Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΛΕΜΜΕΝΗ-ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΡΓΙΑ ΧΑΜΕΝΗ


Η Κυριακή 3 Νοεμβρίου είναι η πρώτη Κυριακή στην οποία θα εφαρμοσθεί η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Η είδηση αυτή προκαλεί από θυμό και αγανάκτηση μέχρι απόγνωση και οργή.

Εδώ και χρόνια προσπαθούσαν, ιδιαίτερα, τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες να απαλλαγούν από την αργία της Κυριακής. Με πρόσχημα την κρίση και στα πλαίσια του συνολικού σαρώματος των εργατικών κατακτήσεων η κυβέρνηση πέρασε το καλοκαίρι νόμο που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές. Και αυτή η μεθόδευση δεν είναι παρά ένα ακόμη χτύπημα στις εργατικές κατακτήσεις μαζί με όσες προηγήθηκαν: κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, λεηλασία μισθών, κατάργηση επιδομάτων, μείωση αποζημιώσεων, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, απογείωση της ελαστικής και της μαύρης εργασίας, εκτόξευση της ανεργίας.

ια μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι τα μνημόνια και οι αντεργατικοί νόμοι που επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ γίνονται σε πλήρη σύμπλευση και για την ικανοποίηση των συμφερόντων των εργοδοτών. Στόχος τους δεν είναι παρά η διάσωση του κεφαλαίου και των κερδών του, η μετατροπή όλης της χώρας σε μια απέραντη «ειδική οικονομική ζώνη» όπου δεν θα υπάρχει κανένα δικαίωμα, όπου θα κυριαρχεί η απόλυτη εκμετάλλευση, η εξατομίκευση και η υποταγή στην εργοδοτική εξουσία.

Τα επιχειρήματα περί τόνωσης της αγοράς, ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας είναι ολοφάνερα ψέματα. Τα ίδια επιχειρήματα ακούγονταν και για την απελευθέρωση του ωραρίου το 2008. Όμως αντί για νέες θέσεις εργασίας, είχαμε πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και αποχαλίνωση της εργοδοτικής ασυδοσίας...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ –
ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο το εμπόριο. Το εμπόριο υπήρξε ανέκαθεν το «πειραματικό εργαστήρι» για μια σειρά από αντεργατικά μέτρα. Το ελαστικό ωράριο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το ωρομίσθιο πρώτα εκεί εφαρμόστηκαν πριν γίνουν καθεστώς σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Και μετά τον ιδιωτικό τομέα ακολουθεί το δημόσιο όπου εφαρμόζονται ραγδαία η ευελιξία, η κατάργηση αργιών-υπερωριών κλπ. Το μοντέλο είναι κοινό για όλους. Η διάχυση του 40ωρου σε 6 μέρες που ψηφίστηκε στο τελευταίο μνημόνιο, κρύβει τις απαιτήσεις Κυβέρνησης – ΕΕ- εργοδοτών για 6 μέρες δουλειάς, δείχνουν ότι αυτή θα είναι η κατεύθυνση για όλους. Όσες ώρες και με όποιες συνθήκες θέλουν αυτοί, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς χρόνο για την οικογένειά μας και τη ζωή μας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Αυτή η προσπάθεια του κεφαλαίου να ρίξει τα βάρη της κρίσης του καπιταλισμού στις δικές μας πλάτες πρέπει να μας βρει απέναντι πρώτα από όλα στους χώρους δουλειάς, αλλά και σε κάθε γειτονιά. Μπορούμε γιατί είμαστε οι πολλοί: εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μετανάστες, επιστήμονες, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις μας σε ένα πλατύ και μαζικό ποτάμι ανατροπής απέναντι στον μνημονιακό εφιάλτη, τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ κεφαλαίου που ρημάζουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας,

Κανένα μαγαζί ανοιχτό τις Κυριακές.

Στηρίζουμε την απεργία που έχουν κηρύξει τα σωματεία του εμπορίου

Τίποτα να μην αγοραστεί την Κυριακή 3 Νοέμβρη και κάθε Κυριακή


  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια
  • Συλλογικές Συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, ενάντια στην ατομική σφαγή από την εργοδοσία.
  • Όχι στις απολύσεις και την ανεργία, Δεν πάει άλλο.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι εργασιακή ζούγκλα και ζωή λάστιχο.
  • Να δώσουμε τη δική μας απάντηση, με αγώνες ανατροπής του "μαύρου μετώπου" κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου, με κίνημα στα χέρια των εργαζόμενων!

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία