Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Η Επίθεση στη δημόσια δωρεάν παιδεία συνεχίζεται | Το ολοήμερο σχολείο υποβαθμίζεται

Η κυβέρνηση, με άλλη μία νομοθετική της ρύθμιση, συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης και διάλυσης της δωρεάν, δημόσιας παιδείας. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2332/2-06-ορίζει τις «Προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)». Η συγκεκριμένη απόφαση, λοιπόν, παρέχει στους Δήμους, τη δυνατότητα δημιουργίας και λειτουργία δομών ΚΔΑΠ, εντός των σχολικών μονάδων, αμέσως μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, δηλαδή απ’ τις 13.15΄, παράλληλα με το ολοήμερο πρόγραμμα.

Μάλλον δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το εν λόγω ΦΕΚ για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ έχει ημερομηνία 2/6/21, ταυτόχρονα δηλαδή με την περίοδο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε το αντεργατικό νομοθέτημα Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση προνοεί να συνδέσει και να καλύψει την πολύωρη εργασία των γονέων με δομές φύλαξης των παιδιών τους και τους παρέχει ΚΔΑΠ μέσω των δήμων ή και ιδιωτών από το μεσημέρι ως το βράδυ. Με λίγα λόγια «υποστήριξη» γονέων σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των ΚΔΑΠ εντάσσεται η μελέτη των σχολικών μαθημάτων της επόμενης ημέρας, καθώς και δραστηριότητες μουσικής, εικαστικών, αθλητισμού κ.α. που αποτελούν ήδη διδακτικά αντικείμενα στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό - παράλληλο προς το δημόσιο σχολείο σύστημα, που θα χρηματοδοτείται από τους γονείς και κηδεμόνες και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι προθέσεις του σαφείς και οι επιπτώσεις μεγάλες.
Η λειτουργία των ΚΔΑΠ την ίδια ώρα που λειτουργεί το ολοήμερο:
  • δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να υποκαταστήσει (και τελικά αντικαταστήσει) τόσο λειτουργίες, δραστηριότητες και διδακτικά αντικείμενα του δημόσιου σχολείου όσο και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου.
  • εκχωρεί αρμοδιότητες και λειτουργίες της δημόσιας εκπαίδευσης σε ΜΚΟ και ιδιώτες, υπό τη σκέπη των δήμων, με φόντο την προοπτική του περάσματος των σχολείων από την κεντρική στην τοπική διοίκηση (απόφαση που πηγάζει και από κατευθύνσεις της ΕΕ στα πλαίσια της «αποκέντρωσης της εκπαίδευσης»).
  • θα οδηγήσει σε κλείσιμο τμημάτων του ολοήμερου προγράμματος σε διάφορα σχολεία, λόγω μείωσης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καθώς με τα ΚΔΑΠ ένας αριθμός παιδιών θα παρακολουθεί αυτά και όχι το ολοήμερο.
  • θα μειώσει τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων, ενώ παράλληλα θα δώσει το έδαφος να εξαπλωθούν ακόμα περισσότερο ευέλικτες και επισφαλείς σχέσεις εργασίας με προσλήψεις υπό την ευθύνη των δήμων, όπως οι «εργαζόμενοι με αντίτιμο» του Δημοτικού Ωδείου Νέας Ιωνίας.
Από την μεριά μας απαιτούμε την απόσυρση της ΚΥΑ, την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και την πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των μαθητών.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία