Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η νέα δημοτική αρχή... δείχνει τις διαθέσεις της

Λένε πως η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Έτσι, και στην Νέα Ιωνία η νέα –και για αρκετούς υποσχόμενη, δημοκρατική, αριστερή – δημοτική αρχή, έδειξε «με το καλημέρα σας», ποια είναι τα ζητήματα που την απασχολούν και που έχει θέσει πρώτα στην ατζέντα της.
Θα περίμενε κανείς, οι πρώτες της κινήσεις, να αφορούν τα ζητήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία. Να αναφερθεί στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, στην ΕΕ-ΔΝΤ- πιστωτές, στο μνημόνιο, στο fast track, στην ανεργία που γιγαντώνεται, στη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων... Τουναντίον, στην πρώτη, μόλις, συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, αποφασίστηκε η καθαίρεση/απομάκρυνση του Βασίλη Κοντομήτρου από τη θέση του ως προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητας με παράλληλη υποβάθμισή του σε επόπτη. Πέρα από το παράτυπο της όλης διαδικασίας, ζήτημα που θα λυθεί μέσω της δικαστικής οδού, θα θέλαμε να σταθούμε στην ουσία του θέματος.

Ως αιτιολογία για την καθαίρεση/μετακίνησή του, ο νέος δήμαρχος κ. Γκότσης ανέφερε στο σωματείο εργαζομένων του δήμου ότι «δε συμβαδίζει με το μοντέλο διοίκησης του δήμου» που έχει ο ίδιος στο μυαλό του.
Το «άλλο» μοντέλο διοίκησης στο οποίο αναφέρεται ο νέος μας δήμαρχος, δεν είναι άλλο από αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του Καλλικράτη. Στη νέα κατάσταση του Καλλικράτη οι δήμοι επωμίζονται πλέον μια τεράστια γκάμα αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη, με επιδίωξη οι πόροι για την άσκησή τους να προέλθουν από την ενίσχυση της ανταποδοτικής σφαίρας των υπηρεσιών, την μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη σύνδεση με τις επιχειρήσεις και την αύξηση της τοπικής φορολογίας. Έτσι, λοιπόν, η νέα δημοτική αρχή μας προϊδεάζει σχετικά με το μέλλον διαφόρων υπηρεσιών της, όπως είναι και ο τομέας της καθαριότητας, που, απ’ ότι φαίνεται, έχει στόχο να την εκχωρήσει σε ιδιώτες. Σε αυτή την καλλικρατική νέα κατάσταση, λοιπόν, φωνές και στάσεις, όπως του Βασίλη Καντομήτρου, που αντιπαλεύουν και στέκονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εκχώρηση σε επιχειρήσεις υπηρεσιών του δήμου, πρέπει να αντιμετωπιστούν και να σταματήσουν να υπάρχουν… Στο πρόσωπο του συγκεκριμένου προϊστάμενου η δημοτική αρχή επιχειρεί να επιβάλλει όλο το νέο αυτό μοντέλο, δίνοντας μας εικόνα από το μέλλον που θέλουν να εφαρμόσουν. Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική πολιτική επιλογή.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αλλά και μια επίδειξη πυγμής, εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής. Ενός αυταρχισμού, παράλληλα με μια προσπάθεια να επιβάλει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στο δήμο. Με αυταρχισμό, και με τη λογική του «επιβάλλω» αυτό που θέλω, όταν το θέλω. Όμως, ο νέος δήμαρχος πρέπει να κατανοήσει ότι η σχέση που τον συνδέει με τους εργαζόμενους είναι η σχέση του εργαζόμενου με τον εκπρόσωπο του εργοδότη που είναι το Δημόσιο. Ο σχέσεις αυτές δεν καθορίζονται από αυθαίρετες ερμηνείες του οποιουδήποτε, αλλά από τις όποιες κατακτήσεις της κοινωνίας στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και αποτυπώνονται στην εργατική νομοθεσία. Η νέα δημοτική αρχή επέλεξε να αγνοήσει τα παραπάνω και προχώρησε σε αυτή την καθαίρεση/μετακίνηση, γνωρίζοντας ότι είναι παράνομη, στέλνοντας και ένα μήνυμα στους υπόλοιπους εργαζόμενους του δήμου. Παράλληλα, με αυτή την πράξη προσπαθούν να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις του σωματείου εργαζομένων του δήμου, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό από την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε και κάτι ακόμη. Θυμόμαστε, λίγο καιρό πριν, που πάρα πολλοί μας «εγκαλούσαν» ως Εκτός Σχεδίου, για την «σκληρή» κριτική μας στη νέα παράταξη, και την απόφασή μας να μη τη στηρίξουμε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, προβάλλοντας μια σειρά επιχειρήματα που κυρίως αφορούσαν το πολιτικό ήθος της και το δημοκρατικό, αριστερό προφίλ της. Δυστυχώς, ως κακές Κασσάνδρες, δεν διαψευστήκαμε. Η καθαίρεση/μετακίνηση του συγκεκριμένου προϊστάμενου, ενός ανθρώπου που ποτέ δε μάσησε τα λόγια του και δεν έκρυψε την πολιτική του θέση, είναι μια «εκδίκηση» απέναντι στην πολιτική που εκφράζουμε και ακολουθούμε.

Ως εδώ!
Ζούμε σε μια περίοδο όπου οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο βρίσκονται στο στόχαστρο. Απολύονται χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, χτυπιούνται εργασιακά δικαιώματα αιώνων. Αυτή είναι η ζωή που με εφιαλτικό τρόπο διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία από την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ για όλους τους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν δύο δρόμοι. Του αγώνα και της διεκδίκησης ή της εντατικοποίησης και του αυταρχισμού. Η δημοτική αρχή του κυρίου Γκότση διάλεξε τον δεύτερο.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσει αυτή η κατάσταση.
Στηρίζουμε το σωματείο εργαζομένων του δήμου και δηλώνουμε ότι θα απαντήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις οργανωμένα και αποφασιστικά.
Από όλους εμάς θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουμε να είμαστε εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια ή όχι.
ΑπαιτούμεQ
• ΑΜΕΣΗ επαναφορά του Βασίλη Κοντομήτρου στη θέση του.
• Καταδίκη από όλα τα μέλη και συνιστώσες της «Ενότητας», της πρακτικής που ακολούθησε η εκτελεστική επιτροπή.
• Σεβασμός και αξιοπρέπεια στην δουλειά.
Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία