Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας. Από τις 15 Μάρτη του 1944 όταν στην εργατογειτονιά της Καλογρέζας εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζί 22 νέα παλικάρια, Έλληνες εργάτες στα εργοστάσια της περιοχής και ένας Ιταλός αντιστασιακός.

Το Μπλόκο, το πρώτο μεγάλο στην Αθήνα, ήρθε σαν εκδικητική απάντηση στην αντιστασιακή δράση που υπήρξε στην περιοχή και ιδιαίτερα στην οργανωμένη από το ΕΑΜ απεργία & τις συλλογικές διεκδικήσεις των ανθρακωρύχων της Καλογρέζας. Με εντολή της Ειδικής Ασφάλειας γερμανοτσολιάδες και δυνάμεις της χωροφυλακής από τα χαράματα περικύκλωσαν την περιοχή & συγκέντρωσαν τους άνδρες άνω των 14 ετών. Συνέλαβαν 350 άνδρες, κυρίως ανθρακωρύχους και αντιστασιακούς αντιφασίστες εκ των οποίων 22 εκτελέστηκαν ενώ 50 παραδόθηκαν στους Γερμανούς και 150 την κρατήθηκαν στην Ασφάλεια.

Έχει μεγάλη σημασία αυτά τα γεγονότα, που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μας και δη της αντιστασιακής ιστορίας, να τα επαναλαμβάνουμε, να μην ξεχαστούν. Και οι νέες γενιές που δίνουν σήμερα έναν νέο αγώνα να εμπνευστούν από τα ιδανικά, την αγωνιστικότητα και την αυτοθυσία των ανθρώπων εκείνων. Ιδιαίτερα σήμερα που οι φασίστες νοσταλγοί του Χίτλερ, επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, σπέρνοντας το δηλητήριό τους σε όσους αντιστέκονται, διεκδικούν, αγωνίζονται. Σήμερα που ο αγώνας ενάντια στη νέα βάρβαρη καταπίεση είναι αναγκαίος όσο ήταν και τότε. Σήμερα που ο λαός μας δίνει πάλι έναν σκληρό αγώνα για την επιβίωση και την απαλλαγή από τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους εκμεταλλευτές μας συνολικά.

Αξίζει να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας. Να μιλήσουμε για τη Νέα Ιωνία της Κατοχής, του εαμικού αντιστασιακού κινήματος, των δολοφονημένων υφαντουργών του '43 και του Μπλόκου της Καλογρέζας.

Ως Εκτός Σχεδίου αντιπαλεύουμε το φασισμό και το νεοναζισμό γιατί αντιπαλεύουμε τις πολιτικές διάλυσης και εξαθλίωσης της κοινωνίας και τους σημερινούς εμπνευστές τους: την ΕΕ, το ΔΝΤ, τις τράπεζες, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους. Γιατί αντιστεκόμαστε στην καταστολή του κράτους και την καταπάτηση στοιχειωδών ελευθεριών και δημοκρατικών κατακτήσεων. Γιατί είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε εργαζόμενο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την οικονομική βία της απόλυσης και των μισθών πείνας. Γιατί υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να ζούμε και να αναπνέουμε ελεύθερα στις γειτονιές μας. Γιατί είμαστε αντίθετοι με τις αξίες και το σύστημα που γεννάει το «αυγό του φιδιού» : το κέρδος, την αγορά, την ιδιοκτησία, την καπιταλιστική κοινωνία.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία