Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟ : Κοινωνικό Ίδρυμα… απλήρωτων εργαζομένων

Στα πλαίσια γενικευμένων περικοπών σε κάθε είδους κοινωνική δαπάνη και μη καταβολής δεδουλευμένων σε μία σειρά από εργασιακούς χώρους, από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση επικαλούμενη πάντα της δεσμεύσεις του μνημονίου δεν λείπει φυσικά η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση ανεξαρτήτως βαθμίδας. Στις αρχές του Μαΐου βρεφονηπιοκόμοι και νηπιαγωγοί από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην τριήμερη απεργία ενάντια στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αύξηση των ωρών εργασίας τους από 30 σε 40, ενώ ταυτόχρονα απολύει χιλιάδες συμβασιούχους βρεφονηπιαγωγούς μετακυλώντας έτσι το βάρος στους εναπομείναντες μόνιμους!
Στη Ν. Ιωνία έρχεται ξανά στο προσκήνιο το «Πηνελόπειο», όπου οι εργαζόμενες παιδαγωγοί ξεκίνησαν από την Παρασκευή 13 Μαΐου επίσχεση εργασίας καθώς παραμένουν απλήρωτες (με εξαίρεση ελάχιστα έναντι) από τον Δεκέμβριο, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το Δώρο του Πάσχα. Το Πηνελόπειο Ίδρυμα είναι βρεφονηπιακός Σταθμός υπό τη νομική μορφή «Φιλανθρωπικό ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου» που όμως επιχορηγείται από την πρώην Νομαρχία -νυν Περιφέρεια- ταυτόχρονα έχει σύμβαση με το ΙΚΑ και πληρώνουν τροφεία και οι γονείς των παιδιών.  Ο σταθμός καλύπτει περίπου 100 οικογένειες, ενώ την τελευταία χρονιά η οικονομική συνδρομή των γονιών αυξήθηκε κατά 30% περίπου. Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2010 οι εργαζόμενες είχαν ξανά κάνει επίσχεση εργασίας αφού ήταν πάλι για μήνες απλήρωτες. Τότε δόθηκε από τη διοίκηση κάποια προσωρινή λύση. Αυτή τη φορά η διοίκηση έχει απαντήσει στις εργαζόμενες ότι  δεν μπορούν να πληρωθούν από τη στιγμή που δεν έχει σταλεί η επιχορήγηση.
Η συγκεκριμένη πρακτική εντάσσεται στη λογική περικοπής εξόδων λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και κοινωνικών δαπανών και άρα και των μισθών των εργαζομένων. Ο «Καλλικράτης» έχει δημιουργηθεί για να παίξει αυτόν το ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν εξαιτίας της συμφωνίας Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου με συνεχείς μειώσεις μισθών και αυξήσεις της φορολογίας ταυτόχρονα η Περιφέρεια, που εντάσσεται στον «Καλλικράτη», δικαιολογείται να καθυστερεί την επιχορήγηση για την πληρωμή των μισθών!
Χρειάζεται και μπορεί να δοθεί απάντηση συλλογικά από τους εργαζόμενους, γονείς και κατοίκους ότι δεν θα επιτρέψουμε η παιδεία των παιδιών μας να καθορίζεται με γνώμονα την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και των τραπεζών, απαιτώντας:

·         Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
·         Ένταξη του ιδρύματος στο δήμο Ν. Ιωνίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Δικαίωμα πρόσβασης στο Πηνελόπειο όλων των κατοίκων και μεταναστών, χωρίς την καταβολή συνδρομής ή τροφείων.
·         Το Πηνελόπειο ίδρυμα πρέπει να έχει δημόσιο, δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα για όλους. Καμιά ανοχή στην άρνηση καταβολής των δεδουλευμένων.
·         Καμιά ανοχή στην πολιτική απολύσεων και στη λογική πρόσληψης προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
·         Καμιά αύξηση των ωρών εργασίας. Ο χρόνος εργασίας ενός παιδαγωγού δεν μπορεί να ξεπερνά τις 6 ώρες ημερησίως.
·         Παροχή ασφαλών και σταθερών εργασιακών σχέσεων με αξιοπρεπείς μισθούς.

Ως Εκτός Σχεδίου καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί με όλους τους τρόπους για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ποιότητα στη φροντίδα και αγωγή των παιδιών μας.

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία