Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Ο Δρόμος του Νοέμβρη… Επαναστατικός

Σαράντα οχτώ χρόνια από την Λαϊκή Εξέγερση του Πολυτεχνείου ο αγώνας για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρός. Η αμερικανοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας, μαζί με την ντόπια άρχουσα τάξη, επέβαλαν ένα καθεστώς διαρκούς καταστολής, φόβου και τρομοκρατίας. Εκατοντάδες αγωνιστές, εργαζόμενοι και πολίτες οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο καθεστώς είχαν βιώσει τα κολαστήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ ενώ πολλοί από αυτούς είχαν σταλεί εξόριστοι σε νησιά.

Το λαϊκό και εργατικό κίνημα όμως, με πρωτοπόρα την νεολαία, δεν έσκυψε το κεφάλι. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα γεγονότα της Νομικής που είχαν προηγηθεί αυτής, ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς αντιδικτατορικών δράσεων. Ήταν το κομβικό σημείο το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην πτώση της Χούντας.

Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία…


Σαράντα οχτώ χρόνια μετά την Λαϊκή Εξέγερση του Πολυτεχνείου, καλούμαστε να κάνουμε τις δικές μας υπερβάσεις. Ο αγώνας για Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία έχει πάρει ήδη μορφή όλο το προηγούμενο διάστημα και πλέον ξεδιπλώνεται σε περισσότερους χώρους (Εκπαίδευση, διανομείς, λιμενεργάτες κ.α). Ένας αγώνας ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο και εργοδοσία απέναντι στη λαϊκή και εργαζόμενη πλειοψηφία εξαιτίας της κρίσης του συστήματος που αγκαλιάζει πλέον κάθε πλευρά της ζωής μας: την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Οι κυβερνητικές επιλογές, σε πλήρη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς και τις ευλογιές της ΕΕ, γίνονται ορατές σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας και μάλιστα οξύνονται. Η εργαζομένη πλειοψηφία, οι άνεργοι/ες, οι μετανάστες/τριες, η νεολαία, τα αντιμετωπίζουν ήδη:

  • Η Πανδημία και η κρατική της διαχείριση, έχει επιφέρει την τραγωδία των πολλών δεκάδων θανάτων σε καθημερινή βάση. Οι κυβερνόντες, αξιοποιώντας το αφήγημα της Ατομικής Ευθύνης, το οποίο οι ίδιοι κατασκεύασαν, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, φέρουν την απόλυτη ευθύνη για την τραγωδία που βιώνουμε.
  • Οι αυξήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης προμηνύουν βαρύ χειμώνα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, ο νόμος «Χατζηδάκη», θέλει να διαλύσει τα σωματεία και καταργεί όλες τις δικλίδες ασφαλείας τις οποίες είχαμε ως εργαζόμενοι (8ωρο-συλλογικές συμβάσεις) απέναντι στην εργοδοσία. Χτυπώντας το δικαίωμα στην απεργία και την διαδήλωση, και επιβάλλοντας το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών των εργατικών σωματείων. Το χτύπημα σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης αποτελεί τομή:
    • Με την πρόφαση της αξιολόγησης δρομολογούν την κατάργηση και συγχώνευση σχολείων, διαχωρίζουν τους μαθητές, ανάλογα με την σχολική μονάδα που φοιτούν σε άριστους και μη, πετώντας χιλιάδες νέους έξω από τη δημόσια εκπαίδευση. Δίνουν, έτσι, το ελεύθερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία να μπει χορηγός αλλοιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου.
    • Εντατικοποιούν την εργασία των εκπαιδευτικών διατηρώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές) ενώ ταυτόχρονα προχώρησαν σε ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μετά από 12 χρόνια αναμονής.
  • Κάνουν πλάτες στις παρακρατικές – φασιστικές ομάδες αποφυλακίζοντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, την ώρα που έχουν λάβει χώρα μια σειρά από επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων σε συγκεντρώσεις συλλόγων, φορέων και αριστερών οργανώσεων.
  • Τα συνεχή χτυπήματα των διαδηλώσεων του τελευταίου διαστήματος και τα υπέρογκα ποσά για προσλήψεις αστυνομικών μαρτυρούν τις προθέσεις τους, δηλαδή να τρομοκρατήσουν και να αποτρέψουν οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση υπάρχει.

… Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία

Πριν 48 χρόνια η Εξέγερση του Πολυτεχνείου έδειξε τον δρόμο του αγώνα για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Σήμερα εμείς πιάνουμε εκείνο το νήμα, ενισχυμένο από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και τις αντιστάσεις των τελευταίων μηνών.

Η απάντηση μας δεν μπορεί να είναι άλλη πέραν του μαζικού ταξικού αγώνα. Για να νικήσουν οι αγώνες, για να πάμε αλλιώς τα πράγματα, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε τον αγώνα για την συνολική ήττα της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ σε κόντρα και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην συναίνεση του.

Ενάντια στην πολιτική κράτους και εργοδοσίας, σε κόντρα με τον ιδεοληπτικό σκοταδισμό που θρέφει τον φασισμό. Αγώνας που δεν μένει στα όρια του υποταγμένου και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ. Ρήξη με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ), προτάσσοντας των διεθνισμό των εργαζομένων και την φιλία των λαών.

Το πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα
Στηρίζουμε το τριήμερο εκδηλώσεων στο χώρο του Πολυτεχνείου
Όλοι/ες στην συγκέντρωση και πορεία, Τέταρτη 17 Νοέμβρη 15:30 πλ. Κλαυθμώνος 

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία