Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΩΡΑ 13:00

Από το Σάββατο 6 Δεκέμβρη όλοι ζούμε παράξενες μέρες. Αφορμή, η εν ψυχρώ δολοφονία από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μια δολοφονία που δεν έγινε τυχαία ή από λάθος, όπως πασχίζουν να μας πείσουν κυβέρνηση και ΕΛΑΣ. Αποτελεί συνέχεια μιας πολιτικής που εδώ και χρόνια δολοφονεί και απαγάγει μετανάστες, συλλαμβάνει διαδηλωτές, καταστέλλει και ποινικοποιεί εργατικούς αγώνες, σκοτώνει εργάτες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, νεαρές μητέρες στη Λευκίμμη, υποτιμά την ίδια την ανθρώπινη ζωή…

Σε μια κοινωνία που σκοτώνει τη φαντασία μας, μας κάνει να φοβόμαστε το διπλανό μας, παρακολουθούμενοι από χιλιάδες κάμερες, πολιορκημένοι από τα αγαθά που μας σερβίρουν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις, ανήμποροι να κάνουμε πραγματικότητα μια δημιουργική μας ιδέα γιατί μόνο οι «κουμπάροι», οι ημέτεροι και οι υποταγμένοι έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Σε μια κοινωνία που έχει κάνει νόμο το πλιάτσικο των τραπεζών απέναντι στους ανθρώπους...

Που έχει διαλύσει κάθε έννοια κοινωνικού και συλλογικού δικαιώματος, μετατρέποντας τη γνώση σε απόγνωση κάποιων ευκαιριακών δεξιοτήτων και πιστοποιήσεων, που κάθε φορά ζητάει ο κόσμος της αγοράς... Που θέλει να μετατρέψει την παιδεία, την υγεία και την ασφάλιση σε χώρους ιδιωτικών κερδών, ατομικής ισχύος και εξατομικευμένης ικανότητας, επιλεκτικό μηχανισμό για αυτούς που τα έχουν και μπορούν.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Όμως η οργή έχει ξεχειλίσει και όλοι οι δρόμοι της Ελλάδας πλημμυρίζουν από τους αγανακτισμένους νέους. Τους ίδιους νέους που ένα μήνα πριν μπορεί να βρίσκαμε «μαντρωμένους» στους θηριώδεις πολυχώρους κατανάλωσης τύπου ΤΗΕ MALL. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη έβγαλε στο προσκήνιο όλη την αγωνία, την αβεβαιότητα για το μέλλον και την οργή μιας ολόκληρης γενιάς. Οι "άθλιοι" των μητροπόλεων, οι άνεργοι, οι συμβασιούχοι και ανασφάλιστοι νέοι των 400 και 500 ευρώ,οι γονείς χωρίς ελεύθερο χρόνο να δουν τα παιδιά τους αναγκασμένοι να τρέχουν σε δύο και τρεις δουλειές για να καταφέρουν να επιζήσουν, οι μαθητές χωρίς ελεύθερο χρόνο και ανάσα για να ζήσουν, να γελάσουν με τους ανθρώπους τους, να χαρούν έστω και μια μικρή επιθυμία τους, όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, δείχνοντας την πλάτη τους σε όλους τους επίδοξους ειδικούς, συμβουλάτορες των τηλεοπτικών παράσιτων και Πρετεντέρηδων που τολμούν να κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΣΠΑΣΕ

Την ίδια ώρα που καίγονταν τα υλικά αγαθά αλλά και οι καρδιές, οι μηχανισμοί των κρατούντων ενεργοποίησαν όλες τις μεθόδους καταστολής και ενσωμάτωσης της εξέγερσης της νεολαίας. Ξεκίνησαν εκμεταλλευόμενοι τις καταστροφές που προξενήθηκαν, αγνοώντας τις αιτίες τους, και προσπερνώντας οποιαδήποτε ανάλυσή τους, μόνο και μόνο για να εμφανίσουν την «αλητεία» των δρόμων έναντι της "πρέπουσας" τάξης και της δημοκρατίας (που ... γέννησε η Ελλάδα). Σε αυτά έχουμε να δηλώσουμε ότι είχε απαντήσει ο Πικάσο σε Γερμανό αξιωματούχο όταν είδε τη Γκουέρνικα (Τον πίνακα που αποθανατίζει το βομβαρδισμό της πόλης Γκουέρνικα από τους φασίστες). Ρώτησε τον Πικάσο «Εσείς το κάνατε» και ο Πικάσο του απάντησε «Όχι, εσείς»

Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αντί να μπει σε διαδικασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων με όλο αυτόν τον κόσμο στον δρόμο, φρόντισε να «κρυφτεί» πίσω από μια 24ωρη απεργία στην οποία μάλιστα ματαίωσε την πορεία, δίνοντας μαθήματα καλής συμπεριφοράς απέναντι στην Κυβέρνηση. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι προσπάθειες ενσωμάτωσης των κινημάτων και της νεολαίας, από όλους τους επίσημους κύκλους, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη «δίκαια οργή τους», αλλά υπόσχονται πως θα αλλάξουν ρότα. Στη συνέχεια προχώρησαν στη συκοφαντία του δολοφονημένου Αλέξη και της οικογένειάς του. Αντίστοιχα είχαν πράξει και με τη δολοφονία του Μ. Καλτεζά. Οι αχρείοι!

Τέλος προχωρησαν στην ανοιχτή τρομοκρατία και τη βία. Εκατοντάδες τόνοι χημικών έχουν πέσει σε ευθεία βολή στα πρόσωπα των διαδηλωτών, έχουν χτυπηθεί νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, συλλαμβάνονται χωρίς κανένα λόγο 14χρονα παιδιά, αποκόπτονται είσοδοι του μετρό, αποκλείονται περιοχές ολόκληρες.

ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ, ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΜΕΡΕΣ…

Όμως...Υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Σ' αυτή την πλευρά άνθρωποι σκέφτονται αγωνιούν και αγωνίζονται, μακριά από την αλλοτρίωση της διαχείρισης της καθημερινότητας.

Σ΄αυτή την πλευρά οι καρδιές των ανθρώπων νιώθουν την ανάγκη να γίνει κάτι που θα αλλάξει τα πράγματα...Σ’ αυτήν την πλευρά οι νέοι ψάχνουν μια απάντηση για την ίδια τους τη ζωή. Τολμούν να αμφισβητούν το ρόλο και τη δράση της αστυνομίας, την κρατική καταστολή.

Θέτουν ζητήματα για μια απελευθερωμένη γνώση, για το σχολείο των όλων και των ίσων, για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, για να ζούμε όλοι απ' τη δουλειά μας.

Ας σκεφτούμε. Ας δράσουμε. Ας κινητοποιηθούμε.

Να βγούμε όλοι στον δρόμο. Να γεμίσουμε τους δρόμους της Νέας Ιωνίας με την γιορτινή ατμόσφαιρα του κινήματος της νεολαίας. Να διαμορφώσουμε πρωτοβουλίες και πλαίσια που θα δώσουν προοπτική και δύναμη στο νεολαιίστικο αγώνα που έχει ήδη αρχίσει.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία