Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Να παραμείνει το κέντρο υγείας στη Ν. Ιωνία | Να επιστρέψει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ | Ενημερωτική συγκέντρωση με μικροφωνική ΣΑΒΒΑΤΟ 17 Φεβρουαρίιου,12 μμ Πλ. Σημηριώτη

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

 

Οι δημοτικές κινήσεις Εκτός Σχεδίου Νέας Ιωνίας και Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να παραμείνει το κέντρο υγείας στη Νέα Ιωνία και να επανέλθει ΆΜΕΣΑ το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, το οποίο μεταφέρθηκε και συγχωνεύτηκε με εκείνο τη Αγίας Παρασκευής. 

Πριν λίγες μέρες έκλεισε το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, το οποίο στεγαζόταν εντός του χώρου του Κέντρου Υγείας Νέας Ιωνίας (πρώην ΙΚΑ),  μία δημόσια δομή η οποία εξυπηρετεί χιλιάδες συμπολίτες μας από τη Νέα Ιωνία και όμορους δήμους όπως Νέα Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Γαλάτσι, χορηγώντας τα αναγκαία φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) για σοβαρά και χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνος, διάφορα αυτοάνοσα, ρευματοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπάθειες κ.λπ. Το φαρμακείο μεταφέρθηκε/συγχωνεύτηκε με εκείνο της Αγ. Παρασκευής.

Στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας της 29ης Ιανουαρίου ενημερωθήκαμε για «δέσμευση» του υπ. Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με την επιστροφή του φαρμακείου στην  περιοχή (πότε, με ποιους εργαζόμενους αφού οι εργαζόμενοι του φαρμακείου ήδη μεταφερθεί σε διάφορες περιοχές), όμως, δεν επαναπαυόμαστε (ιδιαίτερα με υπουργό τον Γεωργιάδη που  γνωρίζουμε πολύ καλά ποια γνώμη έχει για τη δημόσια υγεία, καθώς γνωρίζουμε πως η αναδίπλωση είναι προσωρινή και μόνο οι συνεχείς κινητοποιήσεις μας μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο  στην επιστροφή του. 

Οι κάτοικοι των περιοχών μας βιώνουν όλο και περισσότερο την πλήρη απαξίωση αυτού του – ούτως ή άλλως – ανεπαρκούς και προβληματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την κατάσταση της υγείας της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και ανέργων συνδημοτών μας. 

Οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις διαρκείς ιδιωτικοποιήσεις και τις δραστικές περικοπές στην υγεία έχουν σοβαρές συνέπειες στο λαϊκό και εργαζόμενο κόσμο όπως φάνηκε με τραγικό τρόπο στην περίοδο της πανδημίας. Η λογική ότι η ΥΓΕΙΑ κοστίζει  σάρωσε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Οι δημόσιες δομές υγείας έχουν «γονατίσει», λείπουν γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, εξοπλισμός και σύγχρονα, λειτουργικά κτίρια. 

Τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα  λόγω της συνεχούς υποβάθμισης του μοναδικού δημοσίου φορέα παροχής ΠΦΥ στην περιοχή μας, του Κέντρου Υγείας και των τοπικών ιατρείων του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) που καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιφέρεια, εξυπηρετώντας χιλιάδες πολίτες (Πατήσια - Ν. Ιωνία – Ηράκλειο – Μεταμόρφωση -Λυκόβρυση) και απειλείται με έξωση και κλείσιμο. 

Στο Κέντρο Υγείας της Νέας Ιωνίας λείπουν βασικές ειδικότητες, ενώ οι αναμονές των ασθενών  είναι μεγάλες. Τα ραντεβού σε βασικές ειδικότητες, όπως στο παθολογικό και το καρδιολογικό ιατρείο μπορεί να διαρκούν πάνω από 2 μήνες, ενώ λείπουν τελείως ειδικότητες ψυχίατρου, γαστρεντερολόγου, ενδοκρινολόγου. Μόλις δύο είναι οι πνευμονολόγοι, με πάνω από 40(!) ραντεβού ημερησίως. Το κέντρο Μητέρας και Παιδιού,  που στεγάζεται στο χώρο, λειτουργεί με μόλις έναν γυναικολόγο και κανέναν ψυχίατρο ή παιδοψυχολόγο.

Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, το γεγονός ότι οι κενές θέσεις από τις αποχωρήσεις ιατρών και νοσηλευτών λόγω συνταξιοδοτήσεων δεν αναπληρώνονται. Την ίδια στιγμή,  κάποιες  από τις ειδικότητες συχνά τις καλύπτουν επικουρικοί γιατροί και όχι μόνιμοι, με ό,τι σημαίνει αυτό για την συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης ειδικότητας,  ενώ  συμβασιούχοι τελούν σε καθεστώς ομηρίας με ανανέωση συμβάσεων στο “παρά 5”. Τα ΤοΜΥ Περισσού και Ηρακλείου (παραρτήματα του Κέντρου Υγείας Ν. Ιωνίας), είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Τόσο το κέντρο υγείας όσο και τα ΤοΜΥ έχουν περιορισμένο ωράριο λειτουργίας και δεν υπάρχει ούτε ασθενοφόρο για μεταφορά ασθενών σε σοβαρή κατάσταση στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής (Αγ.Όλγα- Κωνσταντοπούλειο). Η πρόταση, δε, να λειτουργεί το απόγευμα το ΤοΜΥ Περισσού, χωρίς προσωπικό, μόνο αστεία –αν όχι επικίνδυνη-μπορεί να χαρακτηριστεί.

Επιπλέον, το υπάρχον κτίριο που τα στεγάζει είναι ανεπαρκές, (να μην πιάσουμε την πρόσβαση ΑμεΑ), όπως πολλές φορές έχουν αναφέρει οι ίδιοι οι γιατροί νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό, για τις ανάγκες ενός τέτοιου θεσμού.

Το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας δημοσίου συστήματος ΠΦΥ είναι ορατά στη ζωή όλων όσων μένουμε στην περιοχή:

Το ρόλο του παρόχου ΠΦΥ αναλαμβάνουν κυρίως ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιώτες γιατροί, με υψηλό κόστος για τα συμβεβλημένα ταμεία και αμφίβολα αποτελέσματα.

Η παραπάνω στρεβλή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αλυσίδων ιδιωτικών φορέων παροχής  ΠΦΥ στο δήμο μας. Δεν πρόκειται για μικρά μικροβιολογικά ή διαγνωστικά κέντρα ή ιδιωτικά ιατρεία της γειτονιάς. Αντίθετα,  πρόκειται για μεγάλες αλυσίδες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κέντρων υγείας  που πραγματοποιούν υπερκέρδη, επιβαρύνοντας αλόγιστα τον ΕΟΠΥΥ, αλλά κυρίως αναγκάζουν τον κόσμο να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει την αυτονόητη και αναγκαία πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συγκροτεί το πλαίσιο της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στη χώρα μας, όμως,  η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της υγείας παραλείπει  την πρόληψη, ως μάλλον εξαιρετικά δευτερεύουσας σημασίας.

Σε συνέχεια, μάλιστα, των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων, του κλεισίματος των νοσοκομειακών μονάδων και της διάλυσης των δημόσιων υποδομών υγείας, η κυβέρνηση αντί για τις απαραίτητες προκηρύξεις και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, άφησε το το ΕΣΥ “στην μοίρα του”, δηλαδή στην τροχιά της διάλυσης… Οι μόνοι που “βάζουν πλάτη” για άλλη μία φορά, για την υγεία του λαού και των εργαζομένων, είναι το εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο προσωπικό!

Είναι προφανές, πως υπάρχει ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι συνδέεται με τα Δημόσια και Κοινά Αγαθά, την ιδιωτικοποίησή τους και την επέκταση της κερδοσκοπίας σε κάθε κλάδο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής με τραγικές συνέπειες στη ζωή μας, όπως η Υγεία, η Παιδεία (νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης), η πρόνοια, οι συγκοινωνίες. Αυτά μαζί με την ανυπαρξία πολιτικών ανάσχεσης της ακρίβειας και του κόστους ζωής, την καθήλωση μισθών, την εγκατάλειψη και αδιαφορία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (πυρκαγιές και πλημμύρες), την όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής. 

 

Η Εκτός Σχεδίου στη Νέα Ιωνία και η Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο, ξεκινάμε ενημερώσεις και παρεμβάσεις στις γειτονιές μας. Καλούμε κάθε αγωνιζόμενο και ενεργό πολίτη σε αγώνα και κινητοποίηση για: 

Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Για ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της  Π.Φ.Υ. στην πόλη μας. Για αύξηση των δαπανών για την υγεία. Όχι λεφτά για εξοπλισμούς  

Να παραμείνει το Κέντρο Υγείας στο κτίριο που στεγάζεται τώρα, μέχρι να βρεθεί  χώρος κατάλληλος που να πληροί όλες τις σύγχρονες και τεχνικά άρτιες προϋποθέσεις στέγασης 

Ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και εξοπλισμένο, με δυνατότητα φροντίδας επειγόντων περιστατικών, 24ωρης λειτουργίας και βραχείας νοσηλείας 

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Να ξαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία

Μέριμνα, ιδιαίτερη και ολόπλευρη φροντίδα (ακόμα και κατ' οίκον) των ΑμεΑ και των χρόνια πασχόντων. Με πρόγραμμα για τον προγεννητικό έλεγχο, τον εμβολιασμό και την πρόληψη. Με Κέντρο Ψυχικής Υγείας και όλα τα προγράμματα φροντίδας, προστασίας και αποκατάστασης ΑμεΑ (κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλπ.)

Άμεση στελέχωση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΗΤΕΡΑΣ, ΠΑΙΔΙΟΥ. Σύνδεση του με σχολεία για επιδημιολογική επιτήρηση και πρόγραμμα εμβολιασμών. Ειδική μέριμνα για την ψυχολογική στήριξη παιδιών και εφήβων, πλήρη υγειονομική κάλυψη για τα ΑμεΑ και τις οικογένειες προσφύγων που ζουν στην πόλη μας


ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΛΕΒΑΡΗ 12 μμ στην πλατεία ΣΗΜΗΡΙΩΤΗ