Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Συνδιοργάνωση συναυλίας από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλογρέζας και την Επιτροπή Κατοίκων Πευκακίων - Περισσού

Η Επιτροπή Κατοίκων Πευκακίων – Περισσού σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλογρέζας διοργανώνουν συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί» την Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, στις 20:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, δίπλα στο ΚΕΠ, στον σταθμό Νέας Ιωνίας του ΗΣΑΠ).
Η συναυλία γίνεται στα πλαίσια κοινών δράσεων των δύο Επιτροπών Κατοίκων και είναι αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών και στους άνεργους της περιοχής μας.
Οι επιτροπές:
Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλογρέζας

Επιτροπή Κατοίκων Πευκακίων – Περισσού

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση στην παρέλαση της 25ης Μάρτη στη Νέα Ιωνία


Παρέμβαση της επιτροπής κατοίκων Πευκακίων-Περισσού, της τοπικής επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ν. Ιωνίας-Ν. Φιλαδέλφειας-Μεταμόρφωσης και αναρχικών αγωνιστών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην παρέλαση της 25ης Μάρτη στη Νέα Ιωνία. Οι διαδηλωτές φώναξαν με συνθήματα κατά της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, της ΕΕ και του ΔΝΤ και πραγματοποίησαν πορεία στο τέλος της παρέλασης, με τον κόσμο τριγύρω να τους χειροκροτά.

Παρακάτω, δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την παρέμβαση αυτή.













 

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ! - ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!

Τα τελευταία χρόνια η ζωή μας χειροτερεύει διαρκώς. Οι απολύσεις, η ανεργία, οι μειώσεις των μισθών μας, μαζί με την καταστολή και το φόβο, αποτελούν τις καθημερινές πρακτικές της κυβέρνησης του τραπαεζοαλήτη Παπαδήμ(ι)ου που κυβερνά με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, τη συναίνεση του ΛΑΟΣ και με την επιβολή της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ.

Πληρώνουμε με λιτότητα, φόρους και χαράτσια ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. Το χρέος το δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ–ΝΔ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα δάνεια στους βιομήχανους, τα έργα των μεγαλοεργολάβων. Πληρώνουμε για να σωθούν οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και το μεγάλο κεφάλαιο. Τα μέτρα που σταματημό δεν έχουν μετά και από την  υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, του νέου μνημονίου, σηματοδοτούν την ξεδιάντροπη παράδοση των εργαζόμενων, των νέων, των συνταξιούχων ως σκλάβους και τη μετατροπή τους σε σύγχρονους δουλοπάροικους που θα δουλεύουν όποτε χρειάζεται, για όσο χρειάζεται και θα αμείβονται όποτε και  όσο χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η περίφημη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας για την εξασφάλιση των κερδών και της κυριαρχίας του κεφαλαίου, έστω και πάνω από τα πτώματά μας. Οι σύγχρονοι ρουφιάνοι της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ΝΔ, σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, παίζουν θέατρο μπροστά στις κάμερες προσπαθώντας να πείσουν όσους έχουν ακόμα απομείνει να τους πιστεύουν, πως τάχα μάχονται προκειμένου να πονέσουμε λιγότερο -γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πονέσουμε- ενώ πίσω από αυτές έχουν συμφωνήσει σε όλα.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


H συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπό την επιταγή του Μνημονίου συνεχίζει το… θεάρεστο έργο της. Ξεθεμελιώνει οριστικά με στοχευμένες πολιτικές καθετί που θυμίζει κοινωνικό κράτος. Πρώτο θύμα ο χώρος της παιδείας όπου το θεάρεστο αυτό έργο ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά με τις  συγχωνεύσεις και καταργήσεις πάνω από 1000 σχολείων δήθεν εφαρμόζοντας παιδαγωγικά κριτήρια. Συνεχίστηκε φέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με πρωτοφανείς ελλείψεις σε καθηγητές και σε βιβλία. Ακόμα και τώρα τα μαθήματα σε πολλά σχολεία γίνονται με φωτοτυπίες, ενώ οι ελλείψεις σε απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές είναι τραγικές.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απόφαση για κατάργηση των  διαπολιτισμικών σχολείων με την προσχηματική και εντελώς αβάσιμη αιτιολόγηση ότι έχουν μεταβληθεί σε γκέτο αλλοδαπών μαθητών. Υποστηρίζει το υπουργείο ότι η μεταφορά των μαθητών αυτών στα σχολεία των περιοχών όπου κατοικούν θα τους βοηθήσει να ενταχθούν καλύτερα στη χώρα υποδοχής τους. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο, από τη στιγμή που τα σχολεία γειτονιάς στερούνται οποιασδήποτε υποστηρικτικής δομής (τμήματα ένταξης, φροντιστηριακά τμήματα κλπ), που απαιτείται για να μπορέσει ένα παιδί που δεν γνωρίζει ούτε να μιλάει ελληνικά να κοινωνικοποιηθεί και να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντιθέτως, ως αποτέλεσμα θα έχουμε την περαιτέρω περιθωριοποίηση των παιδιών αυτών και την οριστική αποκοπή τους από την εκπαιδευτική διαδικασία με όλες τις δυσμενείς συνέπειες.

Τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο την ταξική διάσταση των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολείων, με τις τεράστιες μειώσεις των δαπανών για την παιδεία. Το «ομοιόμορφο» -σχολείο – επιχείρηση δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικότητες, ενώ την ίδια στιγμή ο ρατσισμός, ο αυταρχισμός, η «ασφάλεια» εξοβελίζουν κάθε προσπάθεια και προοπτική αντισταθμιστικής παιδαγωγικής αγωγής που προσέφεραν αυτά τα σχολεία.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Νέα συνάντηση της επιτροπής κατοίκων Πευκακίων-Περισσού, Κυριακή 18/3, 11:30 στο 6ο λύκειο Ν. Ιωνίας (Σαλαμίνος)

Γείτονες, γειτόνισσες !
Από τις αρχές του Δεκέμβρη, κάτοικοι της περιοχής μας, στα Πευκάκια κ τον Περισσό εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, συναντιόμαστε για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας ενάντια στα χαράτσια που μας επιβάλλουν.
Δυόμισι χρόνια τώρα, ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ξανά και ξανά. Κάθε δύο μήνες μας ''σώζουν'' με …δόσεις οι ξένοι δανειστές «σωτήρες» μας και οι ντόπιοι «εκπρόσωποί» τους, και στο τρίμηνο βρισκόμαστε και πάλι στο χείλος του γκρεμού και μας ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ από την αρχή. Είναι ένα καλοστημένο θέατρο, με σκοπό να μας λεηλατήσουν με κάθε δυνατό τρόπο. Στόχος τους να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση ο λαός και να διαμορφωθούν οι όροι για νέα αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Να εξευτελιστεί ακόμη περισσότερο η εργατική δύναμη, να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις και να γίνουν οι εργαζόμενοι έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών.
Καθημερινά βιώνουμε  χιλιάδες απολύσεις, νέα χαράτσια, εκβιασμούς από τους εργοδότες, υποχώρηση στα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα. Ο αποκρουστικός χαρακτήρας όλων τους, της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (και ΛΑΟΣ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, των τραπεζιτών έχει αποκαλυφθεί. Βάζουν το χέρι τους μέσα στη τσέπη μας και κλέβουν ό,τι καταφέραμε με τη δουλειά μας, πολλές φορές το ελάχιστο που μας άφησαν να καταφέρουμε. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο προκοπής στους νέους. Θέλουν κι άλλες θυσίες σε μισθούς – συμβάσεις – συντάξεις –  κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση-υγεία-παιδεία-πρόνοια, κλείνουν σχολεία – νοσοκομεία.
Αυτή είναι η σωτηρία που μας προσφέρουν, μαζί με την καταστολή των διαμαρτυριών μας και τη φίμωση του λαού με την επικείμενη απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση των Επιτροπών κατοίκων της περιχοής μας το Σάββατο 17 Μάρτη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιούν οι Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Καλογρέζας και η Επιτροπή κατοίκων Πευκακίων – Περισσού το Σάββατο 17 Μάρτη και ώρα 18:00 στο 6ο δημοτικό σχολείο (Πέτρινο) Ν. Ιωνίας με θέμα "Κρίση, μνημόνιο, χρέος. Πώς απαντάμε στις αντιλαϊκές πολιτικές". 
 

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Νέα συνάντηση της Επιτροπής κατοίκων Πευκακίων Περισσού, Κυριακή 11 Μάρτη, 11:30, στο 6ο Λύκειο Ν. Ιωνίας (Σαλαμίνος)

Θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της επιτροπής Πευκακίων-Περισσού, αυτή την Κυριακή 11 Μάρτη στο 6ο Λύκειο Ν. Ιωνίας.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Πορεία στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 15 Μαρτίου, Ομόνοια στις 11 π.μ.

O μεσαίωνας στη ζωή και στα δικαιώματα μας είναι πια εδώ. Με ομοβροντία μέτρων απίστευτης βαρβαρότητας συγκυβέρνηση, εθνικοί και υπερεθνικοί συνεργάτες της και εργοδοσία οδηγούν τους εργαζομένους, τους νέους, τους ανέργους στην εξαθλίωση και στην εξόντωση. Αφού για δεκαετίες οι εργοδότες πλούτισαν και θησαύρισαν από την υπερεκμετάλλευση όλων των εργαζομένων μας ζητάνε να ξαναπληρώσουμε το μεγάλο τους φαγοπότι επικαλούμενοι την κρίση που αυτοί δημιούργησαν χωρίς όμως να την νιώσουν ποτέ.

Εφιάλτης είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν και η ανεργία είναι το βασικότερο συστατικό της συνταγής τους…

Ήδη η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό-ρεκόρ, 30% για το 2012, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερους από 1.000.000 ανέργους, χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που αναζητούν πρώτη φορά δουλειά, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, οι μισοάνεργοι - μισοεργαζόμενοι που δουλεύουν με το κομμάτι

Να ποιοι θέλουν πραγματικά να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω…

Η ανεργία και η αθέατη όψη της (ελαστική εργασία, υποαπασχόληση) είναι αποτέλεσμα των μαζικών απολύσεων, της μη ανανέωσης συμβάσεων στο όνομα της κρίσης, των χιλιάδων λουκέτων. Κυρίως, όμως, είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου όπως εκφράστηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και την εργοδοσία που επεκτάθηκαν με τον παροξυσμό της κρίσης και των Μνημονίων. Είναι σαφές πως Συγκυβέρνηση-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Κεφάλαιο επιδιώκουν να διαλύσουν κάθε έννοια αξιοπρεπούς εργασίας κι αμοιβών, αξιοποιώντας την στρατιά απελπισίας που αυτοί δημιούργησαν. Έτσι, λοιπόν, χρησιμοποιούν την ανεργία ως μοχλό πίεσης και τρομοκράτησης των εργαζόμενων, ως μοχλό πίεσης για τον αφανισμό των συλλογικών μας δικαιωμάτων.

Απέναντι στον εκβιασμό της πείνας και της εξαθλίωσης, της ηττοπάθειας, της ατομικής ευθύνης και ενοχής οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, Έλληνες και μετανάστες, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε φωνή, να σπάσουμε την απομόνωση, να σταθούμε αλληλέγγυοι και να ζητήσουμε την αλληλεγγύη από όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς, τα κινήματα «δεν πληρώνω». Μα πάνω από όλα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στη δουλειά και την αξιοπρέπεια, να βγάλουμε εμείς τους από πάνω, μια για πάντα στην ανεργία. ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ:

·               Να συγκροτήσουμε συνελεύσεις και πρωτοβουλίες ανέργων σε κάθε κλάδο και σε κάθε γειτονιά.

·               Να απαιτήσουμε την εγγραφή  στα συνδικάτα όλων των ανέργων, των συμβασιούχων και των απασχολούμενων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, με ίδια δικαιώματα με τα άλλα μέλη.

·               Να έρθουμε σε επαφή και να συντονίσουμε τη δράση μας.

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ:

·               Δουλειά για όλους. Με ανθρώπινες συνθήκες και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. 

·               Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, στους άνεργους και υποαπασχολούμενους, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια.

·               Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων, κατάργηση του ορίου των ενσήμων για την σφράγιση των βιβλιαρίων

·               Ελεύθερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ελεύθερη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά γνώσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

·               Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ελαστικοποιουν τις εργασιακές σχέσεις, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και το βασικό μισθό.

·                Διασφάλιση των αμοιβών και των αποζημιώσεων για όλους τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι, σε επίσχεση εργασίας κλπ.

·               Να μην περάσουν οι εκβιασμοί των απολύσεων του κράτους και των εργοδοτών.


ΚΑΛΟΥΜΕ άνεργους, εργαζόμενους, σωματεία, επιτροπές από εργατικούς χώρους, φοιτητές και μαθητές, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς για να δράσουμε ενωμένα, να αντισταθούμε και να παλέψουμε αποφασισμένα, να ετοιμάσουμε και να οργανώσουμε τους χώρους συνεύρεσης και αλληλεγγύης, να πάρουμε πίσω την χαμένη μας ζωή, τα αγαθά που εμείς παράγουμε, μας ανήκουν και μας τα στερούν.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

Πρωτοβουλία Ανέργων Περιστερίου

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων (ΣΩ .Β.Α.)

Συνέλευση Ανέργων Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης

Ομάδα ανέργων-επισφαλώς εργαζομένων του κοινωνικού κέντρου Βύρωνα

Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων―Ανέργων

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ)

Εργατική Ενότητα Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Τον Ιούλιο του 2011 Δήμος της Νέας Ιωνίας προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Νόστος» προκειμένου να καλυφθούν μερικά από τα αρκετά κενά σε προσωπικό που υπάρχουν στο δήμο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το μνημόνιο, ο Δήμος πρόκειται να καλύψει διάφορες θέσεις εργασίας για την ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία (γυμνάσια), την δημιουργική (απογευματινή) απασχόληση  παιδιών στα δημοτικά και στους παιδικούς σταθμούς, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των μαθητών, την δημιουργία υποδομών πρόσβασης ΑμεΑ στις παιδικές χαρές, τις προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες (“Βοήθεια στο Σπίτι”), κ.α..

Το όλο σχέδιο εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και αφορά στην «απασχόληση» 57400 ανέργων, η οποία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των ΜΚΟ, διάρκειας  έως πέντε μήνες, ενώ οι άνεργοι που θα απορροφηθούν θα λαμβάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των € 25,00 ημερησίως.

Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για άλλη μια μορφή «απασχόλησης» τύπου stage, που με πρόσχημα τις ελλείψεις προσωπικού και την ελλιπή χρηματοδότηση δημιουργεί μια νέα γενιά συμβασιούχων, ουσιαστικά ένα νέο πολιορκητικό κριό για την πλήρη και τελική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και μισθών, καταρχήν στους δήμους, αλλά και γενικότερα. Η γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας – μερικής απασχόλησης – ανεργίας που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των Μνημονίων, εκμεταλλεύεται την πραγματική ανάγκη των ανέργων που αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στις μέρες μας, έτσι ώστε να υποκύψουν σε ακόμη πιο φθηνές κι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται για χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και σε ολοκληρωτικό σάρωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι Δήμοι έρχονται στην πράξη να εφαρμόσουν μια από τις βασικότερες επιδιώξεις Κυβέρνησης και Τρόικας, την εφαρμογή ενός μοντέλου πλήρους ανασφάλειας και προσωρινότητας με «μισθούς Βουλγαρίας».

Φαίνεται, πως αυτή τη σημαντική παράμετρο των σχεδιασμών Κυβέρνησης-Τρόικας, η διοίκηση του δήμου μας την έκανε γαργάρα και πλέον ετοιμάζεται να την κάνει πράξη. Ο «προοδευτικός» Δήμος Νέας Ιωνίας, που πρώτος (από τα θεσμικά όργανα) μπήκε στην μάχη ενάντια στο Χαράτσι της ΔΕΗ δείχνει ανίκανος να έρθει σε πραγματική ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, της Τρόικας και του ΔΝΤ.

Όσο και να θέλει η Δημοτική Αρχή να καλυφθεί πίσω από την προσπάθεια της για κοινωνική πολιτική και καταπολέμηση της ανεργίας θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιον πραγματικά ωφελούν, μακροπρόθεσμα αυτές οι πολιτικές. Κατά πόσο μία περιστασιακή απασχόληση μπορεί να δώσει απάντηση στην ουσιαστική ανάγκη για σταθερή δουλειά για όλους και κατά πόσο «συμβάλλει» στη διάλυση της ίδιας της έννοιας της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και στη γενικευμένη εφαρμογή ενός μοντέλου μερικής απασχόλησης με ψίχουλα αντί για μισθό.

Σε μια εποχή που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο οι εκβιασμοί της εργοδοσίας σε κάθε χώρο δουλειάς για «συμπίεση του εργατικού κόστους», (πότε στον καπιταλισμό σταμάτησε η εργασία να παράγει υπεραξία και έγινε κόστος, ποτέ δεν καταλάβαμε), το ζητούμενο είναι να σταθούμε απέναντι και να ανατρέψουμε τη βίαιη επίθεση στον κόσμο της εργασίας και όχι φυσικά να αποδεχτούμε τους όρους της εξαφάνισης της ίδιας της έννοιας των εργασιακών δικαιωμάτων.  

Δυστυχώς ο Δήμος, με τις πράξεις του, διεκδικεί το θλιβερό προνόμιο να μιλά ενάντια στο μνημόνιο και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να καλεί τον κόσμο σε άρνηση πληρωμής και αντίσταση σε αυτή την πολιτική, αλλά να εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική αυτή και μάλιστα ανερυθρίαστα, ακολουθώντας τις καλύτερες παραδόσεις όλων όσων πέρασαν από την αριστερά αλλά έφυγαν για άλλες πολιτείες.

Όχι άλλοι μονόδρομοι. Όχι άλλη σωτηρία. Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Το δικαίωμά μας στην δουλειά. Την ίδια ΜΑΣ την ΖΩΗ.

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Συλλόγου "Γ. Σεφέρης".

Αξιολόγηση: Η «δολοφονική» επιδίωξη του «νέου σχολείου»
Η «αναθέρμανση» του ζητήματος της αξιολόγησης με αφορμή την γενικότερη αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών του κράτους με στόχο τόσο τον περιορισμό-διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών (Παιδεία – Υγεία - Κοινωνική Ασφάλιση) όσο και τις απολύσεις προσωπικού, δεν θα μπορούσε να αφήσει απέξω την εκπαίδευση. Το ζήτημα της αξιολόγησης στην εκπαίδευση σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να αναδιοργανώσει με αντιδραστικούς όρους το κράτος, δημιουργώντας ένα δημόσιο με ιδιωτική λειτουργία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένα δημόσιο των ΜΚΟ και των χορηγών. Σε αυτό το επιτελικό κράτος των περικοπών, των συγχωνεύσεων και της ιδιωτικοποίησης, η αξιολόγηση είναι ο κεντρικός μηχανισμός για την υπονόμευση της μονιμότητας, την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την προοπτική των μαζικών απολύσεων.
«Νέο σχολείο» με υποταγμένους εκπαιδευτικούς
Δηλώνει η Διαμαντο-πούλου: «Θα εφαρμο-στεί ο νόμος όχι βάζοντας αστυνομικούς και πυροβολώντας τα σχολεία… Φέτος θα εφαρμοστεί υποχρεωτι-κά, γιατί όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δεν συμμετέχουν δεν θα μπορούν να έχουν καμία εξέλιξη.» Δεν θα χρησιμοποιήσουν αστυ-νομικού τύπου μέτρα, αλλά την «πειθώ»: «Όσοι δάσκαλοι δεν αξιολογηθούν δεν θα έχουν καμία εξέλιξη». Συνδέεται έτσι με απόλυτο τρόπο η εξέλιξη με το μισθό, ο μισθός με την απόδοση. «Ο δημοκρατικός δρόμος» της θατσερικής λογικής της Διαμαντοπούλου εξαντλείται στον ωμό εκβιασμό. Τι σημαίνει αυτό; Καμία μισθολογική εξέλιξη. Καμία αύξηση. Απόλυση!
Μια επιδίωξη του νέου μισθολογίου είναι να οδηγήσει σε αντιπαλότητα και διαγκωνισμό τους εκπαιδευτικούς τόσο για την απόκτηση βαθμού όσο ακόμη και αυτού του Μ.Κ. Θέλει να δημιουργήσει κλίμα ιδιωτικού τομέα και προϋποθέσεις για «ατομικές συμβάσεις εργασίας». Θέλει την απόλυτη υποταγή στο διευθυντικό δικαίωμα και τη συλλογική πειθάρχηση στο κράτος εργοδότη. Επιδιώκει οι εκπαιδευτικοί να «διδάσκουν» στους μαθητές με το παράδειγμα τους τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις. Ο κάθε συνάδελφος θα αγωνιά και θα αγωνίζεται όχι για το συλλογικό καλό, αλλά για την ατομική επιβίωση μέσα από ένα πλέγμα αξιολόγησης και απόκτησης μισθολογικού πλεονεκτήματος έναντι άλλων, αφού δε θα παίρνουν όλοι το επόμενο βαθμό, αλλά ένα ποσοστό αυτών που το δικαιούνται.
Εξάλλου όλο και περισσότερα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για νομοθετική παρέμβαση που θα δίνει υπερεξουσίες στο νέο διευθυντή. Ο τελευταίος μετατρέπεται σε πειθαρχικό προϊστάμενο με δικαίωμα να επιβάλλει ποινές, ενώ του παραχωρεί και το δικαίωμα στη χορήγηση των αδειών. Θέλεις λοιπόν να παίρνεις εύκολα άδεια; Μπορείς να μετατραπείς σε κολαούζο του διευθυντή! Αντιδράς, διαμαρτύρεσαι ή είσαι «ατίθασος και ανυπάκουος», τότε στην καλύτερη περίπτωση θα τεθείς σε δυσμένεια. Ιδιαίτερα για τους νεοδιόριστους συναδέλφους μετά τα δύο δοκιμαστικά χρόνια αν αξιολογηθούν αρνητικά απολύονται, χάνοντας και με αυτό τον τρόπο εκτός από τη δουλειά τους και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων που έχουν αποκτήσει.
Είναι ολοφάνερο ότι η σχολική καθημερινότητα μετατρέπεται σε εφιαλτικό τοπίο όπου θα κυριαρχεί ο φόβος της πειθαρχικής τιμωρίας, η ανάδειξη και η προώθηση των οσφυοκαμπτών και η κατάπνιξη οποιασδήποτε παιδαγωγικής ελευθερίας και αυτονομίας. Όσα δε βολεύουν την αξιολογική διαδικασία θα απαλειφτούν. Ακόμη κι αν όλα αυτά ντυθούν με ιδεολογήματα περί αριστείας και εθνικής ανάγκης, πρέπει να αποκρουστούν. Είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις επιδιώξεις των δανειστών και των πολιτικών τους υπαλλήλων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ –ΛΑΟΣ για ολοσχερή κατάργηση της δημόσιας παιδείας στο βωμό της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Ενός χρέους που δεν είναι δικό μας. Αρνούμαστε να το πληρώσουμε γιατί δε το δημιουργήσαμε εμείς.
Τώρα είναι η ώρα το εκπαιδευτικό κίνημα να ορθώσει το ανάστημα του, να συναντήσει τους εργατικούς αγώνες στην κατεύθυνση της ανατροπής της πολιτικής τους.

ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!
Ø      Να μην περάσει η αξιολόγηση-χειραγώγηση και το νέο μισθολόγιο, να τα πάρουν τώρα πίσω!
Ø      Δημόσια μόνο, υψηλού επιπέδου, δωρεάν παιδεία με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Όχι στο «Νέο Σχολείο» της αγοράς.
Ø      Κατάργηση-ανατροπή του 4024/11 για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο σφαγείο.
Ø      Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 3848/2010. Έξω από τα σχολεία χορηγοί και ιδιώτες. Κατάργηση των ΣΔΙΤ και κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης.
Ø      Κατάργηση του νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση (ν. 2986 και καθηκοντολόγιο). Όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση και στην αυτοαξιολόγηση - κατηγοριοποίηση σχολείων - μαθητών - εκπαιδευτικών. Όχι στην αυτοαξιολόγηση - προπομπό της αξιολόγησης. Κανένας συνάδελφος μέντορας - αξιολογητής. Διαγραφή από τους συλλόγους όσων μετέχουν ως αξιολογητές σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης. Κανείς αξιολογητής στην τάξη.
Ø      Κατάργηση του Ν.2525 και 2640 αλλά και των νόμων 2218 και 2240 για την «αποκέντρωση». Όχι στο διευθυντή manager-αξιολογητή και στην κατάργηση των δικαιωμάτων των συλλόγων διδασκόντων. Όχι στην αναδιάρθρωση που οδηγεί στις περικοπές, στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία