Τους τελευταίους μήνες οι πολλαπλοί περιορισμοί στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας, ανέδειξαν με έτνονο τρόπο την τεράστια σημασία του δημόσιου ελεύθερου χώρου, των αλσών, των μικρών και μεγάλων πλατειών. Στις πλατείες μαζεύονταν και μαζεύονται τα μικρά παιδιά για να παίξουν , να μιλήσουν , να κοινωνικοποιηθούν . Τα πιο μεγάλα παιδιά για να συναντήσουν τους συνομηλίκους τους , να αστειευτούν , να φτιάξουν παρέες , να ερωτευτούν . Οι πλατείες ήταν και είναι επίσης διαχρονικά χώρος πολιτικής και κοινωνικής συνύπαρξης . Πόσες και πόσες συγκεντρώσεις , δημόσιας έκφρασης αιτημάτων δεν έχει γνωρίσει η ιστορία .
Αρκετές φορές ωστόσο, οι πλατείες, έγιναν και χώρος τραπεζοκαθισμάτων παρακείμενων καταστημάτων με συγκέντρωση πλήθους στα πλαίσια μιας ελεγχόμενης κατάστασης όπου κυρίαρχος ήταν ο ρόλος της κατανάλωσης.
Με τα μέτρα λόγω covid19, τα καταστήματα έκλεισαν, τα τραπεζοκαθίσματα μαζεύτηκαν. Με τη λήξη του περιορισμού κυκλοφορίας, μετά από δύο μήνες επανεμφανίστηκε ο κόσμος στις πλατείες, και οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι «επανακαταλήφθηκαν» από τους κατοίκους, ηλικιωμένους και παιδιά, νέους, γονείς και ζευγαράκια που έκαναν τις βόλτες σε ελεύθερους δημόσιους χώρους, ανοιχτούς και φιλικούς ανεξάρτητα από το πορτοφόλι του καθενός.
Τι θέλαν; να χαρούν λίγο μετά από δύο μήνες υποχρεωτικού εγκλεισμού. Ας σημειωθεί ότι στο ενδιάμεσο όλοι οι δημόσιοι χώροι (πάρκα, παιδικές χαρές , άλση) είχαν κλειδωθεί (!!!)... Ασφυξία και μία αίσθηση αιχμαλωσίας. Τις πρώτες μέρες της σχετικής χαλάρωσης των μέτρων οι νεολαίοι που βρέθηκαν στην πλατεία του Αη Γιάννη στην Αγία Παρασκευή δοκίμασαν αρχικά τα κηρύγματα μίσους του δημάρχου της περιοχής και μετά το οπλοστάσιο των ΜΑΤ. Ώσπου μάθαμε για τα σχέδια της δημοτικής αρχής για ριζική «ανάπλαση» της πλατείας και προτάσεις για τραπεζοκαθίσματα . Σκέψεις και πλάνα ιδιωτικοποίησης , είναι φανερό ότι οι νεολαίοι δεν αποτελούν και το καλύτερο καταναλωτικό σημείο αναφοράς.
Ακολούθησε η ακόμα πιο βίαιη επίθεση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου της Κυψέλης όπου τα ΜΑΤ έδρασαν εναντίον όλων όσων βρίσκονταν εκεί, , ως ναζιστικό τάγμα εφόδου, μέσα στο σκοτάδι.
Είναι φανερό ότι η τακτική της κυβέρνησης έχει διττό περιεχόμενο που συνοψίζεται στην ιδέα καταστολή, ιδιωτικοποίηση. Ήδη ο δημόσιος χώρος , όσος έχει απομείνει , είναι πλέον πεδίο δόξης λαμπρό για αναπτυξιακά σχέδια και μεγάλες μπίζνες.
Ενώ, ταυτόχρονα, επιχειρείται η τρομοκράτηση και στοχοποίηση της νεολαίας και των πιο ενεργών τμημάτων της κοινωνίας που αμφισβητούν τη νέα «κανονικότητα» που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση.
Για όλους/ες εμάς που παλεύουμε για τους δημόσιους χώρους, οι πλατείες και τα πάρκα δεν είναι μόνο σημεία συνάντησης, ελεύθερης συζήτησης, πολιτικής πράξης και αγώνα αλλά και γενικότερα τόποι συλλογικής διαβίωσης, ζωντανοί τόποι γεμάτοι από τα νοήματα και την αισθητική των ανθρώπων της τάξης μας.
- Υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους των γειτονιών μας! Όχι άλλο τσιμέντωμα σε άλση και πάρκα.
- Δημόσιοι και δωρεάν ελεύθεροι χώροι για όλους και όλες, πάρκα, χώροι άθλησης και αναψυχής.
- Όχι στην καταστολή και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
ΥΓ1 . Ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές ο μεγαλοπρεπής δήμαρχος της Αθήνας Μπακογιάννης , εγκαινίαζε τη νέα πλατεία Ομόνοιας με τους ψηλούς συντριβανοπίδακες. Οι καλεσμένοι στο πάρτι του ήταν τόσοι πολλοί που ορισμένοι αναρωτήθηκαν : μα πού είναι τα ΜΑΤ να διώξουν τους συγκεντρωμένους και να προστατεύσουν την τήρηση των αποστάσεων . Κάποιοι άλλοι πιο χωλερικοί είπαν ότι στην Αγία Παρασκευή και στην Κυψέλη ο ιός μεταδίδεται ενώ στην Ομόνοια φεύγει και χάνεται.
ΥΓ2. Είναι αυτό που λέμε «βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6». Ανακοινώθηκε από τον Μπακογιάννη το μεγαλόπνοο σχέδιο για τον μεγάλο περίπατο στην Αθήνα, με απαγόρευση χρήσης ΙΧ, λόγω λέει του covid19. Την ίδια στιγμή που μας πιπιλάνε το μυαλό λέγοντάς μας να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο κατά προτίμηση και όχι τα ΜΜΜ….
…Όμως… το σχέδιο του "Μεγάλου Περιπάτου, «κόβει» το αυτοκίνητο για να δώσει τουριστικό ποδηλατοδρόμιο/τουριστικά λεωφορεία και τρενάκια. Τα ήπια μέσα μετακίνησης (που θα επιτρέπονται), αντιμετωπίζονται ως τουριστική ατραξιόν, και όχι ως λύση σε πραγματικά προβλήματα
ΥΓ3. Κατατέθηκε χθες η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα, που προβλέπει την παραχώρηση διπλάσιου δημόσιου χώρου ή/ και πεζοδρομήσεων στα καταστήματα εστίασης με παράλληλη μείωση στα δημοτικά τέλη, ως ενίσχυση των επιχειρηματιών. (ανεξαιρέτως εισοδημάτων).
Αλήθεια, γιατί δεν γίνονται πεζοδρομήσεις για περπάτημα και άθληση, για ελεύθερη και χωρίς αντίτιμο χρήση του δημόσιου χώρου; Μα φυσικά η λογική του συστήματος είναι κάθε στιγμή της μέρας μας να παράγει κέρδος και αυτό μπορεί να γίνει με τον πλήρη εκτοπισμό μας από τους δημόσιους χώρους και την πλήρη εμπορευματοποίησή τους …