Από το 2011 λειτουργεί στον Δήμο Νέας Ιωνίας το Δημοτικό Ωδείο. Μία δομή που θα πρέπει να έχουν όλοι οι δήμοι προσφέροντας καθολική και δωρεάν πρόσβαση σε όποιον τον επιθυμεί. Μία δομή όμως που ενώ είναι «δεδομένο το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση τόσο στη γενική όσο και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και με την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να του το παρέχει, ενώ ο ίδιος αδυνατεί οικονομικά, εξαιτίας και της οικονομικής συγκυρίας» (απόσπασμα από την πράξη 31/2011 τους ΟΠΑΝ, Έγκριση δημιουργία Ωδείου) δεν παρέχεται δωρεών αλλά με την μορφή διδάκτρων. Δίδακτρα που εισάγουν αποκλεισμούς σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν.
Πέρα όμως από την εμπορευματοποίηση της παρεχόμενης γνώσης, λειτουργεί και με έναν τρόπο που θα ζήλευαν και αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς η καταβολή της αμοιβής του καθηγητή εξαρτάται από το αντίτιμο που καταβάλουν οι μαθητές. Δεν αρκεί όμως αυτό το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι καθηγητές υπογράψανε τις συμβάσεις τους στα τέλη του Δεκέμβρη του 2014, παρόλο που οι ίδιοι δούλευαν στο Ωδείο από τις αρχές του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Στην πράξη δηλαδή ήταν 4 μήνες απλήρωτοι.
Με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα οι καθηγητές πληρώθηκαν και πήραν τα ένσημά τους (ως αριθμό) για το σύνολο της απασχόλησης τους, ενώ τους δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι από "του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα"...
... και όμως τα ίδια μένουν.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2015 ξεκίνησε και η νέα χρονιά λειτουργίας του Ωδείου, η κατάσταση όμως των εργαζομένων δεν άλλαξε καθόλου. Μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου 2016, οι εργαζόμενοι εργάζονταν στο Ωδείο χωρίς να έχουν υπογράψει καμία σύμβαση εργασίας, δηλαδή εργάζονταν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.
Το «πρότυπο», όπως θέλουνε να το ονομάζει η δημοτική αρχή, δημοτικό ωδείο και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις οποίες αυτό συμμετείχε, στηρίζεται στην επί σχεδόν πέντε μήνες απλήρωτη εργασία ανθρώπων που κανονικά θα αμείβονταν μηνιαίως με το υπέρογκο ποσό από 0€ (για τους καθηγητές που προσλαμβάνονται αλλά δεν έχουν ώρες διδασκαλίας) μέχρι 250€.
Και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από τους εργαζόμενους μένουν άνεργοι το καλοκαίρι, με μοναδικό έσοδο για αυτούς και τις οικογένειές τους το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται, το οποίο κάποιοι μπορεί να μην μπορέσουν να πάρουν αφού «στα χαρτιά» θα φαίνονται ότι εργάζονται από τα τέλη Ιανουάριου και μετά.
Στην πράξη έχουμε λοιπόν μία δημοτική αρχή που συνειδητά και κατ’ εξακολούθηση λειτουργεί μία δημοτική δομή με απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους.
Από την μεριά μας έχουμε τονίσει ότι είμαστε ενάντια στις εργασιακές σχέσεις «με αντίτιμο» που εισάγουν την έννοια τις ανταποδοτικότητας, όπως και σε κάθε άλλη μορφή ελαστικής μορφής εργασίας. Η παγίωση της κατάστασης που επιβάλλει ότι για την οποιαδήποτε υπηρεσία απολαμβάνει κάποιος θα πρέπει να πληρώνει δίδακτρα ή συνδρομή πρέπει να σπάσει. Η έμμεση και άμεση φορολογία που πληρώνουμε αρκεί για να απαιτούμε την πλήρη, δημόσια και δωρεάν παροχή κοινωνικών παροχών. Ειδικότερα όταν αυτές έχουν να κάνουν και με κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία.
Είναι απαράδεκτο στο όνομα της παροχής της οποιαδήποτε υπηρεσίας να εφαρμόζονται πολιτικές που είναι ενάντια στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Ο Δήμος θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την εφαρμογή αυτής της πρακτικής και να προχωρήσει σε:
- πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το Ωδείο,
- κατάργηση των διδάκτρων για δωρεάν – καθολική πρόσβαση στο Ωδείο σε όποιον το επιθυμεί.
Ο λαός της Νέας Ιωνίας πρέπει να διεκδικήσει και να επιβάλλει δημόσιες δωρεάν ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία