Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Απαντήσεις της Εκτός Σχεδίου στις ερωτήσεις του ionianet

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι επειδή η κίνησή μας έχει μια διαφορετική αντίληψη για την έννοια του επικεφαλής και της συλλογικότητας, όπως θα δείτε παρακάτω, οι απαντήσεις αντιπροσωπεύουν τη συλλογική άποψη της κίνησής μας.

1.Ποιο είναι το ευρύτερο πολιτικό σας όραμα για το δήμο Ν. Ιωνίας; Πως φαντάζεστε την πόλη μας στο μέλλον αν υιοθετηθούν από τους δημότες οι προτάσεις σας;

Η αντίληψη που έχουμε ως αριστερή ριζοσπαστική κίνηση για την πόλη, εντάσσεται σε μία γενικότερη πολιτική πρόταση, που στοχεύει να διαμορφώσει μια διαφορετική καθημερινότητα στο κοινωνικό σύνολο. Για αυτό δεν θα ακούσετε ποτέ από εμάς, ούτε θα διαβάσετε στις ανακοινώσεις μας λόγια παχιά και μεγάλα, για μια Νέα Ιωνία παράδεισο, υπόδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας. Κι αυτό γιατί θεωρούμε πως η ζωή των συμπολιτών μας στη Νέα Ιωνία είναι αδιάσπαστα δεμένη με τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα.

Άρα, το πρώτο που λέμε είναι πως χωρίς οργάνωση και πάλη του λαού για τη συνολική ρήξη και ανατροπή της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα από την κυβέρνηση, την ΕΕ και την τρόικα - που ευθύνονται για τη μαζική φτωχοποίηση του λαού μας, την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του - χωρίς ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε, δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση στην καθημερινότητά μας. Γι αυτό λοιπόν οι οποιεσδήποτε «προτάσεις» και «προγράμματα» τον διαφόρων «σωτήρων» που υπόσχονται δημιουργία και προοπτική, που προβάλλουν μια διαχείριση στα υπάρχοντα πλαίσια, είναι για μας κενά λόγια για ψηφοθηρική κατανάλωση.

Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο από σήμερα να συμβάλλουμε έμπρακτα, με μια σειρά πρωτοβουλίες παραδειγματικού χαρακτήρα, ώστε να σκιαγραφήσουμε τον τρόπο και τα κριτήρια για μια ριζικά διαφορετική ζωή, για μια ριζικά διαφορετική πόλη. Από την πλευρά μας, προκρίνουμε τη συλλογική οργάνωση της εργαζόμενης πλειοψηφίας σε κάθε γειτονιά, τις λαϊκές συνελεύσεις, τα εργατικά στέκια και λέσχες, τις επιτροπές κατοίκων, που θα συζητούν και θα ορίζουν τα προβλήματα, τις προτεραιότητες, θα δίνουν λύσεις με αγώνα, κοινωνική-ταξική αλληλεγγύη και συλλογική οργάνωση, συνεννόηση, αποδοχή του διαφορετικού.

Οραματιζόμαστε μια πόλη και μια κοινωνία συνολικά, όπου οι ανάγκες και οι επιθυμίες του λαού θα βρίσκονται στο κέντρο και όχι στο περιθώριο. Όπου τα κοινωνικά αγαθά θα είναι δημόσια, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο αθλητισμός, η κοινωνική μόρφωση, η παραγωγή λαϊκού πολιτισμού θα είναι προτεραιότητα και δεν θα θυσιάζονται στη λογική της ανταποδοτικότητας, και του κέρδους.

Έχουμε, επίσης, πολλές φορές εκφράσει τις απόψεις μας για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, το δημόσιο πλούτο και τη φύση συνολικά, για τη χρήση του αυτοκινήτου και για το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι το βασικό για να γίνει μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική, να αγαπηθεί πάλι από τους κατοίκους της και όσους εργάζονται σε αυτή, είναι να γίνει βιώσιμη και όχι «κυκλοφορίσιμη». Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη διεύρυνση των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου. Στην ίδια λογική, δεν θέλουμε να ζούμε σε πόλεις όπου το τσιμέντο θα καταλαμβάνει κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου. Αναζητούμε μια ζωή, κόντρα στο μοντέλο της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Μόνο ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη ζωή του. Οργανωμένος στα σωματεία του και στην γειτονιά του. Αυτό είναι το δικό μας όραμα για την Νέα Ιωνία και αυτό θέλουμε να προβάλουμε. Για αυτό, άλλωστε, έχουμε αποφασίσει ότι η όποια εκπροσώπησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αποτελεί βήμα για κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας της Νέας Ιωνίας.

2.Ποια είναι κατά την κρίση σας τα σημαντικότερα προβλήματα στο δήμο μας και πως προγραμματίζετε την επίλυσή τους;

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο μας δεν είναι πολύ διαφορετικά από τα προβλήματα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου σήμερα, σε όλους τους δήμους. Εμείς, όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, πιστεύουμε πως τα θέματα του δήμου, όσο κι αν φαίνονται τοπικά, άπτονται της συνολικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα και οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, η διάλυση των ΕΠΑΛ δεν συνέβη μόνο στη Νέα Ιωνία. Ούτε ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε μόνο στη Νέα Ιωνία. Τα κλειστά μαγαζιά που συναντάμε όταν κάνουμε βόλτα στην Ηρακλείου, τα συναντάμε και όταν κάνουμε βόλτα στο Περιστέρι, στο Μαρούσι, στην Γλυφάδα ή και στην Αθήνα.

Εδώ και 4 χρόνια ζούμε μια πρωτοφανή κοινωνική λεηλασία από κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ στο όνομα του χρέους. Η ακρίβεια, η λιτότητα, τα κάθε λογής χαράτσια, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι απολύσεις και η ανεργία έχουν χτυπήσει κάθε οικογένεια, ιδιαίτερα μάλιστα, τις οικογένειες των εργατικών περιοχών, όπως είναι η περιοχή μας. Ο δημόσιος πλούτος και οι υποδομές ξεπουλιούνται στο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο. Πρόσφατο παράδειγμα στην περιοχή μας είναι το ξεπούλημα στο ΤΑΙΠΕΔ του ολυμπιακού γυμναστηρίου στο Γαλάτσι μαζί με μια έκταση 92 στρεμμάτων, τμήμα της οποίας ανήκει και στη Νέα Ιωνία. Η τσιμεντοποίηση (με τοπικό παράδειγμα αυτή που επιχειρείται εδώ και καιρό στο Ο.Τ. 150), η αυξημένη δημοτική φορολογία, το κλείσιμο σχολείων αλλά και οι ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, τα αυξανόμενα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, η μη κάλυψη εκατοντάδων νηπίων κάθε χρόνο, η υποβάθμιση των δημοτικών κοινωνικών παροχών, η διάλυση υπηρεσιών των δήμων με τη μείωση του προσωπικού και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και τελικά η κατάργηση της όποιας εναπομείνασας κοινωνικής πολιτικής στους δήμους, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή μας στη Ν Ιωνία (και παντού). Γιατί πως μπορείς να μιλάς για αξιοπρεπή ζωή, όταν απολύονται οι σχολικοί φύλακες, όταν κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί, όταν δεν υπάρχουν υποδομές και προσωπικό για τους άπορους και τους γέρους, όταν δεν έχεις καθαριότητα…

Συνεπώς θεωρούμε πως το σημαντικότερο πρόβλημα του δήμου μας είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, το πλαίσιο του Καλλικράτη και η πολιτική διαχείρισης σε αυτά πλαίσια που εφαρμόζει η δημοτική πλειοψηφία. Aν δεν υπερβείς αυτά τα ζητήματα, δεν μπορείς να ορίσεις ένα διαφορετικό δρόμο. Αν δεν αμφισβητηθεί, για παράδειγμα, στην πράξη το δικαίωμα του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ να επιτηρεί τους δημοτικούς προϋπολογισμούς απαιτώντας περικοπές, απολύσεις, εκποίηση της δημοτικής περιουσίας, αύξηση των φόρων κλπ. για να αυξηθούν τα έσοδα, χωρίς να ενδιαφέρεται για το τι σημαίνει αυτό για τη ζωή μας (όπως έγινε και πρόσφατα στο δήμο μας με τη δημοτική πλειοψηφία να υπακούει στα παραπάνω), είναι φανερό ότι κοροϊδεύεις τον κόσμο.

Για αυτό επιμένουμε ότι μόνο η ύπαρξη μαζικού κινήματος μπορεί να επιβάλλει τη λύση που χρειάζεται στα κάθε είδους προβλήματα που προκύπτουν.

3.Πως κρίνετε την τετραετία Γκότση και τι γνώμη έχετε για τη δράση της υπόλοιπης αντιπολίτευσης;

Η διοίκηση της πόλης, παρότι εκλέχτηκε με πολλές προσδοκίες, κατέβαλε πραγματικά αξιόλογες προσπάθειες για να πείσει ότι δεν διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτε από τις προηγούμενες. Παρά τις φραστικές της διαφοροποιήσεις, έχει εφαρμόσει κάθε τι που προβλέπεται από το μνημόνιο, την ΕΕ και το ΔΝΤ για τους δήμους, ενώ δεν έχει αμφισβητήσει στο παραμικρό τα όρια που θέτει ο Καλλικράτης. Αντίθετα, αποδέχτηκε πλήρως το ρόλο που της επιφύλαξαν, προσπαθώντας να πείσει πόσο καλή και υπάκουη διαχειριστική αρχή μπορεί να είναι, εφαρμόζοντας και υιοθετώντας πολιτικές που ήταν ενάντια στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας, αλλά και ενάντια στους εργαζόμενους του δήμου.

Πραγματικά, ο κατάλογος των πεπραγμένων της απερχόμενης διοίκησης είναι πολύ μεγάλος. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε:
  1. Διατήρησε τον απαράδεκτο θεσμό των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και όχι μόνο δεν τα μείωσε, αλλά ουσιαστικα τα αύξησε.
  2. Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με ΜΚΟ για την ενοικίαση εργαζομένων, με πρόσχημα την δουλειά για τους ανέργους και την κάλυψη κενών στο Δήμο, με εξευτελιστικούς μισθούς και καμία ασφάλιση. Το ίδιο κάνει και τώρα, με τη συμμετοχή στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΟΑΕΔ ανέργων για 5 μήνες, πάλι χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση, με μισθούς πείνας.
  3. Διαχειρίστηκε εντελώς επικοινωνιακά το θέμα των χαρατσιών της ΔΕΗ (και για κάποιο λόγο θεωρεί νικηφόρα τη στάση της, λες και το θέμα είναι να μην τα πληρώνουμε στην ΔΕΗ και όχι να μην τα πληρώνουμε γενικά), ενώ επιτέθηκε και συκοφάντησε χυδαία όποια άλλη συλλογικότητα κατοίκων προσπάθησε να εναντιωθεί στην πληρωμή τους.
  4. Επέδειξε αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους στο δήμο (όχι σε όλους γιατί υπάρχουν και οι ημέτεροι) και το σωματείο τους, θεωρώντας ότι έχει την απόλυτη εξουσία και ότι μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο δήμος το μαγαζί της.
  5. Είχε επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε συλλογικότητες της πόλης πχ. απέναντι στην Εργατική Λέσχη που χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες διοργάνωσε δωρεάν μαθήματα αλληλεγγύης, κάτι που ή ίδια δεν κατάφερε (ή δεν είχε την θέληση) να κάνει.
  6. Στο θέμα της διαμόρφωσης του οικοδομικού τετραγώνου Ο.Τ. 150 σε χώρο parking με δανειοδότηση ύψους 9 και πλέον εκ. € και με πιθανή εμπλοκή και ιδιωτών επιχειρηματιών, σε συνδυασμό με σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο δήμο μας, υιοθέτησε και πρότεινε λογικές εκμετάλλευσης και ανταποδοτικότητας του χώρου – αντί μιας λογικής να είναι το Ο.Τ. 150 ένας ελεύθερος, δημόσιος χώρος για όλους τους κατοίκους – αλλά και τσιμεντοποίησης της πόλης μας, θέμα όπου έχουμε αναλυτικά και πλήρως τεκμηριωμένα καταθέσει την αντίθεσή μας.
  7. Στοχοποίησε ανήμπορους μετανάστες μικροπωλητές με συνεχείς επιθέσεις εναντίον τους κατάσχοντας και καταστρέφοντας την πραμάτεια τους, ενώ δεν δίστασε να καλέσει την αστυνομία ώστε να εκδιωχθούν βίαια οι Ρομά που είχαν εγκατασταθεί στο άλσος Βεΐκου, ενισχύοντας το κλίμα ρατσισμού στην περιοχή.
  8. Συγκαταλέγεται στη θλιβερή μειοψηφία των δήμων της χώρας που έσπευσαν να διεκπεραιώσουν το αίτημα της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, παρέχοντας στοιχεία για τα ποσοστά των αλλοδαπών παιδιών που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς της πόλης, καλυπτόμενη πίσω από την «υποχρέωση» που είχε, κάνοντας κάθε προοδευτικό πολίτη να ντρέπεται για την επαίσχυντη αυτή πράξη.
Ακόμα και στην περίπτωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του μοναδικού θεσμού κοινωνικής πολιτικής από όσους έχει εξαγγείλει η δημοτική αρχή που λειτουργεί στον Δήμο, αφενός τα κριτήρια ένταξης αφορούν έναν μικρό αριθμό οικογενειών που καλύπτονται σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, αφετέρου η λειτουργία του από τις χορηγίες των supermarket λειτουργούν σαν «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για αυτούς που έχουν την κύρια ευθύνη για τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η Δημοτική Αρχή θεωρεί πως η ανακούφιση των αναγκών σίτισης αυτών των συνανθρώπων μας αρκεί ως λύση του προβλήματος. Για μας όμως η λύση δεν είναι μόνο να βοηθάς αυτόν που εξαθλιώνεται, αλλά παράλληλα να του δίνεις το χέρι να σηκωθεί, για να αγωνιστεί και να ανατρέψει αυτό που τον εξαθλιώνει. Αυτού του είδους την φιλανθρωπία μπορεί να την κάνει, το Ίδρυμα Νιάρχου, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη κλπ. Άλλα απαιτούν οι καιροί και για αυτό για μας η δημοτική αρχή, είναι τουλάχιστον λίγη.

Τέλος δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι το «όραμα» της πάση θυσία διατήρησης της εξουσίας την έχει οδηγήσει σε «περίεργες» εκλογικές συνεργασίες και συμπράξεις.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες παρατάξεις, είναι εντυπωσιακό ότι έχουμε μια βεντάλια υποψηφιοτήτων που όλοι προέρχονται από το χώρο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά όλοι σπεύδουν να δηλώσουν «ανεξάρτητοι». Δεν πειθόμαστε από την «ειλικρίνεια» των κκ. Τσοπανίδη, Μανούρη, Θωμαΐδου, που … είδαν το καράβι του ΠΑΣΟΚ να βουλιάζει και έσπευσαν να δηλώσουν ανεξάρτητοι. Το να λες σήμερα ότι είσαι αντιμνημονιακός, είναι κάτι που μάλλον επιβάλλεται αν θέλεις να επιβιώσεις πολιτικά. Δηλώνουν «ανεξάρτητοι», αλλά είναι βαθιά εξαρτημένοι από την πολιτική της ΕΕ, της τρόικας και του κεφαλαίου. Άλλωστε, μια ματιά στα προγράμματα των υποψηφίων, καθώς και του κ. Χατζησαββίδη, αποδεικνύουν πως αποτελούν εκφραστές-παραλλαγές της πολιτικής που μας έχει φέρει ως εδώ. Η αντιγραφή των προγραμμάτων της ΕΕ για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, τη δημιουργία ευκαιριών, οι αντιμνημονιακές σούπες με συνταγές της ίδιας της ΕΕ που μας έφερε μέχρι εδώ, δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματα. Αντιθέτως τα οξύνουν.

Μην ξεχνάμε και τον κ. Κουκουλάρη, τον «συναγωνιστή» των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, ο οποίος απουσίαζε συχνά από τα Δημοτικά Συμβούλια (ίσως επειδή προτιμούσε να πηγαίνει στα εγκαίνια των γραφείων της φασιστικής χρυσής αυγής). Στην πόλη του Μπλόκου της Καλογρέζας επέλεξε να κάνει «παρέα» με του Αδόλφου τα εγγόνια. Είναι επιλογή του καθένα να είναι συνεργάτης με δολοφόνους και εκπροσώπους του εφοπλιστικού και τραπεζιτικού κεφαλαίου.

Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση και ο κ. Τσουκαλάς, προβάλουν την συνολική γραμμή του ΚΚΕ για τα κεντρικά και τα τοπικά ζητήματα, προτείνοντας την κομματική-παραταξιακή ενίσχυση τους ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε θετικό βήμα. Δυστυχώς, αυτή την τακτική ακολούθησαν και στο μαζικό κίνημα της περιοχής το προηγούμενο διάστημα, αρνούμενοι να συνεισφέρουν στην ανάπτυξή του σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών.

Για εμάς, υπάρχει μια ουσιαστική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όλους όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπηρετούν μια πολιτική αντίληψη διαχείρισης εντός μνημονίων, ΕΕ, τρόικας, Καλλικράτη και όσους πιστεύουν στη δύναμη των ίδιων των εργαζόμενων να διεκδικούν και να ορίζουν μια αξιοβίωτη ζωή. Η Εκτός Σχεδίου με τις πράξεις και τις δράσεις της επιλέγει να είναι στη δεύτερη πλευρά.

4.Ποια σημεία του προγράμματός σας, θεωρείτε ότι σας δίνουν υπεροχή απέναντι στους υπόλοιπους υποψήφιους; Τι καινούριο φέρνει στην τοπική πολιτική ζωή η υποψηφιότητά σας;

Η Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία, έχει ιδρυθεί το 2006 από αγωνιστές της περιοχής μας. Είμαστε μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, απολυμένοι, συμβασιούχοι, φοιτητές, συνταξιούχοι. Δρούμε αμεσοδημοκρατικά – συλλογικά. Προκρίνουμε τη έννοια της συλλογικότητας. Μία συλλογικότητα που ζει και δραστηριοποιείται στην Νέα Ιωνία διαχρονικά και όχι μόνο παραμονή των εκλογών.

Με την παρέμβασή μας στις εκλογές, αλλά και με τη δράση μας πριν και μετά από αυτές, επιδιώκουμε να καταθέσουμε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την πολιτική. Απέναντι στα ιλουστρασιόν φυλλάδια και τις όμορφες μακέτες, που προβάλουν μια εικόνα matrix της Νέας Ιωνίας την επόμενη των εκλογών, εμείς λέμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η ζωή και στο δήμο μας αν δεν ανατραπούν οι πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Για να γίνει αυτό πρέπει να συγκροτηθεί ένα μαζικό λαϊκό ανατρεπτικό κίνημα, να συγκροτηθεί μια μαχητική αριστερή αγωνιστική αντιπολίτευση τόσο στο δήμο μας όσο και συνολικά. Να οργανωθεί ο λαός, να αγωνισθεί, να πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει να γίνουν κύριοι της ζωής τους.

Ως απόρροια της συγκρότησης ενός τέτοιου κινήματος (όχι μόνο τοπικά αλλά στο σύνολο της κοινωνίας, με ένα άλλο ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα) μπορούν να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις συγκρότησης μιας δημοτικής πλειοψηφίας που θα επιδιώξει φιλολαϊκά μέτρα, θα αρνηθεί την εφαρμογή νόμων, θα συγκρουσθεί με την ΕΕ, τις κοινοτικές οδηγίες και το κεφάλαιο. Θα είναι μια «παράνομη» δημοτική αρχή για το σύστημα και μια «νόμιμη» δημοτική αρχή για τις ανάγκες του λαού και των εργαζόμενων, που στην ουσία από την πρώτη στιγμή εκλογής της θα προωθήσει τη διαδικασία η πολιτική να γίνεται από το λαό και τα συλλογικά όργανά του.

Γι αυτό λέμε ότι σήμερα είναι πρώτη προτεραιότητα η συγκρότηση αυτού του κινήματος, γι αυτό προτείνουμε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο για να κάνει κανείς πολιτική, ενάντια στις λογικές της ανάθεσης και της εκπροσώπησης. Σε μια τέτοια αντίληψη επιχειρήσαμε να συμβάλλουμε με τη συμμετοχή μας στη λαϊκή συνέλευση και τις πρωτοβουλίες για τις επιτροπές κατοίκων. Με αυτή τη λογική συμβάλλουμε και στηρίζουμε και την εργατική λέσχη.

Δεν έχουμε ανάγκη από επίδοξους σωτήρες ή «ψωνισμένους» υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες.

Δεν έχουμε ανάγκη από ανάθεση της επίλυσης των προβλημάτων σε κάποιους «ειδικούς».

Δεν καλούμε τον κόσμο να μας ψηφίσει για να λύσουμε το πρόβλημά του. Αντίθετα, τον καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για να διεκδικήσουμε τη λύση. Οι αγώνες είναι μέρος της λύσης.

Γι αυτό η έδρα μας στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι έδρα αποκάλυψης και ενημέρωσης του λαού της Νέας Ιωνίας, συμβολής στην οργάνωσης της πάλης του, θα είναι έδρα και φωνή κάθε αγωνιζόμενης συλλογικότητας.

Πιστεύουμε σε έναν άλλο δρόμο. Στο δρόμο της αξιοπρέπειας, της συλλογικής δράσης, της αλληλεγγύης, της οργάνωσης, του ανυποχώρητου αγώνα, της αντικαπιταλιστικής πάλης, της προσπάθειας για μια κοινωνία χωρίς μνημόνια - χρέος - ευρώ, του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

5.Που τοποθετείτε πολιτικά την παράταξή σας;

Η Εκτός Σχεδίου είναι μια ριζοσπαστική πολιτική συλλογικότητα στη Νέα Ιωνία που ανήκει στο ευρύτερο ρεύμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Της αριστεράς που θεωρεί πως σήμερα χρειάζεται συνολική ρήξη και ανατροπή με την εφαρμοζόμενη πολιτική τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό ώστε να μπορέσει ο λαός να σταθεί ξανά στα πόδια του και να βελτιώσει τη ζωή του. Που θεωρεί ότι η ΕΕ και ο Καλλικράτης διαμορφώνουν ασφυκτικά το πλαίσιο στο οποίο καλείσαι να παρέμβεις και άρα χωρίς την κατάργησή τους και συνολική πολιτική ανατροπή, δεν μπορείς να πας μακριά. Παράλληλα, ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο με μια σειρά από αντικαπιταλιστικές-αντισυνδιαχειριστικές κινήσεις πόλης που δρουν και παρεμβαίνουν σε άλλες γειτονιές της Αθήνας και με τις οποίες έχουμε κοινή πάλη και δράση για μια σειρά ζητήματα.

6.Θα υποστηρίζατε κάποια από τις άλλες παρατάξεις στο δεύτερο γύρο;

Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στις εκλογές έχει την έννοια της πολιτικής έκφρασης μιας αντίληψης για την ίδια τη ζωή μας, τους αγώνες, το πώς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται η πολιτική. Θεωρούμε ότι αυτή η αντίληψη επειδή έχει σαφή διακριτά χαρακτηριστικά από όλες τις άλλες, αξίζει εκτός από τις υπόλοιπες περιόδους να δοκιμάζεται και στις εκλογές. Με αυτή την έννοια εμείς θα κάνουμε και στους δύο γύρους το ίδιο ακριβώς πράγμα. Θα στηρίξουμε την αντίληψη που έχουμε.

7.Τι σημαίνουν για εσάς α) Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρώ, β) μνημόνιο, γ) μετανάστες ,δ) ανεργία, ε) υπάρχον πολιτικό σύστημα;

α) Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί διαδικασία ολοκλήρωσης του κεφαλαίου, όργανο των τραπεζιτών και των πολυεθνικών και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τον λαό. Τα δύο από τα τρία μέλη της τρόικα, των δανειστών-τοκογλύφων που επέβαλλαν μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις τα δολοφονικά μνημόνια, προέρχονται από τους θεσμικούς μηχανισμούς της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι πανταχού παρούσα σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Η ΕΕ σχεδιάζει και απαιτεί βήμα το βήμα, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη δρομολόγηση των απολύσεων, την εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, τις δόσεις χρεών στην εφορία, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, τον τρόπο πώλησης βιβλίων και φαρμάκων, τα έργα που θα γίνουν, τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν στους δήμους και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η ΕΕ δεν είναι οργανισμός αλληλεγγύης, δεν είναι «σπίτι των λαών», είναι αρκετό να δει κανείς ότι η εμπλοκή της είναι πάντα από την ίδια σκοπιά: Σε βάρος των συμφερόντων της εργαζόμενης πλειονότητας, όσων μοχθούν τίμια και στερούνται τα πολλά και ουσιώδη. Δεν μεταρρυθμίζεται παρά μόνο ανατρέπεται.

Επίσης το ευρώ είναι εργαλείο-όχημα αυτής της αντιδραστικής πολιτικής του κεφαλαίου πανευρωπαϊκά και τα αντιμετωπίζουμε ενιαία. Είναι απαραίτητη η αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ σαν ένα πρώτο απαραίτητο βήμα για να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του.

β) Το μνημόνιο, ή όπως αλλιώς και να το πουν, αποτελεί ουσιαστικά τον προγραμματικό λόγο συμφωνίας του κεφαλαίου και της ΕΕ με τις ελληνικές κυβερνήσεις με αφορμή το δημόσιο χρέος, με τον οποίο επιχειρείται το ξεθεμελίωμα των εργατικών δικαιωμάτων, η φτωχοποίηση των εργαζόμενων, η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, το πλήρες ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και το τσάκισμα κάθε αντίστασης, προκειμένου το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του.

γ) Οι μετανάστες είναι οι χειρότερα καταπιεζόμενοι συνάνθρωποί μας καθώς αντιμετωπίζουν την πιο βαθιά εκμετάλλευση και το ρατσισμό. Είναι κομμάτι από εμάς. Κομμάτι της εργατικής τάξης και η θέση τους είναι μέσα στα συνδικάτα ώστε να παλεύουμε από κοινού.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα την παύση των αστυνομικών πογκρόμ του “Ξένιου Δία” και την κατάργηση του νομικού καθεστώτος που τους κρατά χωρίς χαρτιά, εντείνοντας την εκμετάλλευση και δίνοντας τροφή στη ρατσιστική προπαγάνδα.

Είμαστε ενάντια στα αποκαλούμενα κέντρα «φιλοξενίας», που ουσιαστικά είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης και παλεύουμε για ίδια δικαιώματα για όλους. Ειδικά στη Νέα Ιωνία όπου οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες και οι σημερινοί νέοι γίνονται και οι ίδιοι μαζικά μετανάστες, δεν έχει θέση ο ρατσισμός και ο φασισμός. Ντόπιοι και μετανάστες εργάτες ζούμε και παλεύουμε μαζί, ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η κίνησή μας έχει πρωτοστατήσει ενάντια στις προσπάθειες των νεοναζί της Χρυσής Αυγής να πατήσουν πόδι στη γειτονιά μας και θα συνεχίσει. Δεν είναι και δεν θα γίνουν ανεκτοί στην περιοχή μας. Αγωνιζόμαστε μέσα από το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα, για το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Ηρακλείου που αποτελεί γιάφκα για την οργάνωση ρατσιστικών επιθέσεων. Είναι εργαλείο του συστήματος και ο κόσμος της εργασίας έχει υποχρέωση να τους ξανανικήσει.

δ) Η ανεργία που είναι πλέον τραγικά υψηλή, ειδικά στους νέους ανθρώπους, αποτελεί το σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε. Παλεύουμε για να οργανωθούν οι άνεργοι και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Προωθούμε έμπρακτες μορφές αλληλεγγύης. Δεν συμφωνούμε με λογικές αντιμετώπισης της ανεργίας με το μοίρασμα ουσιαστικά της φτώχειας σε περισσότερους, όπως επιχειρείται να γίνει με τα προγράμματα μαθητείας μέσω ΟΑΕΔ και τα πεντάμηνα, που αμείβονται με ψίχουλα, είναι χωρίς ασφάλιση και που δυστυχώς και ο δήμος της Νέας Ιωνίας εφαρμόζει. Αυτά τα προγράμματα άλλωστε δεν είναι τίποτε άλλο από τον προπομπό των εργασιακών σχέσεων που οραματίζονται.

ε) Το υπάρχον πολιτικό σύστημα, δηλαδή ο καπιταλισμός, είναι ένα βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα που στον πυρήνα του κυριαρχεί η λογική του κέρδους. Ο καπιταλισμός, ευθύνεται για την κατάσταση που ζούμε οι εργαζόμενοι και οι νέοι, ο λαός. Εμείς παλεύουμε για την ανατροπή του και όχι για την αντικατάστασή του με κάποιο άλλο πολιτικό προσωπικό, που δεν αμφισβητεί τη βασική κατεύθυνση και επιδιώκει μια άλλη διαχείριση.

8.Πως θα περιγράφατε τη δημοτική σας παράταξη με λίγες λέξεις;

Η Εκτός Σχεδίου είναι μια αριστερή αντικαπιταλιστική κίνηση πόλης που επιδιώκει να συμβάλλει στο επίπεδο της γειτονιάς, του δήμου μας στην ανάπτυξη μιας ριζικά διαφορετικής αντίληψης για τη ζωή, τη δουλειά, την καθημερινότητα, τη διασκέδαση των εργαζόμενων και της νεολαίας. Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε όποια κινητοποίηση και αγώνα του κόσμου της εργασίας στην περιοχή. Συμβάλουμε έμπρακτα σε κάθε προσπάθεια στην πόλη μας, που προβάλλει ένα διαφορετικό μοντέλο συλλογικής οργάνωσης του κόσμου, ταξικής αλληλεγγύης και κοινωνικής μόρφωσης από σήμερα.

Θεωρούμε ότι η συλλογικότητα και ο αγώνας είναι η ομορφιά της ζωής και πως η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Πιστεύουμε πως οι ανάγκες των ανθρώπων θα πάρουν ξανά κεφάλι. Είμαστε εδώ για τις κοινωνικές μάχες που έρχονται, για τη μεγάλη ταξική σύγκρουση που θα σφραγίσει την εποχή μας

Για να βγάλουμε την ζωή μας έξω από τα σχέδια τους.