Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Σχετικά με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας στις 20 Μάρτη και το ψήφισμα για την κατάσταση στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στις 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 6η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία ειπώθηκαν πολλά και στα οποία νιώθουμε την ανάγκη να τοποθετηθούμε ξανά δημόσια. Στην συνεδρίαση αυτή η Δημοτική Αρχή κατέθεσε ένα σχέδιο ψηφίσματος για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον γειτονικό μας Δήμο, της Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, και έχουν σχέση με την αδειοδότηση του γηπέδου της «Δικέφαλος ΑΕ». Γεγονότα όχι μεμονωμένα, όπως προσπαθήσαν να παρουσιαστούν, αλλά που αποτελούν συνέχεια των θλιβερών γεγονότων που διαδραματίζονται στην γειτονική μας πόλη από την άνοιξη του 2014.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση ένα ψήφισμα καταγγελίας σχετικά με την κατάσταση η οποία υπάρχει στη Φιλαδέλφεια το τελευταίο διάστημα, που καταδίκαζε τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, τις απειλές και τους εκβιασμούς ενάντια σε πολίτες και την Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.

Η δική μας άποψη, όπως έχει εκφραστεί δημόσια με κείμενο, αλλά κατατέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο με συγκεκριμένη πρόταση η οποία διαβάστηκε, έθετε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, που νομίζουμε δεν μπορούν να απουσιάζουν από ένα τέτοιο ψήφισμα. Αυτά είναι:
  1. Η σαφής καταγγελία απέναντι στις επιθέσεις μερίδας των φερόμενων οπαδών της ΑΕΚ ενάντια σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, συλλογικότητες κατοίκων (ΣΤΡΟΥΓΚΑ και Λαϊκή Συνέλευση Φιλαδέλφειας), αλλά και αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου.
  2. Τα συγκεκριμένα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται το άλσος Φιλαδέλφειας και την πόλη με αφορμή το γήπεδο της ΑΕΚ και προσπαθούν να φιμώσουν όσους αντιστέκονται στους ιδιοτελείς σκοπούς τους, επιβάλλοντας το νόμο της σιωπής και την τρομοκρατία στην περιοχή. Τα συμφέροντα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο και λέγεται Μελισσανίδης. Αντίστοιχα σχέδια προωθούνται, με παρόμοιους τρόπους, στο Ελληνικό, στον Πειραιά, στο Φάληρο και σε άλλες περιοχές της Αττικής.
  3. Συνολικότερα πολιτικά ζητήματα και ευθύνες που έχουν να κάνουν με το ψηφισμένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και τις χαριστικές διατάξεις που αυτό περιέχει (ψηφισμένο από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που διατηρείται βέβαια και από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), αλλά και οι ευθύνες της περιφέρειας Αττικής, που αντί να καταγγείλει τα περιστατικά αυτά, παρέχει κάλυψη στα διάφορα συμφέροντα, εγκρίνοντας μάλιστα, στον προϋπολογισμό της τη χρηματοδότηση σημαντικού ποσού για την κατασκευή του γηπέδου της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ, ενός γηπέδου δηλαδή, που δεν θα ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ αλλά στον Μελισσανίδη.
Απέναντι στην αναγκαιότητα μιας τέτοιας τοποθέτησης είδαμε στο ΔΣ τα εξής:
  • το κείμενο-ψήφισμα του δημάρχου και της παράταξής του, από το οποίο απουσίαζαν σχεδόν ΟΛΑ τα παραπάνω. Το μοναδικό άγχος του ψηφίσματος ήταν να υπερασπιστεί τον δήμαρχο Φιλαδέλφειας. Η δημοτική αρχή, ακολούθησε για μια ακόμη φορά την γνωστή της τακτική, αυτή της αποφυγής να πάρει θέση για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σημαντικό. Φέρνοντας, ένα ψήφισμα-σούπα, για να βγάλει την υποχρέωση, αφήνοντας έξω όλους όσους έχουν ευθύνη και διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση.
  • το ψήφισμα που υπέγραψαν μέλη της Αντιπολίτευσης (και ΟΧΙ σύσσωμη η αντιπολίτευση όπως γράφτηκε σε σχετική ανακοίνωση Δημοτικής Παράταξης) που κατά τη γνώμη μας ήταν ακόμα χειρότερο από αυτό της Δημοτικής Αρχής, εγκαλώντας τον Δήμαρχο Φιλαδέλφειας να προχωρήσει στα «νόμιμα». Διατύπωνε μια εξαιρετικά επιλεκτική στάση στο θέμα της νομιμότητας, αγνοώντας τόσο τις ανακοινώσεις τόσο της ΕΜΔΥΔΑΣ (Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών) όσο και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών) σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες (επίσης, θα θέλαμε να θυμίσουμε στους επίδοξους «εραστές της νομιμότητας» ότι ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, νόμιμα έχουν κριθεί). Ουσιαστικά πρόκειται για την άποψη που πιέζει να γίνει το γήπεδο Μελισσανίδη και που προσπαθούσε να υπονοήσει ότι κάποιοι είναι με την κατασκευή του γηπέδου και κάποιοι όχι.
  • Το ψήφισμα που πρότεινε η λαϊκή συσπείρωση και που τελικά υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο, ενώ σωστά θέτει το πολύ σημαντικό θέμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης, τελικά, φαίνεται να κράτα ίσες αποστάσεις από όλους...

Τα ζητήματα που τίθενται αυτή τη στιγμή στη Ν. Φιλαδέλφεια είναι της καθυπόταξης μιας πόλης στα επιχειρηματικά συμφέροντα (όπως επιχειρείται στον Πειραιά με Μαρινάκη και Μόραλη, στο Βόλο με το Μπέο, στο Ελληνικό με το Λάτση, στο Γουδή με τον Αλαφούζο κ.οκ.), και της δημοκρατίας και δυνατότητας του κόσμου της πόλης, των φορέων του και του κινήματος να συζητά, να αποφασίζει, να πράττει και να υπάρχει ελεύθερα εκεί που ζει και αναπνέει.

Εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα πολύμορφο κίνημα στην γειτονιά που θα μπει φραγμός στην παράδοση μιας ολόκληρης πόλης στα επιχειρηματικά συμφέροντα με ολέθριες επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας και άλωσης και μετατροπής της πόλης, σε ένα φτηνό διασκεδαστήριο με συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τους εργαζόμενους.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

ΥΓ.1
Οι «ειρηνικές» διαδηλώσεις που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, είναι αυτές που γίνονται χωρίς να καλούνται την ίδια ώρα αντιδιαδηλώσεις.

ΥΓ.2
Αν θέλουμε να «ξεκινήσουμε από την αφετηρία», όπως επίσης ακούστηκε, ας θυμηθούμε ποια ήταν η κυβέρνηση που έβγαλε από τον φάκελο των Ολυμπιακών Έργων το γήπεδο και ας το συσχετίσουμε με τον πολιτικό χώρο που προέρχονται αυτοί που τώρα πουλάνε εκδούλευση στον κόσμο της ΑΕΚ που θέλει γήπεδο.