Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Γιατί ενόχλησε το δήμο το πανό μας για το ΟΤ150;




Ως Εκτός Σχεδίου, έχουμε πολλές φορές εκφράσει τις απόψεις μας για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους της πόλης μας, για τη χρήση του αυτοκινήτου και για το κυκλοφοριακό πρόβλημα και δεν κρίνουμε σκόπιμο να επανέλθουμε αυτή την στιγμή. Συνοπτικά μόνο να αναφέρουμε ότι η άποψή μας για την πόλη που ζούμε απαιτεί μεταξύ άλλων μια μεγάλη διεύρυνση των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο χώρος του ΟΤ 150. Πιστεύουμε ότι το βασικό για να γίνει μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική, να αγαπηθεί πάλι από τους κατοίκους της και όσους εργάζονται σε αυτή είναι να γίνει βιώσιμη και όχι «κυκλοφορίσιμη». 

Η δημοτική αρχή από την μεριά της προχωράει τα σχέδια της για την δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης, ένα έργο που θα στοιχίσει εκατομμύρια στο Δήμο, παρόλο που όπως όλοι ξέρουμε η χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί κατά πολύ (περίπου 70%, όπως μας έχει ενημερώσει και ο Δήμαρχος με πολλές ανακοινώσεις του). Αυτό φαντάζει τουλάχιστον οξύμωρο αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια ώρα το «δεν υπάρχουν λεφτά» είναι η δικαιολογία για την μη καταβολή εκδικασμένων χρημάτων που οφείλει ο δήμος σε πρώην εργαζόμενους. 

Στην προσπάθεια δημοσιοποίησης των απόψεων μας είχαμε αναρτήσει και πανό στο χώρο του ΟΤ150 που ανέφερε το αίτημά μας αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Με έκπληξή μας όμως παρατηρήσαμε ότι το Σάββατο 12/10, συνεργείο του Δήμου, προφανώς με εντολή του αντιδήμαρχου καθαριότητας Φώτη Τσομπάνογλου, κατέβασε το πανό, παρόλο που σίγουρα δεν ενοχλούσε την διεξαγωγή οποιασδήποτε δραστηριότητας στον χώρο.


Εύλογα λοιπόν μας δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτηματικά:

  • Έχει αυτή η κίνηση να κάνει σε τίποτα με την απόρριψη της προσφυγής του Δήμου ενάντια στο σφράγισμα του χώρου από το Διοικητικό Πρωτοδικείου Αθηνών;
  • Έχει σκοπό ο κατά τα άλλα λαλίστατος Δήμαρχός μας να ενημερώσει τους δημότες για το τι πρόκειται να γίνει;
  • Έχει σκοπό κάποια στιγμή να αναλογιστεί την πρότασή μας, να σταματήσει τα αδιέξοδα, κοστοβόρα και ανούσια σχέδια του και να προχωρήσει στην δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου στην Νέα Ιωνία;

Εμείς συνεχίζουμε!!


Θα παλέψουμε ενάντια στην κατασκευή του έργου και για τη μετατροπή του χώρου αποκλειστικά σε πνεύμονα πρασίνου. Όπως άλλωστε έχει δείξει και η εμπειρία η δημιουργία πάρκινγκ ανεξάρτητα από το φορέα τους (ιδιωτικά, δημόσια, δημοτικά κλπ) στο κέντρο της πόλης, ενισχύουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια δωρεάν, πυκνή και χρονικά συνεπής δημοτική συγκοινωνία, η οποία θα συνδέει γρήγορα τις γειτονιές μεταξύ τους καθώς και με τους 3 σταθμούς ΗΣΑΠ που υπάρχουν στον δήμο μας, ταυτόχρονα με μια σειρά παρεμβάσεις ενίσχυσης της λογικής πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στο κέντρο και παρεμβάσεις ενίσχυσης των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου. (αλήθεια γιατί ο δήμος δεν επενδύει σε μια τέτοια κατεύθυνση τα 2.500.000€ που θα δώσει στο έργο;)

Η πόλη μας πρέπει και μπορεί να μετατραπεί σε χώρο συλλογικής διαχείρισης και υποδοχής για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να δουλεύουν, να ζουν, να χαλαρώνουν, να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να περιπλανώνται. 

Σαν Εκτός Σχεδίου θα πάρουμε το επόμενο διάστημα μια σειρά πρωτοβουλίες για να ανοίξει στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας η συζήτηση για το θέμα των ελεύθερων χώρων και της προοπτικής τους στην πόλη μας.



Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία