξεκάθαρο ότι οι δήμοι ασκούν μια αυστηρά καθορισμένη πολιτική μέσα στα όρια και στις κατευθύνσεις που χαράζονται από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα ο συγκεντρωτικός τρόπος διοίκησης τους προδιαγράφεται – καθορίζεται αυστηρά από τον «Καλλικράτη», το εκλογικό σύστημα, τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών, ορίζει πολύ συγκεκριμένα τα πλαίσια-όρια της παρέμβασης μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Για μας το πρωταρχικό πεδίο πάλης και απαραίτητη προϋπόθεση για να πάνε τα πράγματα αλλιώς, είναι η ανάπτυξη κινήματος, η ενεργοποίηση των ίδιων των κατοίκων και η συγκρότηση μιας αριστερής αντικαπιταλιστικής αντίληψης μέσα στο κίνημα. Η δράση λοιπόν και συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο και τις όποιες επιτροπές του γίνεται με σκοπό την υπηρέτηση αυτών των αναγκαιοτήτων.

Σε όλες τις συνεδριάσεις του ΔΣ σταθήκαμε εκφράζοντας τις συλλογικές αποφάσεις της κίνησής μας και πάνω από όλα στην ανάγκη - ακόμα περισσότερο σήμερα - να εκφραστεί η αντικυβερνητική, αντιδιαχειριστική αντικαπιταλιστική, αντι-ΕΕ πολιτική πρόταση, που θέλει να συνδυάσει τις διεκδικήσεις στην πόλη με το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου χωρίς μνημόνια, χρέη και εκμετάλλευση στην κοινωνία. Πώς θα μπορούσαμε να σκεφτόμαστε, άλλωστε, διαφορετικά, τη στιγμή που ο λαός της Νέας Ιωνίας, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι της χώρας, πλήττεται από τη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ΕΕ και σε τοπικό επίπεδο, εκφράζονται και πραγματοποιούνται από τη δημοτική αρχή της περιοχής μας.

Σε αντίθεση με το σύνολο των άλλων παρατάξεων στην πόλη μας, η Εκτός Σχεδίου δεν ήταν ποτέ μια αρχηγοκεντρική δημοτική κίνηση. Για αυτό θεωρούμε στοιχείο της πολιτικής που θέλουμε να εκφράσουμε το θέμα της εναλλαγής των μελών μας στην εκπροσώπηση μας στα διάφορα δημοτικά όργανα. Το ζήτημα της εναλλαγής από τη μεριά μας δεν το βλέπουμε ως μια τυπική διαδικασία, αλλά ως μια συνειδητή πολιτική άποψη, που λέει ότι η παραγωγή και η άσκηση μιας πολιτικής γραμμής, συμπεριλαμβάνει όλους μας.

Η εναλλαγή στις θέσεις αυτές θα επιδιωχτεί και στο μέλλον, ανάλογα και με τις δυνατότητές μας και στα πλαίσια της συλλογικής λειτουργίας μας. Οι εκπροσωπήσεις της Εκτός Σχεδίου στις όποιες θέσεις, δράσεις ή εκδηλώσεις εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις του σχήματος και τον πλούτο των απόψεων των μαχόμενων ανθρώπων που συγκροτούν και στηρίζουν την Εκτός Σχεδίου.

Με τη συμπλήρωση, λοιπόν, 2 χρόνων στο δημοτικό συμβούλιο και μετά τη συλλογική συζήτηση της «Εκτός Σχεδίου», αποφασίσαμε ομόφωνα την εναλλαγή στην εκπροσώπησή μας. Έτσι τη θέση σε αυτό που είχε μέχρι σήμερα η Αγγελική Βάσιλα, θα αναλάβει πλέον ο Παναγιώτης Κουτσός.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία