Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

Εκδήλωση - συζήτηση, Τρίτη 26 Ιουνίου, ώρα 19:30, πλατεία Σημηριώτη

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ή ΧΩΡΟΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ;

Το Άλσος Βεΐκου μας αφορά όλους! Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Μόλις τρία χρόνια πριν πραγματοποιήθηκε αυτό που ονομάστηκε «εθνικός στόχος», η πιο «άψογη» Ολυμπιάδα. Τότε οι κυβερνήσεις και τα glamorous αφεντικά της Αθήνας μας καλούσαν να ‘συμμετάσχουμε’ στον τρελό ρυθμό των έργων ως κομμάτι μιας μεγάλης ‘ελληνικής’ οικογένειας καταπατώντας στο όνομα του «εθνικού στόχου» όλους τους ελεύθερους χώρους πράσινου.

Ένας από αυτούς και το κτήμα Βείκου – τμήμα του χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση παραχωρείται για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου 5.000 θέσεων με τον ειδικό νόμο του ΠΑΣΟΚ (Ν.2947/2000). Ένα ακόμα ολυμπιακό ακίνητο ένα ακόμα «έργο» όπου εκεί δούλεψαν με εξοντωτικές συνθήκες πολλοί εργάτες με άθλια ωράρια, ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, ακόμα και θανάτους εργαζομένων, όπως σε όλα σχεδόν τα ολυμπιακά έργα. Τώρα ήρθε και η δική του σειρά να περάσει στα χέρια ιδιωτών. Το ξεπούλημά του έγινε με τις ευλογίες των ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. για 40 χρόνια στον όμιλο Χαραγκιώνη - Sonae Sierra με σκοπό τη μετατροπή του σε ένα ακόμα Mall συνολικής έκτασης 45000 τ.μ.

Μετά την αντεργατική επέλαση και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, ήλθε και η σειρά των ελεύθερων χώρων και της δημόσιας γης. Σε όλο το λεκανοπέδιο οι ειδήσεις για επίθεση στους ελεύθερους χώρους με πρόσχημα την ανάπλαση συνεχώς πυκνώνουν : Ελαιώνας, Γουδί, παραλία Ελληνικού & Καλλιθέας, Φάληρο, «λυόμενο γήπεδο» Μπάντμιντον κ.α. είναι κάποιοι απ’ αυτούς που παραδίδονται στην καταστροφή, στην αγοραία χρήση και στην τελική εξαφάνιση. Με εξαφάνιση κινδυνεύει και κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται στους χώρους αυτούς, με ταυτόχρονο εξοβελισμό οποιασδήποτε έννοιας δημόσιου αγαθού και λειτουργίας, γεγονός που οδηγεί, κατά την κρίση μας, σε παγίωση, όξυνση και δημιουργία νέων κοινωνικών και ταξικών φραγμών, εντείνει την αδικία και την εκμετάλλευση σε βάρος του εργαζόμενου κόσμου, που βλέπει το εισόδημά του να μην φτάνει για να αγοράσει τις κάθε λογής υπηρεσίες που βομβαρδίζουν την καθημερινότητά του. Παράλληλα διαμορφώνει ακόμα χειρότερους όρους στις συνθήκες εργασίας όσων απασχολούνται μέσα στα νέα εμπορικά κέντρα (μισθοί πείνας, εξοντωτικά ωράρια, απόπειρα από την εργοδοσία να καταπνίξει κάθε προσπάθεια συνδικαλισμού στους εργασιακούς χώρους). Η ανάγκη για ξεκούραση, αναψυχή και δημιουργία δεν χωρά στις απέραντες διασκεδασουπόλεις του καπιταλισμού. Γιατί ο καθένας βλέπει πως το μπάνιο του, η βόλτα του, ο χρόνος του μετριέται πια με βάση το κέρδος.

Αγανακτούμε γιατί μας κλέβουν τις ελεύθερες παραλίες που μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο, τους ελεύθερους χώρους που μπορούσαμε να αθληθούμε, την πρόσβαση στο βουνό που μπορεί ακόμα να προσφέρει μια καθαρή ανάσα. Γιατί στον ελάχιστο χρόνο που μας απομένει απ’ την πολύωρη εργασία μας πρέπει να πληρώσουμε για να αισθανθούμε ότι ζούμε.

Στη γειτονιά μας, στο Άλσος Βεϊκου έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας του μεγαθηρίου – εμπορικού κέντρου. Η δημιουργία ενός τέτοιου μεγαθηρίου στην περιοχή μας θα είναι καταστροφική για όλους μας. Το πράσινο, το παιχνίδι, η άθληση των νέων, το οξυγόνο, τελικά η ίδια η ποιότητα της ζωής μας αμφισβητείται. Δεν είναι μόνο η τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, το υπέρογκο τσιμεντένιο έκτρωμα που θα χτιστεί, αλλά η απαξίωση του ίδιου του άλσους που, θυσιασμένο στις λογικές επέκτασης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δεν θα μπορεί ούτε να διατηρηθεί ούτε να αναδασωθεί για να μη μιλήσουμε για την απαγόρευση κάθε ελεύθερης δραστηριότητας στο χώρο αυτό αφού, πλέον, το μόνο που θα μας επιτρέπεται είναι να αγοράζουμε προϊόντα.

Εμείς πιστεύουμε ότι ένα ανεξάρτητο μαζικό κίνημα των κατοίκων των περιοχών μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους.

Χρειάζεται ένα πολύμορφο κοινωνικό δίκτυο για ενημέρωση όλων των κατοίκων της Αττικής, για σπάσιμο της σιωπής και της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ, για τη δημιουργία και άλλων εστιών αντίστασης.

Δεν αναθέτουμε τον αγώνα μας σε κανέναν παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας μέσα από μια ανοιχτή επιτροπή αγώνα, με συνελεύσεις στις γειτονιές, με διαδικασίες των ίδιων των κατοίκων των περιοχών, που θα συζητούν, θα διεκδικούν και θα αποφασίζουν.

Αγωνιζόμαστε για:
  • Να πάρουν πίσω τη συμφωνία παραχώρησης του Άλσους στα επιχειρηματικά συμφέροντα
  • Καμία ιδιωτική ή δημοτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Άλσος. Το Άλσος ανήκει στους κατοίκους.
  • Απομάκρυνση κάθε κτιριακής εγκατάστασης από το χώρο του Άλσους και αποκατάσταση του πρασίνου.
  • Ελεύθερους δημόσιους χώρους, ανοιχτούς σε όλους, χωρίς εμπορευματική χρήση.
Συνεχίζουμε ανυποχώρητα σε όλη την Αττική κάθε εστία αντίστασης, κάθε αγωνιστική διεργασία σε μια τέτοια κατεύθυνση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ –ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ, 20:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΜΙΡΙΩΤΗ, Ν.ΙΩΝΙΑ

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία