Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2006

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ - ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία «Εκτός Σχεδίου» συγκροτήθηκε από ανθρώπους της αριστεράς και ανεξάρτητους αγωνιστές φιλοδοξώντας να συμβάλλει σε μια διαφορετική αριστερή ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση και την πόλη. Με αναφορά στα τοπικά αλλά και τα γενικά πολιτικά ζητήματα, γιατί πιστεύουμε ότι η κατάσταση που βιώνουμε στην πόλη μας είναι απόρροια γενικότερων επιλογών. Όλοι όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία πιστεύουμε πως η στάση μας μετριέται κάθε φορά από τη συμβολή μας στην δημιουργία μιας νικηφόρας προοπτικής των αγώνων των ίδιων των κατοίκων για τη βελτίωση της ζωής μας στην πόλη, για μια πόλη εκτός των κυρίαρχων σχεδίων, μια πόλη που να συμβαδίζει με τις πραγματικές μας ανάγκες.

Δημοτικές εκλογές 2006

Η προεκλογική περίοδος άρχισε και φαίνεται πως θα είναι μια πολιτική μάχη ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Αντιπαράθεση που τελικά μετριέται με το πόσο πιστά θα εφαρμοστούν κάθε φορά μέτρα εναρμόνισης με την πολιτική του κεντρικού κράτους και της ΕΕ καθώς και με την εξυπηρέτηση των κάθε λογής μικροσυμφερόντων.

Θα είναι επίσης μια πολιτική μάχη ανάμεσα στα δύο κόμματα της επίσημης αριστεράς ΚΚΕ και ΣΥΝ, για την καταγραφή δυνάμεων στον μεταξύ τους διαγωνισμό. Μια αντιπαράθεση που εγκλωβίζει τους κοινωνικούς αγώνες είτε στη λογική της αλλαγής συσχετισμών και στην κομματική περιχαράκωση είτε στη λογική της ενσωμάτωσης και του εφικτού, χωρίς να τους δίνει προοπτική σύγκρουσης με τις πολιτικές της εκμετάλλευσης και τους θεσμούς της, ώστε να μπορούν να είναι νικηφόροι.

Να βγούμε εκτός σχεδίου

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν σ’ αυτές τις εκλογές την επιδοκιμασία αυτής της πολιτικής. Αντιπαραθετικά, εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια με τη συμβολή μας στη συγκρότηση μιας πολιτικής παρέμβασης που θα χαρακτηρίζεται από:
  • Αριστερή - αντιδιαχειριστική λογική ανεξάρτητη από το κράτος και τα καθεστωτικά κόμματα που θα ξεφεύγει από τα όρια της κυρίαρχης πολιτικής και της λογικής του κέρδους και θα διεκδικεί μια πόλη των αναγκών και δικαιωμάτων μας.
  • Σύγχρονη και ανατρεπτική λογική που θα θεωρεί την πόλη κοινωνικό προϊόν ενάντια σε λογικές που την μετατρέπουν σε εμπόρευμα και τον κάτοικο σε πελάτη.
  • Ριζοσπαστική παρέμβαση που να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κινήματος δράσης των κατοίκων, που θα ξεκινά από «τα κάτω», θα διεκδικεί να έχει κυρίαρχο λόγο για ότι συμβαίνει στην πόλη μας, με αγώνες που θα μπορούν να φτάνουν μέχρι τη νίκη.
...στη Νέα Ιωνία....

Στη Νέα Ιωνία Κουκουλάρης (ΝΔ) και Χαραλάμπους (ΠΑΣΟΚ) με τις όποιες διαφοροποιήσεις τους αποτελούν συνεπείς εκφραστές της ίδιας πολιτικής. Σ’ αυτές τις εκλογές οι δυο τους επιδίδονται σε μια κοκορομαχία προεκλογικών κινήσεων εντυπωσιασμού, και προσπάθειας εμφάνισης του καθενός ως του πιο «ικανού» διαχειριστή των δημοτικών ζητημάτων. Η ΔΗΠΙ (ΚΚΕ), θεωρεί ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την ενίσχυσή της και την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο μένοντας συνειδητά μακριά από την διεκδίκηση των ζητημάτων της πόλης μας στη βάση των κατοίκων. Η Αριστερή Όχθη (ΣΥΝ) εγκλωβίζει τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις στη λογική των εφικτών προτάσεων και στην προοπτική μιας «άλλης», «εναλλακτικής» διαχείρισης, αποδεχόμενη τελικά τον χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης ως εργαλείο και πλοκάμι του κεντρικού κράτους. Η ΔΑΣΙ τέλος συγκροτείται στο μοντέλο της «μοναδικής» και «εξέχουσας» προσωπικότητας του αγωνιστή δημάρχου, εισάγοντας μια λογική «αποχρωματισμού» των δημοτικών εκλογών απαλλάσσοντας τους πολιτικούς υπεύθυνους για την κατάσταση που βιώνουμε χρόνια.

Ανά περιόδους είχαμε την «τύχη» να έχουμε δημάρχους από το ΚΚΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τη διαχείριση της μιας ή της άλλης μορφής, ποτέ όμως δεν είδαμε να αλλάζει η πόλη μας και η ζωή μας στη περιοχή προς το καλύτερο.

Πίσω από τα «λόγια τα μεγάλα» κρύβεται η πραγματική κατάσταση που βιώνουμε στην περιοχή, με την ανεργία που πνίγει την πόλη μας με το κλείσιμο των τελευταίων παραγωγικών μονάδων (ΤΡΙΟΥΜΦ), τους 5000 και πλέον μετανάστες να μένουν στα πιο άθλια και παρατημένα υπόγεια, χωρίς χαρτιά, χωρίς εργασία. Με τον όποιο δημόσιο και ελεύθερο χώρο να εμπορευματοποιείται και να παραχωρείται για την ανέγερση συγκροτημάτων - μεγαθηρίων κατανάλωσης και τραπεζών, με την αύξηση 20,5% των δημοτικών τελών την τελευταία διετία, την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια…και ο κατάλογος μπορεί να τραβήξει σε μάκρος.

Έτσι λοιπόν, δεν ικανοποιούμαστε από τις όποιες απαντήσεις μπλε, πράσινες, ροζ, κόκκινες ή «υπερκομματικές» που είτε προσπαθούν να μας πείσουν πως η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είτε απλά μας καλούν να επιλέξουμε τον «καλύτερο» διαχειριστή. Ο ρεαλισμός τους σημαίνει ανεργία, λιγότερα δικαιώματα, καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο δικός μας ρεαλισμός λέει ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να ζούμε όλοι αξιοπρεπώς από μία μόνο δουλειά, να δουλεύουμε λιγότερο, να έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση, να ζούμε σε ανθρώπινες πόλεις.

Αυτή η πόλη μπορεί να γίνει δική μας

Η πόλη δεν αλλάζει με τον έναν ή τον άλλο δήμαρχο, αλλά μόνο αν όλοι εμείς πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μόνο με την διαμόρφωση ενός κινήματος στην πόλη που θα διεκδικεί ελεύθερους χώρους και περισσότερο πράσινο, θα αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση, θα συγκρούεται με λογικές «τσιμέντο να γίνει» και «ας βολευτούμε», θα ζητάει ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες (παιδεία, άθληση, υγεία, συγκοινωνίες, πολιτισμός), θα έρχεται σε ρήξη με τη λογική του καπιταλιστικού κέρδους, την «ανταγωνιστικότητα», την δικτατορία της αγοράς, αλλάζει αληθινά η πόλη. Θέλουμε να συμβάλουμε στην συγκρότηση μορφών λαϊκής αυτοοργάνωσης όπου τον κύριο λόγο θα έχουν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι.

Να διαμορφώσουμε μια φωνή όχι μόνο κριτικής αλλά και αντίστασης και ανατροπής. Η συμμετοχή μας στις εκλογές είναι στοιχείο αυτής της δράσης, όχι όμως και μοναδικό, οι ανησυχίες μας άλλωστε για μια άλλη ζωή και μια άλλη πόλη δεν τελειώνουν στις 15 Οκτωβρίου.
  • Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των δήμων και των υπηρεσιών τους, στη μετατροπή τους σε «ανώνυμες εταιρίες» μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, των προγραμμάτων stage, των ΣΔΙΤ και των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Διεκδικούμε δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες στις κοινωνικές υποδομές, τον πολιτισμό, τη εκπαίδευση, τις συγκοινωνίες και τον αθλητισμό.
  • Είμαστε ενάντιοι στο συγκεντρωτικό μοντέλο υπερεξουσιών των Δήμων και των Δημάρχων. Απαιτούμε οι πολίτες να έχουν γνώση για ό,τι τους αφορά, να συμμετέχουν και να αποφασίζουν οι ίδιοι για ό,τι γίνεται στην πόλη τους, με συνελεύσεις γειτονιών και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
  • Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, η δημιουργία μεγαθηρίων, η περαιτέρω τσιμεντοποίηση της περιοχής μας. Ζητάμε δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
  • Ζητάμε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας με μεταφορά των εργαζομένων σε αυτή σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Είμαστε ενάντιοι στις λογικές εφαρμογής και καθιέρωσης κατασταλτικών μηχανισμών στην περιοχή μας και σε κάθε περιοχή.
  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, μέριμνα για τις συνθήκες διαμονής και διαβίωσής τους. Ίσα πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα σε όλους.
  • Θέλουμε να ζούμε σε μια ανθρώπινη πόλη με ανθρώπινες κατοικίες και ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου ανά οικοδομικό τετράγωνο. Είμαστε αντίθετοι στη συνεχόμενη τσιμεντοποίηση της πόλης μας, στο διαρκές χτίσιμο κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου.
  • Δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για όλους τους κατοίκους, ελεύθερη και δωρεάν. Κατάργηση των σημερινών τροφείων.
Με τη δράση εμάς των ίδιων των κατοίκων να βγάλουμε την πόλη μας εκτός σχεδίου, να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες και διαχειριστικές πολιτικές, να δημιουργήσουμε μια πόλη των αναγκών και των δικαιωμάτων.

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε τους εργαζόμενους /ες και τους νέους/ ες να στηρίξουν ενεργητικά την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Ν. Ιωνία «εκτός σχεδίου» στην πορεία μέχρι τις εκλογές και πολύ περισσότερο μετά από αυτές.


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ Ν. ΙΩΝΙΑ