Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 3μμ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

 Φέτος συμπληρώνονται 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που άλλαξε το ρου της ιστορίας. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη της δύναμης που λαός και νεολαία έχουμε στα χέρια μας καθώς ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους μέσα από συλλογικούς αγώνες μπορούμε να βγούμε νικητές και ακόμα και απέναντι στα πιο αυταρχικά καθεστώτα να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι την εξέλιξη της ιστορίας και την προοπτική μας.

Εδώ και χρόνια πολλοί φιλοδοξούν, να παραδώσουν στη λήθη την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όμως το ρέμα που ξεχύθηκε τότε, το 1973, δεν μπαζώνεται τόσο εύκολα. Η ανάγκης διαρκούς επανα-νοηματοδότησης του είναι κομβική ειδικά φέτος με την ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου προς τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, και με τα σύννεφα του πολέμου που πυκνώνουν διαρκώς στην περιοχή μας.

  Το φετινό πολυτεχνείο να γίνει κόμβος αγωνιστικής αναφοράς του κινήματος με χαρακτήρα:

 Αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό, με το σύνθημα «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» να αναζητά δικαίωση σε μια από τις πιο αιματοβαμμένες χρονιές του τελευταίου αιώνα. Η γενοκτονία στην Παλαιστίνη κρατάει πάνω από ένα χρόνο και αντί να φαίνεται ένα τέλος, μοιάζει να είναι η αρχή ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να επιτίθεται σε μια σειρά από χώρες της περιοχής. Την ίδια στιγμή το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο είναι ακόμα ενεργό. Η ελληνική κυβέρνηση, δεμένη πάνω στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, σέρνει τον λαό και τη νεολαία σε επικίνδυνα παιχνίδια και μαζί με το ελληνικό κεφάλαιο τροφοδοτεί τις εμπόλεμες ζώνες στο πλευρό του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Για τις κινητοποιήσεις των μαθητών στo 5o γυμνάσιο Νέας Ιωνίας

Με αφορμή τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στις οποίες προχώρησε το υπουργείο για εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, τα κενά που μπήκε ο Νοέμβριος και ακόμη υπάρχουν δημιουργώντας εκπαιδευτικές και γνωστικές μαύρες τρύπες αλλά και τα νέα ποινολόγια που εφαρμόζονται στους μαθητές/τριες εξαιτίας  «αποκλίνουσας ή παραβατικής συμπεριφοράς», ή «παρεμπόδισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας», έχουν ξεκινήσεις διαμαρτυρίες και καταλήψεις μαθητών σε πολλά σχολεία της χώρας.

Έτσι και στη γειτονιά μας, οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας προχώρησαν τη Δευτέρα 4/11 και Τρίτη 5/11 σε κατάληψη με αιτήματα που αφορούν στο ίδιο το σχολείο, και συγκεκριμένα να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς (ακόμα υπάρχει κενό σε καθηγητή φυσικής), να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και να μπλοκαριστεί όλη η αντιδραστική ατζέντα της αυταρχικοποίησης του σχολείου (αποβολές, όριο απουσιών) που μάλιστα, οδήγησε στη σύλληψη 4 μαθητών άλλου σχολείου με την «υποψία» προετοιμασίας κατάληψης. 

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ - Στεκόμαστε στο πλευρό της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου


Στεκόμαστε στο πλευρό της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου και απαιτούμε να μην προχωρήσει η  πειθαρχική δίωξη της.

Θα ακουγόταν απίστευτο ίσως και τραγικά φαρσικό αν κάποιος μας έλεγε ότι θα συνέβαινε να ελέγχεται πειθαρχικά κάποιος / κάποια εκπαιδευτικός εν έτει 2024 , επειδή φρόντισε να διδάξει στους μαθητές του τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας. Κι όμως συνέβη στις μέρες μας να το ζήσουμε.

Η δασκάλα Ελευθερία Παλαιστίδου ανήρτησε στο χώρο του σχολείου εικαστική δημιουργία  των μαθητών και μαθητριών της για την ειρήνη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και το αίτημα για ελευθερία στην Παλαιστίνη. Η εργασία αυτή προέκυψε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτέμβρη.

Για το λόγο αυτό καλείται τις επόμενες μέρες να παράσχει έγγραφες εξηγήσεις στηδιοίκηση με την κατηγορίατης «παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος».Πενήνταχρόνια μετά την πτώση της χούντας,είναι η πρώτη φορά που εκπαιδευτικός διώκεταιμε χαρακτηριστικά φρονηματισμού. Ταυτόχρονα , αυτές τις μέρες δεκάδες εκπαιδευτικοίδιώκονται πειθαρχικά κόντρα στην αξιολόγηση απεργώντας υπερασπιζόμενοι τοδημόσιο σχολείο και την παιδαγωγική τους ελευθερία. Και όχι δεν είναι διαβολικέςσυμπτώσεις , όπως μπορεί να πίστευε ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος ή και αφελής αποδέκτης .