Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ανακοινώση από την Πρωτοβουλία Οικοδόμων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας


ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ,

Κυβέρνηση-εργοδότες- Ε.Ε-ΔΝΤ, εξαπολύουν τη μια μετά την άλλη τις επιθέσεις τους ενάντια στην εργατική τάξη, χωρίς προσχήματα και δικαιολογίες τώρα πια. Αφού πούλησαν φούμαρα, καλλιέργησαν αυταπάτες, εξαπάτησαν με παχιά λόγια περί αναγκαιότητας των θυσιών για την “εθνική” σωτηρία και τρομοκράτησαν τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντάς τους “συνυπεύθυνους”, έρχονται για πρώτη φορά να ομολογήσουν την αλήθεια. Έχουμε πόλεμο δήλωσε ο ίδιος ο Παπανδρέου και απαίτησε να βάλουμε πλάτη.

Να αλλάξουμε στρατόπεδο δηλαδή, να υποθηκεύσουμε το παρόν και το μέλλον μας, να ανοίξουμε για τα καλά το δρόμο στην ασυδοσία του κεφαλαίου και τη μετατροπή μας σε απλούς αριθμούς στο σκλαβοπάζαρο των αγορών,να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας, να σκύψουμε το κεφάλι... Και στη συνέχεια έγιναν πιο ωμοί. Μας είπαν πως δεν χρειαζόταν καμιά τρόικα, κανένα ΔΝΤ, για να γίνουν οι “διορθωτικές αλλαγές”.. Δούλεμα ψηλό γαζί δηλαδή που αποδεικνύει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, πως η κρίση χρέους του καπιταλιστικού συστήματος, χρησιμοποιήθηκε για να γίνει πραγματικότητα ο διακαής πόθος του κεφαλαίου, για κερδοφορία χωρίς όρια και να έχει απέναντί του μια τάξη ανήμπορη να αντιδράσει , ένα απλό εξάρτημα στη μηχανή του.

Πραγματικά, είναι πόλεμος η νέα επιδρομή στο εργατικό εισόδημα με
με το χαράτσι στα ακίνητα ακόμα και στους άνεργους, ένα από τα πιο άγρια μέτρα που έχουν επιβληθεί ποτέ από κυβέρνηση και που οδηγεί στην εξαθλίωση χιλιάδες εργατικές οικογένειες, καθώς έρχεται να προστεθεί στον καταιγισμό βάρβαρων μέτρων της προηγούμενης περιόδου. Καλούμαστε να ξαναπληρώσουμε δηλαδή για ένα σπίτι που μπορεί ακόμα να το χρωστάμε στις τράπεζες.

Πόλεμος είναι η μείωση των μισθών και του μεροκάματου, η κατάργηση των συμβάσεων και η αντικατάστασή τους από ατομικές συμφωνίες με τους όρους της εργοδοσίας...για το καλό της “ανάπτυξης”...των επιχειρήσεων και το τσάκισμα των όποιων εργατικών αντιστάσεων. Θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με το συνδικαλισμό, να απαξιώσουν τη συλλογική πάλη της τάξης, αλλά και την ίδια την εργασία και να ισοπεδώσουν την εργατική αξιοπρέπεια.

Πόλεμος είναι η αύξηση του φόρου για τον εργαζόμενο και η προκλητική φοροαπαλλαγή των καπιταλιστών (των εφοπλιστών, των τζογαδόρων του χρηματιστηρίου, των ξενοδόχων).

Πόλεμος είναι η επί δεκαετίες κλοπή των ασφαλιστικών μας εισφορών για την ενίσχυση του κεφαλαίου με δανεικά και αγύριστα... , η κατάργηση των ΒΑΕ, οι εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, αφού για τους νεοπροσλαμβανόμενους ο μισθός θα είναι 20% κάτω (τουλάχιστον), το πετσόκομμα των συντάξεων και η επιβράβευση της “μαύρης” εργασίας

Πόλεμος είναι να πετάς εκτός παραγωγής 1.000.000 εργαζόμενους και οι “μετατάξεις” στις ΔΕΚΟ, που θα υποβαθμίσουν κι άλλο τις δημόσιες υπηρεσίες με στόχο να τις κάνουν φιλέτο στις ορέξεις των ιδιωτών και ασύμφορες για τους εργαζόμενους , η διάλυση του συστήματος υγείας και της παιδείας, η εντατικοποίηση για την αύξηση της παραγωγικότητας και τα “ατυχήματα” στους χώρους δουλειάς, για να αυγατίσει τα κέρδη του το κεφάλαιο.

Πόλεμος είναι η κινεζοποίηση της εργατικής τάξης, προς όφελος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των τοκογλύφων.

Στον κλάδο μας ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Η ανεργία έχει αγγίξει πρωτόγνωρα νούμερα – πάνω από 70%- ενώ χιλιάδες συνάδελφοι αδυνατούν να καλύψουν πλέον βασικές ανάγκες τους. Η αναζήτηση μεροκάματου σε άλλους κλάδους, οι δουλειές του ποδαριού, συνήθως χωρίς ασφάλιση δίνουν και παίρνουν. Δεκάδες οικογένειες οικοδόμων δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι και τους λογαριασμούς, ενώ δυσκολεύονται να βάλουν και ένα πιάτο φαί στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να τους πετάνε στο δρόμο ή να τους κόβουν το ρεύμα.

Από την άλλη, οι κατασκευαστικές εταιρίες που θησαύρισαν την τελευταία δεκαπενταετία από τον ιδρώτα και τα αίμα των οικοδόμων, τώρα εκβιάζουν παγώνοντας τα έργα, αφού τα έχουν πληρωθεί δυο και τρεις φορές. Ενώ στην ιδιωτική οικοδομή 400.000 διαμερίσματα μένουν απούλητα και είναι λογικό αφού σε περίοδο ανέχειας καμιά οικογένεια δεν μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα. Οι κατασκευαστές όμως έχουν «καβάτζα» και δεν ρίχνουν τις τιμές, αντίθετα εκβιάζουν και απαιτούν κι άλλες ελαφρύνσεις.
Η απάντηση από τη μεριά της πλατιάς βάσης των οικοδόμων είναι σήμερα ζητούμενο, αλλά δεν πρόκειται να έρθει αν δεν βγούμε από τον συνδικαλιστικό λήθαργο που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια. Ένα τεράστιο χάσμα υπάρχει ανάμεσα στην πλατιά βάση των οικοδόμων και ηγεσία του συνδικάτου με μεγάλες και συγκεκριμένες ευθύνες στην διοίκηση για την απονεύρωση και απομαζικοποίηση των διαδικασιών, την περιχαράκωση του συνδικάτου. Κάτι που δεν πρόκειται να γεφυρωθεί με εξαγγελίες και βερμπαλισμούς... Τώρα είναι αναγκαίο να μαζικοποιήσουμε τις διαδικασίες του συνδικάτου, να το κάνουμε ζωντανό όργανο στα χέρια των εργατών οικοδόμων και μακριά από λογικές ανάθεσης και εκπροσώπησης. Συνάδελφοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Κανείς δεν πρόκειται να το κάνει «για μας».


H Πρωτοβουλία Οικοδόμων προβάλλει τη γραμμή ταξικής-πολιτικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σαν κύριο φορέα της πάλης και ανατροπής της διαρκούς επιδρομής των ΕΕ, Κυβέρνησης και ΔΝΤ χωρίς περιχαρακώσεις με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες συντονισμού, με κύριο κριτήριο το περιεχόμενο του προγράμματός τους. Σε διαχωρισμό από τα υποταγμένα δεκανίκια της κυβέρνησης ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ.

Οι αριστερές ταξικές δυνάμεις να δράσουν από κοινού μέσα σ’ αυτό το κίνημα ώστε να γίνει πλατύς, ταξικός, δημοκρατικός, πανεργατικός φορέας συσπείρωσης και έκφρασης όλων των Αγωνιστικών Δυνάμεων παρά τις διαφορές τους.

Η επανάσταση και η εργατική εξουσία είναι για την εργατική τάξη η ουσιαστική λύση και απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, γι’ αυτό δε μπορεί να χρησιμοποιείται ούτε σαν άλλοθι «αριστεροσύνης» ούτε σαν «κενός» πολιτικός στόχος και με αυτό τον τρόπο να γελοιοποιείται. Θα φτάσουμε εκεί με ένα εργατικό κίνημα που θα ανδρωθεί στις μάχες για την ανατροπή της επίθεσης που θα σπάσει ισχυρούς κρίκους του συστήματος (Ε.Ε., μη πληρωμή χρέους) και όχι το αντίστροφο, ανατρέποντας μέτρα και κυβέρνηση.

Δεν χρειάζεται πολύ «μελάνι» για να περιγραφεί μια κατάσταση «μαύρη» που έτσι και αλλιώς τη ζούμε όλοι μας. Ούτε χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να καταλάβει που οδηγεί αυτή η πολιτική του σφαγείου της κυβέρνησης- της αστικής τάξης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Οδηγεί σε εργασιακό κοινωνικό μεσαίωνα.

Οι εργαζόμενοι, δηλαδή αυτοί που παράγουν τα πάντα θα είναι χωρίς δικαιώματα, έτσι η ιλιγγιώδης επιστημονική πρόοδος που ζούμε καταλήγει για την κοινωνία σε κατάρα.

Οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που κυριαρχούν στο συνδικάτο καταγγέλλουν και σωστά την καπιταλιστική επιδρομή, προπαγανδίζουν την ανάγκη της λαϊκής εξουσίας-λαϊκής οικονομίας όμως στο καίριο ερώτημα πως θα γίνουν όλα αυτά και από ποιους απαντούν «δυναμώνοντας το ΠΑΜΕ», και την όποια συνδικαλιστική του δράση.

Η γραμμή αυτή δεν πάει πουθενά, το πολύ-πολύ στην αυτοδικαίωση και αυτοικανοποίηση του στυλ εμείς σας τα λέγαμε, αλλά σίγουρα δεν οδηγούν στη νίκη και ανατροπή της επίθεσης.


Συνάδελφοι
Το πρόβλημα δεν είναι επιμέρους, δεν εντοπίζεται μόνο στον κλάδο μας. Είναι βαθύτερο, συνολικότερο αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης, είναι πρόβλημα της φύσης του καπιταλισμού. Ενός συστήματος που πλέον ούτε διορθώνεται, ούτε φτιασιδώνεται, αλλά μόνο ανατρέπεται. Όλα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας πρέπει να βρίσκονται προς αυτή την κατεύθυνση και πάντα με γνώμονα τις ανάγκες μας και τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Ξέρουμε καλά την δύναμη που έχει στα χέρια της η εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα, την ξέρει και το κεφάλαιο. Η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσα από την ενότητα της τάξης και την ανάπτυξη κοινών αγώνων κόντρα στις συντεχνιακές λογικές και τις ατομικές λύσεις.


·         Ανατροπή της πολιτικής, ανατροπή των μνημονίων, της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές.

·         Διαγραφή του χρέους, έξοδος από την ΟΝΕ και την Ε.Ε.- εθνικοποίηση των τραπεζών-

·         Συντονισμός σωματείων και ομοσπονδιών για την κλιμάκωση του αγώνα και την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης.- Στήριξη όλων των κλάδων που βρίσκονται σε απεργιακή αγωνιστική κατεύθυνση- στήριξη όλων των λαϊκών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας

·         Αύξηση του επιδόματος σε όλους τους άνεργους οικοδόμους ανεξάρτητα από τα ένσημα και μέχρι να βρουν δουλειά χωρίς κενό ασφαλιστικό χρόνο, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας, με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

·         Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών συναδέλφων.

·         Να γίνουν Δημόσια έργα, κατοικίες, νοσοκομεία και ότι έχει ανάγκη σήμερα η εργατική τάξη- και όχι το κεφάλαιο και οι εργολάβοι

·         Πρέπει να υπογραφεί σύμβαση με τους όρους του κινήματος κόντρα στην εργασιακή ειρήνη που επέβαλλαν κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΓΣΕΕ. Αύξηση του μεροκάματου, μείωση του χρόνου εργασίας (30ωρο, 5μερο), μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

·         Διαγραφή των χρεών των εργατικών νοικοκυριών που είναι άνεργοι ή το εισόδημά τους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας για την πρώτη κατοικία. Μηδενισμό των Δημοτικών τελών για τους άνεργους. Δωρεάν φώς-νερό-τηλέφωνο. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους άνεργους. Φτηνή κατοικία-κατοικία για όλους. Πτώση-μείωση των ενοικίων με επιδότησή τους.

·         Οργανωμένη συλλογική άρνηση πληρωμής των νέων φόρων από τους εργαζόμενους προς το κράτος


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 09:00 πμ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ