Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Όταν τελειώνουν τα ωραία λόγια-Σχετικά με το δημ. συμβούλιο της 20/10/14


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά, κάτι που αντανακλάται και στην κατάσταση στην πόλη μας. Από πλευράς μας θυμίζουμε  πως προεκλογικά είχαμε τονίσει πως η «τοπική αυτοδιοίκηση» έχει μετατραπεί σε «τοπικό κράτος», ασφυκτικά ελεγχόμενο από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μέσω σειράς νομοθετημάτων και θεσμικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, όπως ο Καλλικράτης, το Παρατηρητήριο κ α.. Κατά συνέπεια, όλες οι καταγγελίες, αγωνιστικές διαθέσεις, και υποσχέσεις που δίνονταν τότε (προεκλογικά) αποτελού κενό γράμμα αν δεν συνοδεύονταν  με πράξεις ρήξης και σύγκρουσης με το υπάρχον πλαίσιο άσκησης πολιτικής και πάντα σε συνδυασμό με την ενημέρωση και μαζική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Η δημοτική αρχή η οποία ανανέωσε για μια 5ετία τη θητεία της, είχε δείξει δείγματα γραφής- αρνητικά κατά τη γνώμη μας- και στην προηγούμενη θητεία της. Σε αυτό το πρώτο διάστημα της 2η; θητείας της, φαίνεται πως συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, η οποία έχει αντιλαϊκά, αντιδραστικά και αυταρχικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν δύο πρόσφατα περιστατικά, τα οποία συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 20/10.

Το πρώτο είναι η εφαρμογή πειθαρχικής δίωξης σε βάρος εργαζόμενου του δήμου και μάλιστα του αντιπροέδρου του σωματείου για συμβάν εκτός υπηρεσίας, με βάση το νέο αντιδραστικό πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίου υπαλλήλους. Θυμίζουμε ότι αυτό το πειθαρχικό δίκαιο ψηφίστηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, με συγκεκριμένη αποστολή παρακολούθησης και τιμωρίας εντός αλλά και εκτός υπηρεσίας και στόχο τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, εκφοβισμού και σιωπής στους χώρους εργασίας. Είναι πλευρά της συνολικής προσπάθειας που κάνουν οι καθεστωτικές δυνάμεις για να τρομοκρατήσουν κάθε προσπάθεια αντίστασης του λαού και των εργαζομένων. Με το νόμο αυτό οποιοσδήποτε εργαζόμενος συμμετέχει σε πορείες, απεργίες διαδηλώσεις κλπ, μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε αναφορά και να περάσει από πειθαρχικό. Αυτά τα νέα πειθαρχικά μέτρα που δήθεν πολεμάνε τους “επίορκους”, έχουν στόχο να απειλήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν οποιαδήποτε πολιτική ή συνδικαλιστική δράση. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει ήδη εφαρμοστεί σε βάρος συνδικαλιστών, δασκάλων και καθηγητών. Αυτή η δημοτική αρχή που πλασάρεται ως αριστερή και δημοκρατική και εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ,  γίνεται ο πρώτος δήμος της χώρας που αποφασίζει να εφαρμόσει αυτόν τον αντιδραστικό νόμο και μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Γκότσης στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς καν να διαβάσει την απολογία του εργαζομένου. Η πράξη αυτή αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτούμε ότι ο κ. Γκότσης εκλέχτηκε πρόσφατα πρόεδρος της ΠΕΔΑ(Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.) Και σαν να μην έφταναν αυτά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή δεν ήθελε να συζητηθεί το θέμα «...διότι θέματα αρμοδιότητας του δημάρχου δεν μπορεί να συζητιούνται στο δημοτικό συμβούλιο».

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Κάλεσμα για συντονισμένη Αντιφασιστική Παρέμβαση


Το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε πόλεις του εξωτερικού, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη. Η καμπάνια του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παυλου Φύσσα από μέλος της ΧΑ.

Η δολοφονία του Π.  Φύσσα είναι ένα από τα πολλά περιστατικά φασιστικής βίας, καθώς μια σειρά από επιθέσεις ρατσιστικού και πολιτικού χαρακτήρα σε ντόπιους και μετανάστες εργαζόμενους έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή που κατέληξε στο θάνατο του Σ Λουκμαν τον Γενάρη του 2013, επιθέσεις εναντίων απεργών σε εργοστάσια, συνδικαλιστών στα ναυπηγεία, ανθρώπων, οι ομοφοβικές επιθέσεις κ.α. και ποιος ξέρει πόσες ακόμα…

Οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις αποτελούν το ένα πρόσωπο του φασισμού. Ο φασισμός είναι πλευρά του καπιταλισμού, ενισχύεται από την κρίση του συστήματος και δυστυχώς απλώνεται γρήγορα σε πάρα πολλές πλευρές της καθημερινότητας μας. Ταυτόχρονα ο φόβος για απόλυση με το παραμικρό, η αστυνομική καταστολή σε λαϊκές κινητοποιήσεις και το φάντασμα της “χρεοκοπίας” που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ για να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία η αντίληψη ότι τα μέτρα πρέπει να περάσουν αλλιώς χαθήκαμε είναι επίσης όψεις της φασιστικοποίησης και του φόβου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η τρόικα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Χρυσή Αυγή αποτελεί την αιχμή του δόρατος, ήταν, είναι και θα είναι μια χρήσιμη εφεδρεία του συστήματος. Χρησιμοποιεί υποκριτικά λόγια για τα συμφέροντα των ελλήνων εργαζομένων, ενώ δεν συμμετείχε ποτέ και σε κανέναν αγώνα που έχει δώσει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές. Και αυτό με μόνο σκοπό να κρύψει τον πραγματικό της ρόλο, που είναι η έμπρακτη στήριξη του κεφαλαίου, ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων από τον αγώνα ενάντια σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση (κυβέρνηση, Τρόικα, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο).

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Σχετικά με την εκδήλωση για τα παιδιά των παιδικών σταθμών από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων


Να καλωσορίσουμε τους χορηγούς στους παιδικούς σταθμούς;

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση-γιορτή που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Πριν την έναρξη της γιορτής, με έκπληξη ακούσαμε την κυρία Κυπραίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, να καλεί τους γονείς ώστε να ενισχύσουν οικονομικά το Σύλλογο για να μπορέσει να υλοποιήσει διάφορες δραστηριότητες απασχόλησης των παιδιών εκτός ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών η οποία δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει-διαφημίσει τους δύο χορηγούς, φαγητών και αναψυκτικών, της εκδήλωσης.

Αυτόματα, δημιουργούνται κάποια ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης από το ΔΣ του Συλλόγου.

  1. Αν οι δραστηριότητες αφορούν σε όλα τα παιδιά τι θα γίνει με τα παιδιά εκείνα των οποίων οι γονείς δεν μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς αυτή είναι άδεια; Θα αποκλειστούν από τις δραστηριότητες; Το να διεκδικήσει ο Σύλλογος από το Δήμο τους παιδαγωγούς εκείνους που θα πλαισιώσουν τις δραστηριότητες δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του;
  2. Το να καταφύγει ο Σύλλογος σε χορηγούς, ήταν απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου; Αν όχι, αναρωτιέται κανείς: Μπορεί το κάθε μέλος του ΔΣ να λειτουργεί αυθαίρετα και με δική του πρωτοβουλία να απευθύνεται σε χορηγούς;
  3. Είναι ή όχι πάγια θέση του Συλλόγου η κατάργηση των τροφείων και η κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση των γονιών; Αν ναι, πώς συμβιβάζεται η παρουσία χορηγών σε εκδηλώσεις του Συλλόγου; Δεν γνωρίζει το ΔΣ του Συλλόγου ότι οι χορηγοί περιμένουν πρόθυμοι στη γωνία για να εισβάλλουν στους Παιδικούς Σταθμούς και να γίνουν αναγκαίοι για τη λειτουργία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται;

Περιμένουμε την απάντηση τόσο του ΔΣ του Συλλόγου όσο και των παρατάξεων είτε στηρίζουν είτε όχι τα μέλη του ΔΣ.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία