Σάββατο, 24 Μαρτίου 2007

Το φοιτητικό κίνημα δε συκοφαντείται, δεν καταστέλλεται, δεν υποχωρεί!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΛΙΚΑ;
10 μήνες κινητοποιήσεων. Οι φοιτητές είναι στους δρόμους από τον προηγούμενο Μάιο διεκδικώντας τα αυτονόητα. Τη διατήρηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και ένα μέλλον που να μην τους πετάει στην ανασφάλεια και στην ανεργία. Το φθινόπωρο ζήσαμε την μεγάλη απεργία των δασκάλων. Και αυτοί διεκδικούνε τα αυτονόητα. Ένα σχολείο πραγματικής μόρφωσης για τα παιδιά, με εκπαιδευτικούς που να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια. Απεργία διαρκείας των πανεπιστημιακών καθηγητών. Γιατί δεν θέλουν να γίνουν οι διαμεσολαβητές της εισβολής της αγοράς στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ;
Μειοψηφία οι φοιτητές και οι καταλήψεις. Μειοψηφία οι απεργοί δάσκαλοι. Μειοψηφία οι απεργοί πανεπιστημιακοί. Πλειοψηφία αυτοί που θέλουν να παραδώσουν τη δημόσια εκπαίδευση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές αστυνομικοί, ακροδεξιοί που παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα έχουν γίνει «ειδικοί» στα ζητήματα των «μεταρρυθμίσεων» και μάλιστα εκφράζουν την πλειοψηφούσα άποψη!!!
Μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της καθοδηγούμενης δημοσιογραφίας, τα ογκώδη συλλαλητήρια δεκάδων χιλιάδων φοιτητών μετατρέπονται σε «μειοψηφίες» που κλείνουν τους δρόμους και εμποδίζουν την κυκλοφορία. Η αστυνομική βία και η εκτεταμένη χρήση χημικών μετατρέπονται στα «απολύτως αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της τάξης». Ο αστυνομικός που πυροβόλησε κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης γίνεται παράδειγμα αστυνομικού που κάνει «καλά τη δουλειά του», τι κι αν έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τόσων παιδιών.
Μεμονωμένα περιστατικά επεισοδίων μετατρέπονται σε στρατιές «κουκουλοφόρων» που διασαλεύουν το δημόσιο βίο.
Πρετεντέρης, Κακαουνάκης, Τράγκας και άλλοι «δημοσιογράφοι» μετατρέπουν τα βραδινά δελτία ειδήσεων σε δικαστικές αίθουσες, παίζοντας το ρόλο του εισαγγελέα, καθίζοντας στο σκαμνί κάθε εκπρόσωπο των φοιτητών που προσπαθεί να πει τι συμβαίνει πραγματικά.

ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ «ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ»
Μια εικόνα χίλια ψέματα. Θέλουν να μας πείσουν ότι η υπόθεση της παιδείας δεν είναι και δική μας υπόθεση. Μας θέλουν στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ στο χέρι να ψάχνουμε για το δελτίο με τον καλύτερο καβγά. Το φοιτητικό κίνημα όμως δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις. Είναι μια πραγματικότητα δεκάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους, συμμετέχουν σε γενικές συνελεύσεις, κάνουν καταλήψεις, δίνουν μια μάχη αξιοπρέπειας ενάντια στη λογική του κέρδους και της αγοράς, προασπίζοντας το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Από εχθρούς απέκτησαν πολλούς. Συμμάχους μπορούν να έχουν όλους εμάς που μας ενδιαφέρει σε τι σχολείο και πανεπιστήμιο θα πάνε τα παιδιά μας. Που δεν θεωρούμε ότι τα ζητήματα της παιδείας είναι υπόθεση κάποιων «ειδικών» που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά αυτών που είναι άμεσα θιγόμενοι από τις αντιδραστικές αλλαγές.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Η αστείρευτη αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων φοιτητών που εδώ και 10 μήνες συγκρούονται με τις κυβερνητικές επιλογές, αποτελεί την πιο τρανή – στην πράξη και τη συνείδηση των νέων – καταδίκη του νέου νόμου-πλαίσιο.
Οι 35.000 διαδηλωτές της πορείας της Πέμπτης 8 Μάρτη αντιμετωπίστηκαν με την πιο ωμή και τρομοκρατική βία, σε μία απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να «τελειώνει επιτέλους» με το θέμα της παιδείας που η αγωνία και η πάλη του κόσμου της εκπαίδευσης έχει φέρει στο προσκήνιο εδώ κι ένα χρόνο.
Αφού απέτυχε η σπίλωση από τα διαρκή τηλε-δικαστήρια, ο αναμασημένος χαρακτηρισμός των φοιτητών ως μειοψηφίες, τα στημένα γκάλοπ και η απόκρυψη διαστάσεων και αιτημάτων της φοιτητικής εξέγερσης, η σύγχρονη «ελληνική δημοκρατία» έδειξε τα «δόντια» της,
εξαπολύοντας χιλιάδες ΜΑΤατζήδες με γκλοπς, δακρυγόνα και άλλα πολεμοχαρή υλικά με στόχο να διαλύσει την πορεία κι αποτέλεσμα 61 συλλήψεις και τουλάχιστον 50 τραυματίες στα νοσοκομεία(!!!). Το όργιο της αστυνομο-τρομοκρατικής βίας το μόνο που δείχνει είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ και η συμπολίτευση του ΠΑΣΟΚ ξέμειναν από συμμάχους! Η λυσσαλέα επίθεση στη διαδήλωση δεν δείχνει τη δύναμη, αλλά την αδυναμία της κυβέρνησης. Θέλει με τον τρόπο αυτό όχι μόνο να καταστείλει αυτούς που αγωνίζονται, άλλα και όποιον ετοιμάζεται να σηκώσει κεφάλι απέναντι στο νέο κύμα λιτότητας και αντεργατικών μέτρων που επιβάλλουν το κεφάλαιο και η ΕΕ, οι κάθε λογής απογραφές του δημόσιου χρέους και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όμως, γελάστηκαν. Το αποδεικνύει η συνέχιση των φοιτητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων παρά την τρομοκρατία, την αδιαλλαξία, τον εκφοβισμό της κυβέρνησης. Το αποδεικνύουν τα γεμάτα αμφιθέατρα των φοιτητών κάθε εβδομάδα με τις αμεσοδημοκρατικές τους συνελεύσεις, οι μεγάλες κινητοποιήσεις κάθε Πέμπτη κόντρα στο πείσμα όσων θέλουν «να τελειώνουν» με τις «απείθαρχες μειοψηφίες».

Ο αγώνας των φοιτητών ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο είναι ένας αγώνας δίκαιος είναι αγώνας για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τη δουλειά. Αυτός ο νόμος έρχεται να φτιάξει ένα πιο αυταρχικό και οικονομικά ανταποδοτικό πανεπιστήμιο. Είναι ο νόμος που καταργεί ουσιαστικά το άσυλο (σημείο που έχει κριθεί και αντισυνταγματικό..) και ποινικοποιεί τους αγώνες με τον ίδιο τρόπο που όλες οι απεργίες κρίνονται «παράνομες και καταχρηστικές». Μετατρέπεται σε άσυλο για τις επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που εισάγονται manager και 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων περνάνε σε δεύτερη μοίρα.
Η πάλη των φοιτητών ενάντια στο χτύπημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων αφορά όλες τις γενιές εργαζομένων. Στο νέο φόντο των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της άρσης κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος, η νέα γενιά εργαζομένων θα είναι η πρώτη άλλα όχι η μόνη κατηγορία που θα χτυπηθεί για να αξιοποιηθεί αργότερα ως κεκτημένο για την χειροτέρευση των όρων εργασίας των ήδη εργαζόμενων.
Ο αγώνας τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι αγώνας ενάντια στην πολιτική που υποχρεώνει εκατομμύρια γονείς να ξοδεύουν ολόκληρους μισθούς σε φροντιστήρια, αγώνας ενάντια στην αποπομπή δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα λύκεια κάθε χρόνο μέσω της περιβόητης βάσης του 10, αγώνας όσων θέλουν να μορφώνονται με αξιοπρέπεια.

ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ!
Το φοιτητικό κίνημα είναι η πιο ζωντανή και ελεύθερη έκφραση ενάντια στην αντεργατική – αντιεκπαιδευτική πολιτική των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΕΕ. Οι αγώνες που διεξάγονται στην εκπαίδευση αφορούν και μας. Τα αιτήματά τους άλλωστε κάθε άλλο παρά άσχετα είναι από την πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά στη γειτονιά μας. Η υποστήριξη και η ενίσχυσή τους είναι και δικό μας θέμα. Η έμπρακτη συμπαράσταση, αλληλεγγύη και συμμετοχή είναι καθήκον όλων μας!

Ø Νίκη στις φοιτητικές καταλήψεις
Ø Κάτω η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε Παιδεία – Εργασία
Ø Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων - Να παύσει κάθε δίωξη και να
απελευθερωθούν
οι συλληφθέντες.
Ø Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2007

Οχι στο ξεπουλημα των Ελεύθερων Χώρων

Λίγη ιστορία…
Μόλις τρία χρόνια πριν πραγματοποιήθηκε αυτό που ονομάστηκε «εθνικός στόχος», η πιο «άψογη» Ολυμπιάδα μαζί με τα άλλα «μεγάλα έργα» των τελευταίων χρόνων. Τότε οι κυβερνήσεις και τα glamorous αφεντικά της Αθήνας μας καλούσαν να ‘συμμετάσχουμε’ στον τρελό ρυθμό των έργων σαν κομμάτι μιας μεγάλης ‘ελληνικής’ οικογένειας. Αφού οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταπάτησης ελεύθερων χώρων για τις ανάγκες ανέγερσης των ολυμπιακών ακινήτων, αφήνοντας σε εμάς να αποπληρώσουμε τα έργα τους, αφού προχώρησαν στην ατέλειωτη εντατικοποίηση σε βαθμό εξόντωσης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στις κατασκευές, αφού επέβαλαν άθλιες συνθήκες εργασίας, ωράρια πλέον των 60 ωρών την εβδομάδα, ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας των έργων με αποτέλεσμα να μετράμε δεκάδες θανάτους εργαζομένων, τώρα προχωρούν ακόμα παραπέρα εκποιώντας και καταστρέφοντας τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου και μεγάλους ελεύθερους χώρους του λεκανοπεδίου, αλλάζοντας τις ήδη λαβωμένες χρήσεις τους.

Οι αλλαγές…
Αποκαλυπτικό το site της ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ
μας ενημερώνει ότι «στόχος της εταιρίας είναι η βιώσιμη εμπορική ανάπτυξη των Ολυμπιακών Ακινήτων μέσω της προσέλκυσης διεθνών και εγχώριων επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, με την προώθηση καινοτόμων έργων, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων…».
Το σενάριο πανομοιότυπο σε κάθε περιοχή και γειτονιά όπου υπάρχει κάποιο ολυμπιακό ακίνητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ξεπούλημα τμήματος του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί και του «λυόμενου» γηπέδου Μπαντμιντον σε ιδιωτική κοινοπραξία μαζί με έκταση 25,5 στρεμμάτων, για «τη διοργάνωση εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.ά.», τη δημιουργία Διεθνούς Συνεδριακού Kέντρου στην εγκατάσταση του Tάε Kβον Nτο στο Φάληρο, ενώ στους πρώτους μήνες του 2007 ξεκινά και ο διαγωνισμός ΣΔIT για τη μετασκευή της εγκατάστασης και τη συντήρησή της για 25 χρόνια, την υπερσύγχρονη σκηνή για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στην εγκατάσταση του Mπιτς Bόλει στο Φάληρο, το υδατοπάρκο, τους πολυχώρους διασκέδασης στα κτίρια της μαρίνας Φαλήρου και στην εγκατάσταση του Kανόε Kαγιάκ και τους ανάλογους χώρους στο Mητροπολιτικό Πάρκο Eλληνικού, σε Φάληρο και Eλληνικό - Άγιο Kοσμά, αφού μέσα στην άνοιξη αναμένεται το τελικό master plan, καταπάτησης συνολικής έκτασης 65000 στρεμμάτων.
Τελική σφραγίδα, η αναθεώρηση του άρθρου 24 από την τωρινή κυβέρνηση, με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που επικυρώνει ακριβώς αυτή τη λογική: τη μετατροπή της δημόσιας και ελεύθερης γης σε είδος συναλλαγής με σκοπό το κέρδος.

Άλσος Βεικου: Τα σύννεφα πυκνώνουν…
Ιστορίας συνέχεια…
Με αφορμή τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ειδικό νόμο (Ν.2947/2000) παραχώρησε τμήμα του άλσους Βείκου χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση, για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου. Με τη σειρά της η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ειδικό νόμο (Ν. 3342/2005) σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπονται στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις εμπορικές χρήσεις, και παραχώρησε την εκμετάλλευση του κλειστού γυμναστηρίου στο Γαλάτσι στον Όμιλο Χαραγκιώνη και την πολυεθνική Sonae Sierra με σκοπό την επέκτασή του και τη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου τύπου The Mall συνολικής έκτασης 45000 τετρ. Μάλιστα, η κοινοπραξία Sonae Sierra – Χαραγκιώνη εξασφάλισε τη χρήση της εγκατάστασης για 40 χρόνια, με δικαίωμα εξαετούς παράτασης,
Διεκπεραιωτής της όλης ιστορίας, η γνωστή μας εταιρία ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ, μια εταιρία που καλυπτόμενη πίσω από το «επιχειρηματικό απόρρητο» συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές κοινοπραξίες για την επιχειρηματική εκμετάλλευση των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων, αλλάζοντας τη χρήση γης, χαρίζοντας χιλιάδες στρέμματα πρασίνου για οικοδόμηση.
Η δημιουργία ενός τέτοιου μεγαθηρίου θα είναι καταστροφική για όλους μας. Το πράσινο, το παιχνίδι, η άθληση των νέων, το οξυγόνο, τελικά η ίδια η ποιότητα της ζωής μας αμφισβητείται. Δεν είναι μόνο η τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, το υπέρογκο τσιμεντένιο έκτρωμα που θα χτιστεί, αλλά η απαξίωση του ίδιου του άλσους που, θυσιασμένο στις λογικές επέκτασης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δεν θα μπορεί ούτε να διατηρηθεί ούτε να αναδασωθεί για να μη μιλήσουμε για την απαγόρευση κάθε ελεύθερης δραστηριότητας στο χώρο αυτό αφού, πλέον, το μόνο που θα μας επιτρέπεται είναι να αγοράζουμε προϊόντα.

Να πούμε ΟΧΙ!
Τώρα θέλουν να θεωρήσουμε ότι «είναι της μοίρα μας» μετά την γιορτή να πληρώνουμε πάντα τον λογαριασμό…Βλέπετε, στην καπιταλιστική μητρόπολη, δε χωράει καμία λογική στη βάση της ποιότητας της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας. Το σχέδιο, μελετημένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας όπου υπάρχει κάποιο ολυμπιακό ακίνητο, και μια ανοιχτή πληγή…
Το μήνυμα σαφές:.. .δεν υπάρχει χώρος για πράσινο εκεί που υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα…
Δεν είναι όμως αυτά τα δικά μας συμφέροντα! Γιατί εμείς, δεν θέλουμε να παραδώσουμε τη ζωή μας στο μπετό. Γιατί το πράσινο, το δάσος, οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν! Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.