Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Για τις συγχωνεύεις τμημάτων στην περιοχή του δήμου Νέας Ιωνίας (και όχι μόνο)

Εν μέσω καλοκαιριού –είναι πλέον πάγια τακτική–– το υπουργείο παιδείας εξήγγειλε με αιφνιδιαστικό τρόπο σειρά συγχωνεύσεων σε όλη τη χώρα και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής κλίμακας . 

Υπολογίζεται με πολύ μέτριους υπολογισμούς ότι 1000 τμήματα περικόπτονται πανελλαδικά. Ειδικότερα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας με απόφαση της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης  Αττικής  συγχωνεύονται  δύο τμήματα στο 6ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας των Γ και Δ τάξεων όπου τα τρία τμήματα γίνονται δύο . Έτσι εκεί που κάθε τμήμα περιελάβανε 16 και 17 μαθητές και μαθήτριες προγραμματίζεται να δημιουργηθούν δύο τμήματα των 24 και 25 παιδιών . Μάλιστα στην μία από τις δύο τάξεις  φοιτούν παιδιά με διαγνώσεις αυτισμού κάτι που όπως γίνεται αντιληπτό θα δυσχεράνει την φοίτηση των παιδιών αυτών .  Ως συνέπεια αυτού του “κοψίματος” δύο εκπαιδευτικοί πήραν προφορική εντολή να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο από αυτό της τοποθέτησής τους. Επιπλέον στο 4ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας η Β τάξη με 21 παιδιά και 5 διαγνώσεις θα έχει ένα τμήμα αντί για δύο που είναι το παιδαγωγικά ορθό. 

Συμπληρωματικά, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση  η συγκρότηση των τμημάτων γίνεται με τα μέγιστα όρια, δηλαδή με 25 έως 28αρια τμήματα, με μαζικό κόψιμο ολιγομελών τμημάτων, με μετακινήσεις μαθητών Β’ και Γ’ Λυκείου σε όμορες σχολικές μονάδες, με κατάργηση της παράλληλης και τμημάτων ένταξης. Επτά τμήματα καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ και τουλάχιστον δύο στα γυμνάσια της περιοχής μας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό του εκφοβισμού και της καταπάτησης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη, το αντίθετο μάλιστα, το γεγονός πως το 5ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας αρνήθηκε να εγγράψει μαθητή που χωροταξικά το δικαιούται, με το σκεπτικό ότι τα τμήματα είναι πλήρως συμπληρωμένα (27 μαθητές σε κάθε τμήμα έπειτα από συγχώνευση), παραπέμποντας τους γονείς στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προφανώς η προσθήκη ενός παιδιού ακόμα θα οδηγούσε σε δημιουργία ενός ακόμη τμήματος με μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τμήμα, κάτι που είναι αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τέτοιες πρακτικές λειτουργούν και ως ασπίδα του υπουργείου που δε θέλει να προχωρήσει σε επιπλέον διορισμούς καθηγητών.