Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Τα μουσεία δεν είναι μανιτάρια

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας προτίθεται να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για τη δημιουργία «Ψηφιακού μουσείου Ιωνικού πολιτισμού και ιστορίας». Η μόνιμη ψηφιακή έκθεση του μουσείου θα στεγαστεί «σε ιδιόκτητο κτίριο του δήμου» στην πλατεία Πάρσης και θα περιλαμβάνει «σύγχρονα εκθέματα» ὡς «νέο ΠΡΟΤΥΠΟ μουσείο … της σύγχρονης εποχής».

 

Θα θέλαμε να σημειώσουμε σχετικά: 

 

  • Το ιδιόκτητο κτίριο του δήμου στην πλατεία Πάρσης είναι ένα κτίριο που κτίστηκε παράνομα (δηλ. αυθαίρετα) καταλαμβάνοντας τον ελεύθερο χώρο της πλατείας, έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στην πυκνά και επιθετικά δομημένη πόλη μας. Η παρανομία αυτή θα μπορούσε να αποκατασταθεί με έναν μόνο τρόπο: με κατεδάφιση του αυθαιρέτου και απόδοση του χώρου στους πολίτες ως πάρκου. Αντ’ αυτού με βάση τους νόμους ρύθμισης αυθαιρέτων και τις (πολύ) ευνοϊκές διατάξεις τους όταν οι αυθαιρεσίες είναι του κράτους, το κτίριο «τακτοποιήθηκε» από τον δήμο και τώρα η παρανομία παγιώνεται με την εγκατάσταση εκεί μουσείου. Ωραίο ΠΡΟΤΥΠΟ! Σε έναν δήμο που βρίθει εργοστασιακών χώρων που ρημάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν και να διασωθούν.
  • Άλλο ένα μουσείο λοιπόν! Μετά το μουσείο στο (επίσης) Ιωνικό εκκλησιαστικό κέντρο και μετά το μουσείο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Τρεις είναι οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός μουσείου:
    1. να διασώζει υλικό,
    2. να το αναδεικνύει και
    3. να αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής όσο και για τους επισκέπτες. Η επισκεψιμότητα είναι στοίχημα ακόμη και για πολύ καλά οργανωμένα μουσειακά εγχειρήματα, και για να είναι ζωντανό ένα μουσείο, να αντέχει στο χρόνο και στη φθορά πρέπει να στηρίζεται στον κόσμο, να «μιλά» τη γλώσσα του.
Στην πραγματικότητα το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη της φυσικής συλλογής του μουσείου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ που ασφυκτιά στον χώρο της και καθόλου δεν αναδεικνύεται, και η συμπλήρωσή της τόσο με φυσικά αντικείμενα όσο και με ψηφιακά μέσα, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ένα μουσείο υπερτοπικής εμβέλειας, το οποίο θα δικαιολογούσε αυτοδίκαια την ύπαρξή του.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι φανερά ευκαιριακή δεδομένης της ύπαρξης σχετικής χρηματοδότησης, αμφίβολα σχεδιασμένη (ποια είναι η επιστημονική επιτροπή π.χ.;), και η μοντέρνα ψηφιακή επένδυση του εγχειρήματος από μόνη της μάλλον χαρακτηριστικά πυροτεχνήματος έχει παρά ουσιαστική, σοβαρή μελέτη και οργάνωση. 

 
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

 
ΥΓ1. Η ύπαρξη ενός Μουσείου Ιστορίας που θα αποτύπωνε τη δημιουργία του συνοικισμού από τους πρόσφυγες, την συμβολή των κατοίκων της Ν. Ιωνίας στους αγώνες ενάντια στους ναζί, στο μπλόκο στην Καλογρέζα και στις μετέπειτα μεγάλες απεργίες, έχει μεγάλη αξία. Γιατί η ιστορική μνήμη, γνώση και κρίση, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή την εποχή της διάδοσης φασιστικών, ρατσιστικών και αντιπροσφυγικών αντιλήψεων.

ΥΓ2. Η χρηματοδότηση του έργου ακολουθεί τη λογική του super market: “εδώ οι καλές προσφορές, πάρε κόσμε, πάρε κόσμε”

ΥΓ3. Το θέμα των ελεύθερων χώρων- θέμα που διαρκώς υποτιμάται στην περιοχή μας από όλες τις δημοτικές αρχές διαχρονικά - μετά και την οικοδόμηση του χώρου στον Περισσό από την εκκλησία με τις ευλογίες του δήμου, έχει φθάσει σε οριακό πλέον σημείο. Μήπως ελλείψει χώρων θα κατεδαφιστούν και άλλα ιστορικά κτίρια (βλ. οικοδ, τετρ. 150, Μεταξουργία) ή θα δούμε και άλλα αυθαίρετα σε πλατείες του δήμου μας;