Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Η ΜΠΟΧΑ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ

Τελικά κανείς δεν είναι αθώος του αίματος. Ακόμα και η υποτιθέμενη χρηστή διαχείριση των χρημάτων των πολιτών από την «αριστερή» διοίκηση του δήμου αποδεικνύεται μία από τα ίδια, όπως φαίνεται από την κατάχρηση περίπου 27.000€, μόνο το 1ο εξάμηνο του 2016, από το ταμείο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου μας. Ευτυχώς που εδώ «και αρκετό καιρό» (πόσο δεν μας λένε) έχει ζητηθεί ο «πλήρης έλεγχος από το 2011 μέχρι σήμερα». Μόνο πέντε (!!!) χρόνια μετά.

Καμιά έκπληξη. Όταν η κατάληψη του δημαρχιακού θώκου γίνεται αυτοσκοπός και μετά την κατάληψη η διατήρηση στη δημαρχία γίνεται στόχος στον οποίο υποτάσσονται τα πάντα, τίποτα δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη. Και εξηγούμαστε.

Στον δήμο-τοπικό κράτος αναπτύσσονται όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που βοηθούν στη διατήρηση του ελέγχου πάνω στην τοπική κοινωνία. Μοιράζονται τα έργα στους «δικούς μας» εργολάβους, κερδίζουν τους διαγωνισμούς οι «δικοί μας» άνθρωποι, επιλέγονται πολλές φορές με απευθείας αναθέσεις οι «δικοί μας» προμηθευτές, διορίζονται σε θέσεις που παίζουν ρόλο στο μοίρασμα της τοπικής πίττας «δικοί μας» άνθρωποι. Δικοί μας άνθρωποι και δικές μας επιλογές που όταν όμως «ξεπεράσουν τα όρια» του «νόμιμου» (και ως κατ’ επέκταση για αυτούς και ηθικού) και αποκαλύπτονται (όχι πάντα), οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι ξεμπερδεύουν με μία παραίτηση και με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Σας έχουμε νέα όμως. Αν παίζεις σε ένα παιχνίδι που βασικός του κανόνας είναι η διαφθορά και το κέρδος ,χωρίς να αμφισβητείς το πλαίσιό του, για να παραμείνεις σε αυτό θα πρέπει να παίξεις και εσύ με αυτούς τους κανόνες. Αργά ή γρήγορα θα βουτήξεις στην κουτάλα με το μέλι.

Θα πουν ορισμένοι ότι είμαστε κακοπροαίρετοι και δεν αναγνωρίζουμε τη διάθεση για κάθαρση, ούτε την γενναία πράξη της ανάληψης πολιτικής ευθύνης. Έχουν δίκιο. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα ελαφρυντικό καμιά δήθεν αφέλεια σε αυτούς που πουλάνε τάχα μου αριστεροφροσύνη. Που μας κουνάνε το δάχτυλο όλα αυτά τα χρόνια και μας ειρωνεύονται, ότι δήθεν έχουμε απλά καταγγελτικό λόγο και δεν μας ενδιαφέρει να γίνει κάτι προς όφελος των κατοίκων. Πέρα από πολλά ανούσια και ευτράπελα, που έχουμε ήδη αρχίσει να ακούμε και θα ακούσουμε κι άλλα, δώστε προσοχή στην εξής δήλωση στην έκτακτη συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής στις 14/7 του δημάρχου κ Γκότση: «θα φροντίσω προσωπικά να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που υφίσταται η Όλγα» (…). Αν αυτό δεν είναι «ανάληψη» πολιτικής ευθύνης με ημερομηνία λήξης, τότε τι είναι… Αδικία, γιατί;;; Πολιτική προϊστάμενος του κ. Σπράου ήταν και επιλογή δικιά της και της Παράταξης η τοποθέτησή του, αλλά προφανώς (!!!) η Όλγα αδικείται…

Δεν αναγνωρίζουμε όμως και κανένα ελαφρυντικό σε όσους ενώ παραδέχονται πως η δημοτική αρχή έχει αποδεχτεί την μνημονιακή λογική της κυβέρνησης, παραμένουν στην δημοτική της παράταξη επικαλούμενοι αρχές που έχουν γίνει κουρέλια. «Παραμένουμε διαχωρισμένοι», ένας νέος πολιτικός όρος που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και τα προσεγγίζουμε με το ¨πατάμε σε δύο βάρκες¨.

Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε ακόμη ένα σχόλιο σχετικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Από τότε που την ανέλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο σκάνδαλο Κοσκωτά έχει ανοίξει σχολή. Όσοι έχουν και ένα ορισμένο αγωνιστικό παρελθόν όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι μηχανισμοί του κράτους αφού έχεις επιλέξει να τους διαχειριστείς θα σε κάνουν ίδιο με αυτούς.

Για εμάς, η λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι -παρά τα αντιθέτως λεγόμενα -λαϊκός θεσμός κοντά στους πολίτες. Αντίθετα είναι κομμάτι του συνολικού κρατικού μηχανισμού, μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, αποτελεί τοπικό κράτος. Ειδικότερα μέσα στα ασφυκτικά πλαίσιο που διαμορφώνει ο Καλλικράτης και ακόμα πιο πολύ σήμερα στο συνολικό πλαίσιο της ΕΕ και του Παρατηρητηρίου, οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας λειτουργούν ως το εργαστήριο των πιο αντιδραστικών αλλαγών. Με τα ανταποδοτικά τέλη και την φορομπηξία στους πολίτες, την πληρωμή των βασικών υπηρεσιών όπως πχ τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, την χρησιμοποίηση κακοπληρωμένης εργασίας από τα προγράμματα της ΕΕ που λειτουργούν σαν πολιορκητικός κριός για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στους δήμους. Επιπλέον, οι ίδιες οι επιτροπές του δήμου, είναι πλήρως ελεγχόμενες από την εκάστοτε δημοτική αρχή, με αρμοδιότητες εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και διαχείρισης πολλών χρημάτων από ένα στενά ελεγχόμενο πυρήνα, χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο ακόμα και από τους άμεσα εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές).

Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος που πρέπει να γίνει στην σχολική επιτροπή, αλλά και στις άλλες επιτροπές και νομικά πρόσωπα του Δήμου, θα πρέπει να είναι δημόσιος και σε γνώση του Ιωνιώτικου λαού. Καμία συγκάλυψη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αντίθετα θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται και έκαναν πάρτυ με δημόσιο χρήμα την ίδια στιγμή που η λιτότητα και η φορολογική επιδρομή έχει εξαντλήσει την εργαζόμενη πλειοψηφία.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία