Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Μονοήμερο εκδηλωσεων - Χτυπάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Το Σάββατο αυτό, 29 Νοέμβρη, πραγματοποιείται στο 1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας μονοήμερο αντιφασιστικών εκδηλώσεων. Θα ξεκινήσει με προβολή ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από την αντιφασιστική παράδοση της πόλης μας αλλά και τη μάχη ενάντια στο φασισμό σήμερα και θα κλείσει με συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων.
Το μονοήμερο αυτό εντάσσεται στην από κοινού προσπάθεια συλλογικοτήτων, τοπικών παρατάξεων, σωματείων και συλλόγων γονέων της Νέας Ιωνίας ώστε να καταφέρουμε συντονισμένες δράσεις αντιφασιστικής παρέμβασης στην περιοχή. Ως Εκτός Σχεδίου πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε μια τέτοια παρέμβαση απευθυνόμενοι σε φορείς και κατοίκους της περιοχής με στόχο την συστηματική αντιφασιστική δράση θέτοντας βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική συμμετοχή. Ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουμε η προσπάθεια να πλατύνει και να αφορά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι νεοιωνιωτών.
Οι ρατσιστικές & φασιστικές επιθέσεις σε ντόπιους και μετανάστες εργαζόμενους, σε απεργούς οι ομοφοβικές επιθέσεις αποτελούν το ένα πρόσωπο του φασισμού. Εξάλλου, ο φασισμός πάντα υπηρετούσε τη διάσπαση των αδύνατων, στρέφοντας με φυλετικό τρόπο τον ένα ενάντια στον άλλο. Σε κρίσιμες στιγμές, σαν πιστό φανατικό μαντρόσκυλο, έγινε το εγκληματικό χέρι του κεφαλαίου, από τη Αθήνα ως το Βερολίνο της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ και της Krupp, από την Μαδρίτη του Φράνκο ως το Σαντιάγο του Πινοτσέτ και του Φρήντμαν.
Ο φασισμός είναι πλευρά του καπιταλισμού, ενισχύεται από την κρίση του συστήματος, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει την κοινωνία στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την απελπισία, και δυστυχώς απλώνεται γρήγορα σε πάρα πολλές πλευρές της καθημερινότητας μας. Εδραιώθηκε με την ανοχή της πολιτείας και γιγαντώθηκε χάρη στα ΜΜΕ..

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΠΟΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Χτυπάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά


 Τα τελευταία χρόνια οι ρατσιστικές & φασιστικές επιθέσεις, σε μετανάστες, εργαζόμενους που αγωνίζονται, και σε όσους τολμούν να εκφράσουν μια διαφορετική από τις κυρίαρχες απόψεις, απλώνονται σε πάρα πολλές πλευρές της καθημερινότητας μας.
Ταυτόχρονα τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και κοινωνικές ελευθερίες έχουν προ πολλού μειωθεί και συνεχίζουν καθημερινά να δέχονται επιθέσεις. Το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία, σε ασφάλιση, στην πρόσβαση στις βασικές παροχές, όπως παιδεία και υγεία, αποτελούν αντικείμενα προς καταστροφή και πώληση, ενώ ο φόβος για απόλυση με το παραμικρό, η αστυνομική καταστολή σε λαϊκές κινητοποιήσεις και το φάντασμα της "χρεοκοπίας" που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ για να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία η αντίληψη ότι πρέπει να περάσουν όλα όσα μας λένε είναι επίσης όψεις της φασιστικοποίησης και του φόβου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η τρόικα.

Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπάθησε να παρουσιάσει ένα αντιφασιστικό πρόσωπο κλείνοντας τους ηγέτες των νεοναζί στη φυλακή, όμως μέρα με τη μέρα γίνεται φανερό ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα μνημόνια πάνε μαζί με την βία, την καταστολή, την εκμετάλλευση, το ρατσισμό, το σεξισμό, τη ξενοφοβία και την καταπίεση.
Για όλους αυτούς τους λόγους προχωράμε στη διοργάνωση μονοήμερου αντιφασιστικών εκδηλώσεων στις 29/11 με τη συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων, μαζικών φορέων, συλλογικοτήτων και κατοίκων της Ν Ιωνίας.

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

27 Νοέμβρη - ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27/11/2014

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τα χρόνια της μνημονιακής καταιγίδας των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απέδειξαν με τον πιο ωμό τρόπο ότι ο στόχος όλων των πολιτικών που διακήρυτταν τη «σωτηρία» της χώρας δεν είναι άλλος από την αφαίμαξή μας, την αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την υποτίμηση της εργατικής δύναμης, την απαξίωση της ίδιας της εργασίας και της ζωής μας. Η αύξηση των κερδών τους, προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Αυτοί που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν με «αριστερή» φρασεολογία, υπόσχονται φιλοδωρήματα, «κοινωνικά ευαίσθητη» λιτότητα και διαχείριση των μνημονίων, χωρίς καν να θιγούν τα αίτια που μας έφεραν ως εδώ, δηλαδή την ΕΕ και συνολικά το καπιταλιστικό μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας.

Ωστόσο οι νεολαιίστικοι αγώνες του τελευταίου διαστήματος, οι μαζικές διαδηλώσεις στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που δέχτηκαν την ωμή βία και καταστολή της κυβέρνησης και του κράτους, μια σειρά αγώνες όπως οι για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, οι αγώνες ενάντια στην αξιολόγηση κ.α. υπενθυμίζουν ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και αγώνα.

Μάχη ενάντια στα νέα και παλιά μέτρα. Για να ξηλωθεί όλη η πολιτική τους, να φύγουν όλοι!

Απεργία στις 27 Νοέμβρη. Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός θέλουν μια ακόμα μια ξέπνοη συμβολική «ντουφεκιά», την ώρα που η συγκυβέρνηση, οι δανειστές- τρόικα, το ξένο και εγχώριο κεφάλαιο, προετοιμάζουν νέα βάρβαρα μέτρα για να ψηφιστούν Δεκέμβρη.

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

29 Νοέμβρη: Ημέρα εκδηλώσεων ενάντα στο φασισμό

 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΠΟΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ 
Χτυπάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Τα τελευταία χρόνια οι ρατσιστικές & φασιστικές επιθέσεις, σε μετανάστες, εργαζόμενους που αγωνίζονται, και σε όσους τολμούν να εκφράσουν μια διαφορετική από τις κυρίαρχες απόψεις, απλώνονται σε πάρα πολλές πλευρές της καθημερινότητας μας.
Ταυτόχρονα τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και κοινωνικές ελευθερίες έχουν προ πολλού μειωθεί και συνεχίζουν καθημερινά να δέχονται επιθέσεις. Το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία, σε ασφάλιση, στην πρόσβαση στις βασικές παροχές, όπως παιδεία και υγεία, αποτελούν αντικείμενα προς καταστροφή και πώληση, ενώ ο φόβος για απόλυση με το παραμικρό, η αστυνομική καταστολή σε λαϊκές κινητοποιήσεις και το φάντασμα της "χρεοκοπίας" που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ για να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία η αντίληψη ότι πρέπει να περάσουν όλα όσα μας λένε είναι επίσης όψεις της φασιστικοποίησης και του φόβου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η τρόικα.
Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπάθησε να παρουσιάσει ένα αντιφασιστικό πρόσωπο κλείνοντας τους ηγέτες των νεοναζί στη φυλακή, όμως μέρα με τη μέρα γίνεται φανερό ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα μνημόνια πάνε μαζί με την βία, την καταστολή, την εκμετάλλευση, το ρατσισμό, το σεξισμό, τη ξενοφοβία και την καταπίεση.
Για όλους αυτούς τους λόγους προχωράμε στη διοργάνωση μονοήμερου αντιφασιστικών εκδηλώσεων στις 29/11 με τη συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων, μαζικών φορέων, συλλογικοτήτων και κατοίκων της Ν Ιωνίας.
Η διοργάνωση προέκυψε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτώβρη, στο Δημαρχείο της Ν. Ιωνίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το σωματείο εργαζομένων του δήμου N.Ιωνίας, από τη Δ' ΕΛΜΕ, συλλόγους γονέων, τις δημοτικές κινήσεις «Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Ν. Ιωνία» και «Ενότητα Για τη Ν. Ιωνία», την ΚΕΕΡΦΑ Ν. Ιωνίας, το Ξεκίνημα, την ομάδα Ποδονίφτης, την Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας, το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Ιωνίας, την Πακιστανική Κοινότητα.
Η σύσκεψη είχε στόχο την ανοιχτή επικοινωνία μαζικών φορέων της περιοχής για την άμεση αντιμετώπιση φασιστικών προκλήσεων. Μετά από πλούσια συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου και του ρατσισμού στα σχολεία και τις γειτονιές της Ν. Ιωνίας, αποφασίστηκε η διοργάνωση ημέρας εκδηλώσεων στα τέλη Νοέμβρη. Κατόπιν συσκέψεων οργανωτικού χαρακτήρα που ακολούθησαν, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Πρόθεση πρόσληψης της δημοτικής αρχής 191 εργαζομένων στο δήμο Ν. Ιωνίας με 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης


Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νέας


Κύριε Πρόεδρε


Ενημερωθήκαμε σχετικά με την πρόθεση πρόσληψης 191 ατόμων από τον δήμο μας, με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, διάρκειας 5 μηνών. Τα προγράμματα αυτά υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε φτηνή, ανασφάλιστη, ελαστική, επισφαλή και προσωρινή, εργασία. Οι εργαζόμενοι ονομάζονται «ωφελούμενοι», θα δουλεύουν 5 μήνες για 420 μέχρι 490 € το μήνα, δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια κανονική - αναρρωτική, δεν αναγνωρίζονται προϋπηρεσία, πτυχία, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.. Πρόκειται για μια ακραία μορφή εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα για ένα εμπόριο ελπίδας των εργαζόμενων, πατώντας στην ανάγκη τους για δουλειά.

Υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης, οι δήμοι εκμεταλλεύονται τους άνεργους, εφαρμόζοντας τις εντολές της Ε.Ε., προκειμένου να ανακυκλώνεται η ανεργία, να μειώνονται εικονικά τα ποσοστά της, να απορροφάται η δυσαρέσκεια και να επεκτείνεται η φτηνή, ευέλικτη εργασία.

Πιστεύουμε ότι όλες οι ανάγκες για να μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες στην καθαριότητα, την πρόνοια, την προστασία του περιβάλλοντος, τους παιδικούς σταθμούς, τη συντήρηση των σχολείων και των υποδομών, απαιτούν μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης με δικαιώματα, σταθερές σχέσεις εργασίας, αξιοπρεπή αμοιβή.


Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για την λειτουργία του δήμου και τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μην γίνει ο Δήμος Ν. Ιωνίας φορέας εφαρμογής των πιο βάρβαρων αντεργατικών πολιτικών και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Ζητάμε το θέμα αυτό να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Η διεκδίκηση θέσεων σταθερής εργασίας και η απαίτηση μόνιμου προσωπικού αποτελεί για εμάς προϋπόθεση για να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να εξυπηρετείται ο λαός της Ν. Ιωνίας.


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Εκτός Σχεδίου – Για τα δημοτικά τέλη και τον προϋπολογισμό στο δήμο Ν. Ιωνίας


Τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός προϋπολογισμός και οι προϋπολογισμοί των ΝΠΔΔ για το έτος 2015. Σε όλα τα ζητήματα τοποθετηθήκαμε θέτοντας την αναγκαιότητα οι αποφάσεις που θα πάρει το ΔΣ να απαντούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής μας, των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, την  ΕΕ και το κεφάλαιο. Να προβάλουν τις κοινωνικές ανάγκες  και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός διεκδικητικού λαϊκού κινήματος για την ικανοποίησή τους.

Δυστυχώς αυτό που αποτυπώθηκε  στη συζήτηση και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ήταν α) μια πολιτική πλήρους υπακοής, υποταγής και συνεπούς διαχείρισης στα ασφυκτικά σημερινά οικονομικά και θεσμικά πλαίσια, που επιβάλουν ο Καλλικράτης, το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, οι τεράστιες περικοπές των πόρων που το κράτος πρέπει να αποδώσει στους ΟΤΑ και οι νόμοι των μνημονίων, β) η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής ενεργοποίησης του λαού της Νέας Ιωνίας ώστε να διεκδικήσει  και να επιβάλλει όσα δικαιούται.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι :

Για τους φόρους και τα δημοτικά τέλη.

Σε μία εποχή βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ανεργίας και πρωτοφανούς εξαθλίωσης ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του λαού, που ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας,

καταθέσαμε ως Εκτός Σχεδίου πρόταση για δραστική μείωση, στην προοπτική της κατάργησης των δημοτικών τελών στην καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό για τη λαϊκή κατοικία με ταυτόχρονη αύξηση των τελών για τράπεζες, πολυκαταστήματα, supermarket, ιδιωτικά σχολεία και  τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ταυτόχρονα, απαλλαγή από αυτά των άνεργων (ανεξαρτήτως χρόνου ανεργίας), των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Η θέση μας αυτή στηρίζεται στα απλά μαθηματικά της σημερινής απελπιστικής κατάστασης του λαού. Στηρίζεται στην πεποίθηση ότι οι δήμοι πρέπει να διεκδικήσουν την χρηματοδότηση που έχει περικοπεί από την κυβέρνηση κατά 67% και να αυξήσουν τα έσοδά τους από την φορολόγηση του κεφαλαίου.  

Ωστόσο, η δημοτική αρχή (παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες περί «κοινωνικής ευαισθησίας» και «δικαιοσύνης») αρνήθηκε να προχωρήσει σε αύξηση των τελών στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις  και αποφάσισε να διατηρήσει τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους για το 2015 στο ίδιο ύψος με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα επιχείρησε να το παρουσιάσει σαν ένα «θετικό πάγωμα» για τους εργαζόμενους αγνοώντας την αύξηση της ανεργίας, του κόστους ζωής στα είδη πρώτης ανάγκης, τους υπόλοιπους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι τη μείωση μισθών και συντάξεων. Επίσης, δεν δέχτηκε τη μείωση ή και κατάργηση δημοτικών τελών για ευάλωτες ομάδες όπως οι άνεργοι ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στα πλαίσια της υπάρχουσας νομοθεσίας,  γι αυτό και επιχειρεί με «τρυκ» με τα οποία προτρέπει τους μακροχρόνια άνεργους (που μπορούν να το αποδείξουν φυσικά)  να δηλώνονται ως άποροι, ώστε να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες που ορίζει ο νόμος, αφήνοντας απέξω τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και την πλειοψηφία των ανέργων και ημιαπασχολούμενων που είτε δεν συμπληρώνουν ολόκληρο χρόνο ανεργίας, τρέχοντας από πεντάμηνα σε βάουτσερ, είτε δεν είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ.


Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Τώρα που η νεολαία ξαναφωνάζει «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» κανείς να μη μένει θεατής!


Ήταν τέτοιες ημέρες πριν σαράντα ένα χρόνια. Η καταχνιά είχε σκεπάσει τη χώρα. Είχε τρομοκρατήσει το λαό. Είχε εξορίσει και βασανίσει τα καλύτερα παιδιά του. Ήταν τέτοιες ημέρες, στενάχωρες και  δύσκολες.

Και τότε όπως και τώρα, η τάξη και η ασφάλεια είχαν αναδειχτεί σε βασικές αξίες. Η ελευθερία, η δημοκρατία, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, είχαν μεταναστεύσει. Η νεολαία, σύμφωνα με τους μεγαλύτερους ,ήταν αδιάφορη, απολίτικη. Μάλιστα την έλεγαν και γενιά του Γουέμπλεϋ.

Όπως πάντα όμως η ζωή περιγελάει τις αναλύσεις. Και φέρνει στο φως, αδιαφορώντας για αυτές , τις ανάγκες των ανθρώπων. Φέρνει στο φως τη δύναμη και την ελπίδα, την πάλη για έναν κόσμο διαφορετικό.

Τέτοιες μέρες όπως και σήμερα χιλιάδες στην αρχή, δεκάδες χιλιάδες αργότερα συνάντησαν με τα βήματά τους στο κτήριο του Πολυτεχνείου, τον αγώνα. Νίκησαν τον φόβο και αγκάλιασαν την ελπίδα. Σήκωσαν ψηλά το κεφάλι τους και έγιναν φάρος της λευτεριάς.

Και τότε βέβαια δεν έλειπαν οι «σοβαρές» φωνές: «Οι φοιτητές να κοιτάνε τα μαθήματά τους. Μην ανακατεύεσαι δεν βγαίνει τίποτα. Μην ακούς τι σου λένε, όλοι αυτοί είναι εχθροί της πατρίδας και του έθνους»...

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Αλληλεγγύη στο αγώνα μαθητών-φοιτητών για δημόσια δωρεάν παιδεία!


Νέο Λύκειο: Εκτροφείο αλόγων κούρσας με φόντο την ιδιωτική εκπαίδευση

«Είμαστε οι πρώτες σταγόνες της καταιγίδας που έρχεται», έγραφε το μαθητικό σύνθημα στον τοίχο ενός από τα εκατοντάδες σχολεία που συμμετείχαν στο πρόσφατο κύμα των μαθητικών καταλήψεων ενάντια στο λεγόμενο «Νέο Λύκειο».

Η εφαρμογή του Νέου Λυκείου, δεν αποτελεί απλώς «έναν ακόμη πειραματισμό» των καρεκλοκένταυρων του υπουργείου παιδείας αλλά επιτακτική εντολή του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και βεβαίως και των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτουν, τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την μετατροπή της σε εργοστάσιο παραγωγής άβουλων ανθρώπων - ρομπότ. Την κατάργηση των σημερινών εργασιακών σχέσεων, την παράδοση του χώρου της παιδείας στις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου, την εισαγωγή νέων εργασιακών σχέσεων στην πιο αντιδραστική τους μορφή  και τελικά την δημιουργία του αυριανού εργατικού δυναμικού που θα είναι πλήρως υποταγμένο, αναλώσιμο, φτηνό και χωρίς ουσιαστική μόρφωση, που θα έχει μάθει να απλώνει το χέρι σε στάση επαίτη και όχι να διεκδικεί υψώνοντας τη γροθιά του.

«Θέλουμε τη ζωή και τα όνειρά μας πίσω», έγραφε ένα δεύτερο σύνθημα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια που τα αιτήματα των μαθητών στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος.