Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

ΟΤΑ: … οι άνεργοι συνεχίζουν να βαφτίζονται «ωφελούμενοι» …


Εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να καλέσει τους 32.433 ανέργους-ωφελούμενους στα πλαίσιο της εκ νέου έναρξης του προγράμματος προσωρινής κοινωφελούς εργασίας για διάστημα  5 μηνών στους Δήμους της χώρας (ΟΤΑ).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα “απασχόλησης” που προκύπτει, όπως λέει, από τις δεσμεύσεις της χώρας από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (Ν.4152/b2013) και δεν διαφέρει σε τίποτα από τα προηγούμενα του. Αφορά την απασχόληση ανέργων με πλήρες ωράριο και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα (χωρίς ρεπό, άδειες, επίδομα αδείας) που, ανεξαρτήτως ειδικότητας και προσόντων, καλούνται να εργαστούν με μισθό πείνας  495€ για άνω των 25 ετών και 431€ για κάτω των 25, δηλαδή χαμηλότερο ακόμα και από σημερινό κατώτατο μισθό (586€ και 511€ αντίστοιχα).

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων στα όρια της εξαθλίωσης (πχ. Οικογένειες που δεν δουλεύει κανένα μέλος, άνεργοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 5.000€ ή οικογενειακό έως 11.000€) και επιχειρεί στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, να καλύψει  για 5 μήνες τα κενά στους δήμους που έχουν προκύψει από τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κοινής ωφελείας στους δημότες. Επιπλέον, όσοι άνεργοι επιλεγούν τώρα αποκλείονται από επόμενες διαδικασίες κατάταξης σε πίνακες ανέργων ∆ημόσιων Προσκλήσεων που θα προκηρυχθούν!

Το πρόγραμμα, όπως και τα προηγούμενα, είναι εκπορευόμενο από την Ε.Ε. και συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, ΕΣΠΑ, που έρχεται να δώσει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα εργαζομένων.

Στο μοντέλο αυτό εργασίας οι άνεργοι-"ωφελούμενοι" δεν έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου και του χώρου εργασίας, αλλά πρέπει να υποταχθούν στο μοντέλο ότι δουλεύουμε όπου, όπως κι όποτε μας πούνε χωρίς να λέμε κουβέντα και συχνά καταλήγουν να «στρέφονται» ενάντια σε άλλους εργαζόμενους, όπως στους παλαιότερους υπαλλήλους που σήμερα φαντάζουν “προνομιούχοι” επειδή αμείβονται με υψηλότερους μισθούς και δικαιούνται άδειες. 

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Αντιφασιστική Διαδήλωση στη Νέα Ιωνία, Παρασκευή 15 Μάη


ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΜΕ ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΗ 6:30μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΗΜΗΡΙΩΤΗ

 

Την Πέμπτη 16/4, συνέβη μια ακόμη ρατσιστική επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών στη Ν. Ιωνία. Στόχος αυτή τη φορά δυο μετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το σπίτι τους και ετοιμάζονταν να πάνε στη δουλειά τους. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φασιστικών επιθέσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας. Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας 13/4 επίθεση με πέτρες και νεράτζια σε σπίτι μεταναστών, ενώ λίγες βδομάδες πριν, εργάτης από το Πακιστάν χτυπήθηκε από φασιστοειδές, την ώρα που εργαζόταν.
Η αλήθεια είναι ότι η επανεμφάνιση ρατσιστικών επιθέσεων δεν αποτελεί έκπληξη. Ο φασισμός ήταν και είναι όπλο του συστήματος ενάντια σε οποιαδήποτε σπίθα αντίστασης στην επίθεση που βιώνουμε καθημερινά από κυβέρνηση ΕΕ ΔΝΤ.Η δικαστική δίωξη, επομένως των ανώτερων στελεχών της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του αγωνιστή Παύλου Φύσσα, είναι βήμα προς την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής, αλλά δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο.

Η Χρυσή Αυγή, είναι ναζί και στέκονται ορκισμένοι εχθροί εναντίον της εργατικής τάξη.  Είναι το άλλο πρόσωπο της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας που έχει ανάγκη το σύστημα για να απολύει , να πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, να αυξάνει τη φορολογία, να καταργέι συλλογικές συμβάσεις, να διαλύει τα όποια εργατικά δικαιώματα, να διαλύει τη δημόσια υγεία και παιδεία χωρίς αντιδράσεις. Με τη βοήθεια της τρομοκρατούν και καταστέλλουν βίαια όποιο κομμάτι του πληθυσμού διεκδικήσει το δικαίωμα στη ζωή και την επιβίωση του.

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ: Θέση της Εκτός Σχεδίου για το θέμα

Εισαγωγή

Τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών αλλά και νωρίτερα (αν θυμηθούμε τα παλαιότερα προγράμματα stage που εκτιμάται ότι απασχολήθηκαν πάνω από 120.000 εργαζόμενοι),  έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για να περάσουν και να εμπεδωθούν από την κοινωνία νέα μοντέλα εργασιακών σχέσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα. Στον χώρο της ΕΟΚ και της ΕΕ οι κατευθύνσεις αυτές αποκτούσαν συγκεκριμένη προγραμματική κατεύθυνση ήδη με τη «Λευκή Βίβλο» του Ντελόρ το 1993.

Όλες οι σύνοδοι κορυφής από το ’94 και μετά, ασχολούνταν με αυτό το ζήτημα που αποτελούσε ιδιαίτερο κεφάλαιο της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ, για να κορυφωθεί με τη σύνοδο της Λισσαβόνας το 2000, που καθόριζε σαν στόχους, τη μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας και τη μείωση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση με δραματικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Παράλληλα επινοούσε την έννοια και την πολιτική της λεγόμενης ελαστασφάλειας, καταργώντας βασικά δικαιώματα της εξαρτημένης εργασίας.
Θεσμικό Πλαίσιο
Ας επικεντρωθούμε όμως λίγο στις αλλαγές που έχουν προκύψει στις εργασιακές σχέσεις στους Δήμους που μετά των Καλλικράτη και τους μνημονιακούς νόμους έχουν μετατραπεί σε τοπικό κράτος, έχοντας αποκτήσει ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων. Για να μπορέσουμε όμως να δούμε τα πράγματα πιο σφαιρικά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη και τα στοιχεία εκείνα κάτω από τα οποία διαμορφώνεται η κατάσταση και  η πολιτική στους Δήμους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν:
·           Η πολύ μεγάλη μείωση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος σε συνδυασμό με την υποχρέωση κατάρτισης και εκτέλεσης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και συμμόρφωσης με το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ.
·           Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ – Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΡΙΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΕ


 

Τα συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας πάντοτε αποτύπωναν τη γραμμή της κυρίαρχης πολιτικής για  τους δήμους  στην κάθε περίοδο. Το φετινό συνέδριο διεξάγεται ένα χρόνο μετά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ύστερα από μια 5ετία μνημονιακών αντιλαϊκών πολιτικών από κυβερνήσεις, ΕΕ, ΔΝΤ, που μεταξύ των άλλων επέβαλλαν και στους δήμους καθεστώς επιτροπείας, αλλά και μετά την πρώτη 4ετία εφαρμογής του Καλλικράτη. Γίνεται λίγους μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και μερικές εβδομάδες μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε τη μεταφορά των διαθέσιμων των δήμων στην ΤτΕ για την πληρωμή των δόσεων του δημόσιου χρέους.

Οι θέσεις, που διατυπώθηκαν στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από το Φλεβάρη του 2015, από τους δημάρχους που στηρίζουν και στηρίζονται από τα κόμματα των μνημονίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, τους δήθεν ανεξάρτητους δημάρχους-manager που θέλουν τη λειτουργία των δήμων στα πρότυπα των επιχειρήσεων αλλά και τους δημάρχους που μιλούν στο όνομα της αριστεράς ακολουθώντας μια διαφορετική διαχειριστική πολιτική στα ίδια πλαίσια, φανερώνουν τις πολιτικές αντιλήψεις για το ρόλο των δήμων και την πολιτική που ασκούν και θέλουν να προχωρήσουν .

Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Σιθωνία της Χαλκιδικής από τις 7-9/5/2015 γίνεται σε μια περίοδο που :

·         Κλιμακώνεται η εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην κοινωνική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Βαθαίνουν οι οικονομικές ανισότητες, προωθώντας μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερους.

·         Το κεφάλαιο παγκόσμια επιχειρεί να ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, να εδραιώσει την εξουσία και τα κέρδη του με βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, λεηλασία των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος, αποδόμηση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων έχουν απομείνει, περιστολή στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, καλλιέργεια ρατσιστικών, ξενοφοβικών, σκοταδιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών αντιλήψεων.