Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

21 Μάρτη, παγκόσμιος ξεσηκωμός κατά του φασισμού και του ρατσισμού

Η 21η Μαρτίου είναι η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Αυτό δεν μπορεί παρα να αποτελέσει εφαλτήριο για συσπείρωση όλου του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος και τη πρόκληση μιας ισχυρής δυναμικής ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές των τελευταίων ετών .

Η ημέρα αυτή έχει φέτος διπλή σημασία σε ένα πλαίσιο όπου περιστατικά κακοποίησης μεταναστών έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθημερινά, όπου τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους όχι μόνο εξακολουθούν να λειτουργούν και να προκαλούν θανάτους αλλά συμπληρώνονται στη δράση τους απο τη χρήση των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων ως φυλακών. Σε μια περίσταση όπου οι Σύριοι πρόσφυγες ,που εκδιώχθηκαν απάνθρωπα από το Σύνταγμα, ζουν κάτω απο συνθήκες εξαθλίωσης και αβεβαιότητας με το μηχανισμό ασύλου να είναι τουλάχιστον ανεπαρκής ενώ στα παιδιά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα δεν δίνεται ελληνική ιθαγένεια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απέλαση μόλις συμπληρώσουν τα 18 χρόνια .

Η δράση του κινήματος σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο δεν μπορεί παρά να είναι αγωνιστική. Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ΝΔ διέλυσαν τα εργατικά δικαιώματα και εξαφάνισαν οποιαδήποτε προστατευτική δικλείδα υπερ των εργαζομένων, ώθησαν ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης στην φτώχεια ενώ παράλληλα κατέστρεψαν τη δημόσια υγεία και παιδεία. Η δικαιολόγηση της πολιτική αυτής θεμελιώθηκε σε μια φασιστική ρητορική και πρακτική που στήριξε την άνοδο της χρυσής αυγής και παγίωσε τη δύναμη της όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές. Επιπλέον με αυτό το τρόπο εξυπηρετήθηκε το δόγμα της ασφάλειας που νομιμοποιήσε την άκρα καταστολή και η οποία προαπαιτούσε τη κατασκευή ενός "εχθρού " . Είναι σαφές ότι η απάντηση κατά του ρατσισμού μπορεί δοθεί μόνο σε συνδυασμό με τη νίκη κατα του φασισμού και το νεοναζισμού. Η φυλάκιση των μελών της χρυσής αυγής είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο μακρύ δρόμο που πρέπει να διανυθεί.

Ο αγώνας όμως δεν σταματά εκεί. Στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού είναι αναπόφευκτη μία σύγκρουση με τον ΕΕ. Η δράση της, ως ένα αμιγώς καπιταλιστικό μόρφωμα που αναπτύσσεται με αποκλειστικό στόχο την εξυπητέτηση του κεφαλαίου, στρέφεται εξ ορισμού κατά των αδυνάτων (μειονότητες , μετανάστες κ.τλ). Πέρα απο την συμμετοχή άμεσα και έμμεσα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που υποχρεώνουν τους ανθρώπους αυτούς να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ψηφίζει και εφαρμόζει πολιτικές που στοχεύουν στην όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των αδυνάτων και την εμπόδιση της οργάνωσης τους με στόχο τη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Η επιλογή της ΕΕ να αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν πρόβλημα γεννησε τη μισαλλοδοξία στις χώρες που την απαρτίζουν ενώ σχετικά πρόσφατο δημιουργημα της συνιστά η ισλαμοφοβία που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Πολιτικές χρηματοδότησης στρατοπέδων συγκέντρωσης τόσο στην ελλάδα όσο και σε άλλες πλέον χώρες της Ευρώπης , πρόκληση ναυαγιών στη μεσόγειο με απότοκο το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορούν παρά να καταλογιστούν στη στρατηγική της για δημιουργία ενός κλίματος ανεπιθύμητων που θα αποτρέψει τους εν δυνάμει μετανάστες από το να ταξιδέψουν για την ευρώπη.

Η παρουσία μας στις 21η Μάρτη τόσο στη πορεία όσο και στις διάφορες δράσεις που οργανώνονται στις γειτονιές είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό , τη καταστολή , τη φτώχεια . Ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και τελικα ενάντια στις ίδιες τις καπιταλιστικές δομές. Ας ακουστεί ηχηρά το μήνυμα : κανένας μετανάστης δεν είναι ανεπιθύμητος , κανένας άνθρωπος ξένος.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΗ 2μμ
ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
και 4μμ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ