Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Δωρεάν Δημόσιοι Παιδικοί Σταθμοί για όλους.Κατάργηση εδώ και τώρα των τροφείων


Με αφορμή την επιστολή του συναγωνιστή και μέλους μας Χρήστου Κυργιάκη, σχετικά με την επιβολή τροφείων σε πολύτεκνη οικογένεια λόγω εισοδηματικών κριτηρίων θα θέλαμε να πούμε τα εξής:

Διανύουμε τον πέμπτο χρόνο απάνθρωπης λιτότητας εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και αυτοί που μας κυβερνούν, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την επίθεση στις δημόσιες –δημοτικές υπηρεσίες και στο κοινωνικό τους χαρακτήρα.

Για εμάς είναι απαραίτητο όλα τα κλεμμένα δημόσια αγαθά να μπουν στην ημερησία διάταξη διεκδίκησης και άμεσης επιστροφής, ιδιαίτερα σήμερα που η πολιτική Ε.Ε ΔΝΤ κεφαλαίου επιτίθεται άγρια στα λαϊκά στρώματα, στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας στη λογική της ανταποδοτικότητας και της διαχείρισης του εφικτού κοστολογεί κάθε υπηρεσία προς τους δημότες, ακόμα και τις κοινωνικές όπως οι παιδικοί σταθμοί. Είναι πρόκληση οι δημότες να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για υπηρεσίες που γίνονται όλο και χειρότερες. Όταν οι συνθήκες στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές, όταν τα παιδιά στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που προσπαθούν να τις καλύψουν με πεντάμηνες και άλλες συμβάσεις, με ελλείψεις σε εποπτικό υλικό και ελλιπή χρηματοδότηση, όταν οι φτωχοί καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο, είναι πρόκληση ο Δήμος να εμφανίζεται κοινωνικά ανάλγητος ζητώντας τροφεία από τους γονείς.

Μέσα στις σημερινές τραγικές συνθήκες που βιώνουν και οι δημότες της Νέας Ιωνίας, επανέρχεται επιτακτικά το αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς τροφεία, όλων των παιδιών που το επιθυμούν, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Άλλωστε η καταβολή των φόρων από τους πολίτες τούς δίνει το δικαίωμα να απολαμβάνουν κάθε κοινωνική παροχή και μάλιστα υψηλής ποιότητας. Η καταβολή τροφείων, ακόμη και με εισοδηματικά κριτήρια, ανοίγει το δρόμο στη θέσπιση διδάκτρων και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης όπως πολύ πρόσφατα ζήτησαν τα συνηθισμένα παπαγαλάκια. Τα εισοδήματα του καθενός ας αποτελούν φορολογικά «κριτήρια» και όχι κριτήρια επιβολής ή όχι τροφείων.

Θεωρούμε, δε, ότι οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να αποτελούν μία δημόσια βαθμίδα προσχολικής φροντίδας και αγωγής.

Απαιτούμε να καταργηθούν τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και η δαπάνη να καλύπτεται εξ΄ολοκλήρου από την κρατική χρηματοδότηση. Η ακρίβεια που ροκανίζει καθημερινά το εισόδημα των εργαζομένων, η λιτότητα που έγινε μόνιμο καθεστώς και η αύξηση της φορολογίας φτάνουν και περισσεύουν. Απαιτούμε μαζικούς διορισμούς και στελέχωση των παιδικών σταθμών με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό με πλήρη απασχόληση και αμοιβή.

Η δωρεάν προσχολική αγωγή είναι κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση των φορέων να την παρέχουν.

Πιστεύουμε πως η περίοδος της ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων μας σε κάποιους «ειδικούς» και «φωστήρες», έχει περάσει. Άλλωστε αυτοί που μας έφτασαν στη σημερινή κατάσταση ως «ειδικοί» και ως «φωστήρες» μας συστήθηκαν. Οι γονείς πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μόνο αυτοί μπορούν να απαιτήσουν και να επιβάλλουν λύσεις προς το συμφέρον των παιδιών τους σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα.

Ας αφήσει ο Δήμος ήσυχους τους δημότες κι ας βρει τα χρήματα στις τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετς και τις μεγάλες επιχειρήσεις που φιλοξενεί. Άλλωστε είναι οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι στην εποχή των μνημονίων.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία