Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2007

Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΖΗΤΩ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ!

Τα ακίνητα που έταξαν να αποσύρουν, προς όφελος του περιβάλλοντος ή να παραδώσουν στο λαό για δημόσια χρήση!
Τα ακίνητα που έχτισαν χιλιάδες έλληνες και ξένοι εργάτες, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν χωρίς ένσημα, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς μέτρα ασφαλείας, με τραυματισμούς και θανάτους.
Τα Ολυμπιακά Ακίνητα ξεπήδησαν παντού, τότε που «εθνικός στόχος» ήταν η ολυμπιάδα. Σήμερα που ο «εθνικός στόχος» είναι η εμπορευματοποίηση των πάντων μας λένε ότι τα σχέδια άλλαξαν. Η διαχρονική αξία του κέρδους επιβάλλει το στυγνό «όλα για πούλημα».
Σε όλο το λεκανοπέδιο τα ακίνητα αφέθηκαν να ρημάξουν με πρόσχημα την αδυναμία συντήρησής τους από το κράτος, ώστε σαν «ώριμο φρούτο» να παραχωρηθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο και σε πολλές περιπτώσεις σε εξευτελιστικές τιμές. (Γουδί-«λυόμενο γήπεδο» Μπάντμιντον, παραλία Ελληνικού & Καλλιθέας, Φάληρο). Παράλληλα με πρόσχημα την ανάπλαση, τεράστιες εκτάσεις ελεύθερων χώρων
(Ελαιώνας , Λιπάσματα-Δραπετσώνα, πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού κ.α.) καταπατούνται, παραδίδονται στην καταστροφή, στην αγοραία χρήση, την τσιμεντοποίηση και στην τελική εξαφάνιση.
Βλέπετε, στην μεγαλούπολη της Αθήνας, ότι πράσινο υπάρχει καίγεται και ότι δεν καίγεται πουλιέται…
Στη γειτονιά μας, ήρθε η σειρά του Άλσους Βεϊκου να περάσει σε χέρια ιδιωτών. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας ενός μεγαθηρίου – εμπορικού κέντρου. Το ξεπούλημά του έγινε με τις ευλογίες των ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. για 40 χρόνια στον όμιλο Χαραγκιώνη - Sonae Sierra με σκοπό τη μετατροπή του σε ένα ακόμα Mall συνολικής έκτασης 45000 τ.μ.
Αγανακτούμε γιατί μας κλέβουν τις ελεύθερες παραλίες που μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο, τους ελεύθερους χώρους που μπορούσαμε να αθληθούμε, την πρόσβαση στο βουνό που μπορεί ακόμα να προσφέρει μια καθαρή ανάσα.
Αγανακτούμε γιατί στον ελάχιστο χρόνο που μας απομένει απ’ την πολύωρη εργασία μας πρέπει να πληρώσουμε για να αισθανθούμε ότι ζούμε.
Αγανακτούμε για το θράσος της κάθε Αγγελοπούλου και του κάθε Χαραγκιώνη - Sonae Sierra που θεωρούν ότι τους χρωστάμε 40χρόνια από τη ζωή μας και το πάρκο μας.
Αγανακτούμε γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η σωτηρία του πάρκου είναι επίδικο διαπραγματεύσεων-διαβουλεύσεων παραγόντων και νομικών.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Πιστεύουμε ότι ένα ανεξάρτητο μαζικό κίνημα των κατοίκων των περιοχών μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους. Με ένα πολύμορφο κοινωνικό δίκτυο για ενημέρωση όλων των κατοίκων της Αττικής, για το σπάσιμο της σιωπής, της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ και τη δημιουργία και άλλων εστιών αντίστασης.
Δεν αναθέτουμε τον αγώνα μας σε κανέναν παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας μέσα από μια ανοιχτή επιτροπή αγώνα, με συνελεύσεις στις γειτονιές, με διαδικασίες των ίδιων των κατοίκων των περιοχών, που θα συζητούν, θα διεκδικούν και θα αποφασίζουν.

Απαιτούμε:
-
Να πάρουν πίσω τη συμφωνία παραχώρησης του Άλσους στα επιχειρηματικά συμφέροντα
- Καμία ιδιωτική ή δημοτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Άλσος. Το Άλσος ανήκει στους κατοίκους.
- Απομάκρυνση κάθε κτιριακής εγκατάστασης από το χώρο του Άλσους και αποκατάσταση του πρασίνου.
- Ελεύθερους δημόσιους χώρους, ανοιχτούς σε όλους, χωρίς εμπορευματική χρήση.


Καλούμε όλους και όλες που αγανακτούν με όσα αποφασίζουν γι΄ αυτούς χωρίς αυτούς οι κυβερνήσεις, οι καπιταλιστές και οι δημοτικές αρχές με σε μια

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:
«Εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων:
ελεύθεροι χώροι για όλους ή χώροι κερδοσκοπίας;»
Τρίτη 26 Ιουνίου 7.30 μ.μ. - πλατεία Σημηριώτη


Την εμπειρία τους από τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις (Μαρούσι-The Mall, παραλία Ελληνικού) θα μας μεταφέρουν μέλη των δημοτικών κινήσεων:

ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα Νότια
• Εκτός των Τειχών, Μαρούσι
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν και μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007


Εκδήλωση - συζήτηση,
Τρίτη 26 Ιουνίου, ώρα 19:30, πλατεία Σημηριώτη

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ή ΧΩΡΟΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ;

Το Άλσος Βεΐκου μας αφορά όλους! Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
Μόλις τρία χρόνια πριν πραγματοποιήθηκε αυτό που ονομάστηκε «εθνικός στόχος», η πιο «άψογη» Ολυμπιάδα. Τότε οι κυβερνήσεις και τα glamorous αφεντικά της Αθήνας μας καλούσαν να ‘συμμετάσχουμε’ στον τρελό ρυθμό των έργων ως κομμάτι μιας μεγάλης ‘ελληνικής’ οικογένειας καταπατώντας στο όνομα του «εθνικού στόχου» όλους τους ελεύθερους χώρους πράσινου.
Ένας από αυτούς και το κτήμα Βείκου – τμήμα του χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση παραχωρείται για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου 5.000 θέσεων με τον ειδικό νόμο του ΠΑΣΟΚ (Ν.2947/2000). Ένα ακόμα ολυμπιακό ακίνητο ένα ακόμα «έργο» όπου εκεί δούλεψαν με εξοντωτικές συνθήκες πολλοί εργάτες με άθλια ωράρια, ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, ακόμα και θανάτους εργαζομένων, όπως σε όλα σχεδόν τα ολυμπιακά έργα. Τώρα ήρθε και η δική του σειρά να περάσει στα χέρια ιδιωτών. Το ξεπούλημά του έγινε με τις ευλογίες των ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. για 40 χρόνια στον όμιλο Χαραγκιώνη - Sonae Sierra με σκοπό τη μετατροπή του σε ένα ακόμα Mall συνολικής έκτασης 45000 τ.μ.
Μετά την αντεργατική επέλαση και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, ήλθε και η σειρά των ελεύθερων χώρων και της δημόσιας γης. Σε όλο το λεκανοπέδιο οι ειδήσεις για επίθεση στους ελεύθερους χώρους με πρόσχημα την ανάπλαση συνεχώς πυκνώνουν : Ελαιώνας, Γουδί, παραλία Ελληνικού & Καλλιθέας, Φάληρο, «λυόμενο γήπεδο» Μπάντμιντον κ.α. είναι κάποιοι απ’ αυτούς που παραδίδονται στην καταστροφή, στην αγοραία χρήση και στην τελική εξαφάνιση. Με εξαφάνιση κινδυνεύει και κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται στους χώρους αυτούς, με ταυτόχρονο εξοβελισμό οποιασδήποτε έννοιας δημόσιου αγαθού και λειτουργίας, γεγονός που οδηγεί, κατά την κρίση μας, σε παγίωση, όξυνση και δημιουργία νέων κοινωνικών και ταξικών φραγμών, εντείνει την αδικία και την εκμετάλλευση σε βάρος του εργαζόμενου κόσμου, που βλέπει το εισόδημά του να μην φτάνει για να αγοράσει τις κάθε λογής υπηρεσίες που βομβαρδίζουν την καθημερινότητά του. Παράλληλα διαμορφώνει ακόμα χειρότερους όρους στις συνθήκες εργασίας όσων απασχολούνται μέσα στα νέα εμπορικά κέντρα (μισθοί πείνας, εξοντωτικά ωράρια, απόπειρα από την εργοδοσία να καταπνίξει κάθε προσπάθεια συνδικαλισμού στους εργασιακούς χώρους). Η ανάγκη για ξεκούραση, αναψυχή και δημιουργία δεν χωρά στις απέραντες διασκεδασουπόλεις του καπιταλισμού. Γιατί ο καθένας βλέπει πως το μπάνιο του, η βόλτα του, ο χρόνος του μετριέται πια με βάση το κέρδος.
Αγανακτούμε γιατί μας κλέβουν τις ελεύθερες παραλίες που μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο, τους ελεύθερους χώρους που μπορούσαμε να αθληθούμε, την πρόσβαση στο βουνό που μπορεί ακόμα να προσφέρει μια καθαρή ανάσα. Γιατί στον ελάχιστο χρόνο που μας απομένει απ’ την πολύωρη εργασία μας πρέπει να πληρώσουμε για να αισθανθούμε ότι ζούμε.
Στη γειτονιά μας, στο Άλσος Βεϊκου έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας του μεγαθηρίου – εμπορικού κέντρου. Η δημιουργία ενός τέτοιου μεγαθηρίου στην περιοχή μας θα είναι καταστροφική για όλους μας. Το πράσινο, το παιχνίδι, η άθληση των νέων, το οξυγόνο, τελικά η ίδια η ποιότητα της ζωής μας αμφισβητείται. Δεν είναι μόνο η τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, το υπέρογκο τσιμεντένιο έκτρωμα που θα χτιστεί, αλλά η απαξίωση του ίδιου του άλσους που, θυσιασμένο στις λογικές επέκτασης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δεν θα μπορεί ούτε να διατηρηθεί ούτε να αναδασωθεί για να μη μιλήσουμε για την απαγόρευση κάθε ελεύθερης δραστηριότητας στο χώρο αυτό αφού, πλέον, το μόνο που θα μας επιτρέπεται είναι να αγοράζουμε προϊόντα.
Εμείς πιστεύουμε ότι ένα ανεξάρτητο μαζικό κίνημα των κατοίκων των περιοχών μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους. Χρειάζεται ένα πολύμορφο κοινωνικό δίκτυο για ενημέρωση όλων των κατοίκων της Αττικής, για σπάσιμο της σιωπής και της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ, για τη δημιουργία και άλλων εστιών αντίστασης.
Δεν αναθέτουμε τον αγώνα μας σε κανέναν παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας μέσα από μια ανοιχτή επιτροπή αγώνα, με συνελεύσεις στις γειτονιές, με διαδικασίες των ίδιων των κατοίκων των περιοχών, που θα συζητούν, θα διεκδικούν και θα αποφασίζουν.

Αγωνιζόμαστε για:
- Να πάρουν πίσω τη συμφωνία παραχώρησης του Άλσους στα επιχειρηματικά συμφέροντα
- Καμία ιδιωτική ή δημοτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Άλσος. Το Άλσος ανήκει στους κατοίκους.
- Απομάκρυνση κάθε κτιριακής εγκατάστασης από το χώρο του Άλσους και αποκατάσταση του πρασίνου.
- Ελεύθερους δημόσιους χώρους, ανοιχτούς σε όλους, χωρίς εμπορευματική χρήση.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα σε όλη την Αττική κάθε εστία αντίστασης, κάθε αγωνιστική διεργασία σε μια τέτοια κατεύθυνση.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ –ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ, 20:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΜΙΡΙΩΤΗ, Ν.ΙΩΝΙΑ

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ στη ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ